Drie iconische gebouwen in het Sunshine Childhood-project

Drie iconische gebouwen in het Sunshine Childhood-project

Vanochtend ondertekende onze oprichter Jeroen Everaert een nieuw contract in China met Madame Cheng, eigenaar van de Xian Long Group, om drie iconische gebouwen te ontwikkelen in het Sunshine Childhood-project. Getekend met burgemeester Ahmed Aboutaleb in Shanghai. Trots om door te groeien naar de volgende fase.

Persdag Ripples of Change

Persdag Ripples of Change

Op vrijdagochtend 24 mei 2019 presenteren Rotterdam, Sunny Site Up, Greenchoice en Texel4Trading de plannen voor het Drijvend Zonnepark in de Rijnhaven. Het kunstobject heeft een golvende vorm, en verbeeldt het effect van een steentje dat in het water wordt gegooid waarmee de golf van verandering ingezet wordt. Een verandering van fossiele naar schone brandstof. Waarbij het Zonnepark de ultieme visualisatie is van de ambitie van Rotterdam om de meest duurzame stad van Nederland te worden Mothership ontwierp niet alleen de vorm van het zonnepark maar voegt hier in de avonduren een feeërieke lichtanimatie aan toe.

Meer informatie op sunnysiteup.eu

Episch: 3.770 zonnepanelen op het water

Episch: 3.770 zonnepanelen op het water

Een sprong op de kade en een golf van licht schiet over het water. Het drijvend zonnepark geeft ruimte om de bewustwording rond energietransitie te vergroten. En gaat 285 Rotterdamse huishoudens voorzien van schone stroom. Hoe? Zoals de rimpels in het water, als je daar een steentje in gooit. Is het al af? Nog niet. Eind dit jaar is de planning. Dan vind je in de Rijnhaven dit interactieve kunstwerk. Samen met Greenchoice en Texel4Trading zorgt Sunny Site Up voor de constructie die nu al veel nationale en internationale aandacht krijgt. Van NOS tot de Tiroler Tageszeitung en van nu.nl tot In out viajes (een Spaans reisplatform). Zelf meedoen? Hou rotterdamseenergiecooperatie.nl in de gaten.

Wat doet Jeroen? Die spreekt in Sint Petersburg!

Wat doet Jeroen? Die spreekt in Sint Petersburg!

Ook daar wordt nagedacht over de stad van de toekomst en de herinrichting van de publieke ruimte. Op 17 april is Jeroen één van de ruim 80 sprekers tijdens V International Spatial Development Forum. Het stadsbestuur en de ITMO Universiteit organiseren het congres waar hij ook actief deelneemt aan boeiende discussies met internationale overheden, ondernemers, academici en andere vertegenwoordigers uit de wereld van kunst en cultuur, innovatie, architectuur en stedenbouw.

Meer weten over dit event? Klik hier.

‘Maar dat kunnen we toch zeker zelf!’

‘Maar dat kunnen we toch zeker zelf!’

Waar Mothership is van de creatieve ideeën, is Sunny Site Up van het realiseren. ‘Dat dit bedrijf er bij kwam is niet meer dan logisch’, vertelt Jeroen Everaert. ‘Als we iets bedenken dan willen we ook all the way gaan, totdat het idee uitgevoerd is. Zo krijg ik de laatste tijd veel vragen over zonnepanelen. Dat mensen snappen dat die belangrijk zijn, maar ze ze eigenlijk niet mooi vinden. Dan moet ik daar wat mee.’ En dat blijkt, want zo ontstond bijvoorbeeld het idee voor het drijvend zonnepark (zie boven).

IN BEELD: COLLIN VAN DER SLUIS

IN BEELD: COLLIN VAN DER SLUIS

Het werk van Collin van der Sluijs kun je het beste omschrijven als ‘zijn persoonlijke plezier én worstelingen in het dagelijks leven, vertaald in zijn eigen visuele taal.’ In maart ging zijn nieuwste project van start, een 200 meter lange muurschildering op een geluidswal bij Sliedrecht. Waar kun je hem van kennen? Zijn schildering aan de Karel Doormanstraat, hier in Rotterdam. Daar houdt het niet op want ook internationaal maakt Collin het bont. Zie de prachtige murals die hij in Chicago achterliet.

De kracht van kunst: down under

De kracht van kunst: down under

We zijn nogal gecharmeerd van Cultural Capital uit Australië. Die werken aan goed doordachte, impactvolle projecten. En daar voelen we een verwantschap mee. Met deze prijswinnende installatie van Chris Fox, bijvoorbeeld. Interloop hangt in de leegte boven in Sydney’s Wynyard Station. Kunstzinnig hergebruik van het erfgoed gevormd met de oude houten roltrap die er sinds 1930 dienst deed. We kijken uit naar de eerste projecten die wij samen met ze gaan uitvoeren. Mothership bezoekt in mei Hong Kong om daar concrete stappen in te zetten!

Meer weten? Klik hier.

Beverbrug

Beverbrug

Op 13 februari werd de Beverbrug op natuurgebied De Zaag officieel geopend. De geplande ingebruikneming op 11 januari werd uitgesteld door de storm die op die dag over ons land raasde. Zo’n 100 geïnteresseerden waren aanwezig bij de opening van het kunstwerk van Observatorium, het Rotterdamse kunstenaarscollectief dat werkt op het snijvlak van kunst en architectuur. De komst van de Beverbrug is de afsluiting van de herinrichting van De Zaag als recreatiegebied. De bedoeling is dat er meer mensen komen genieten van deze prachtige natuur, gelegen tussen Dordrecht en Rotterdam.

De Beverbrug is het eerste onderdeel van RiverArt in deze regio. De komende jaren zal RiverArt in samenwerking met Mothership en het Observatorium een tiental iconische kunstwerken realiseren op de oevers van de rivier de Noord tussen Rotterdam en Dordrecht. De kunstwerken zullen de regio verbinden en aantrekkelijker maken voor bezoekers, bewoners en ondernemers en tegelijkertijd aandacht vragen voor de rijke historie.

Voor een impressie van bouw en installatie van deze imposante constructie: klik hier.

Rotterdam. Make it Happen!

Rotterdam. Make it Happen!

De vierde in de reeks ‘Make it happen’-werken in opdracht van de gemeente Rotterdam. Na Bart Smeets (Boompjes), Daan Botlek (Schiedamse Vest) en Calvin Sprague (Delftsestraat, Annabel) is de beurt nu aan Eelco van den Berg.

Op de hoek van de Bloemkwekerstraat en de Nieuwe Binnenweg wachten uil, hert, duif, toekan, mus en hond je op.  Vanuit deze kleurrijke wereld is een vosje met spitse oren de stoep op gelopen. Zittend op zijn mozaïeken vacht maak je de mooiste selfie van Rotterdam. Make it Happen!

 

China, volgende fase

China, volgende fase

Op 11 maart ondertekende Motherships eigen Jeroen Everaert in Guangzhou een contract met madame Cheng, projectontwikkelaar van Xian Long Real Estate. Mothership presenteerde de plannen op het moment dat ook de Nederlandse handelsmissie onder leiding van premier Mark Rutte aanwezig was.

In 2019 verrijzen op Hollandse leest gestoelde iconische bouwwerken met bijbehorende landmarks op het ambitieuze recreatiepark Sunshine Childhood in provincie in de Chinese provincie Wulong. Het park heeft een internationaal karakter. Voor de vele Chinezen die de kans niet hebben om de wereld over te reizen toont het themapark verschillende landen van over de hele aardbol. Mothership is gevraagd om Nederland thematisch uit te werken en heeft geschiedenis (de Gouden Eeuw), waterbeheer en de Nederlandse handelsgeest als leidende onderwerpen gekozen. Voor de eerste fase ontwikkelde Mothership drie concepten die enthousiast ontvangen werden. In de fase die nu volgt, zullen de schetsen verder uitgewerkt worden.

Erasmus quotes in Rotterdam, het vervolg…

Erasmus quotes in Rotterdam, het vervolg…

“Wherever I lay my hat, that’s my home” wordt al decennia gezongen in verschillende uitvoeringen. Wie zich afvraagt waar die tekst eigenlijk vandaan komt, kan sinds 30 april terecht bij de gevel van het Albeda College aan het Zuster Hennekenplein aan de achterzijde van het Centraal Station. Daar straalt de uitspraak “Waar ik mij goed voel ben ik thuis”, onderdeel van de wijsheden van de geboren Rotterdammert Erasmus die zich verspreiden over de stad.

De neontekst wijst ons erop dat de mens als wereldburger in deze tijd van globalisering overal thuis kan zijn. Voor een stad als Rotterdam, waar meer dan 170 nationaliteiten wonen, een waarheid als een koe.

“Heel de wereld is mijn vaderland”, zei Erasmus al op de Nieuwe Binnenweg, en op het Wilhelminaplein leerden we eerder “Jonge mensen zijn de hoop van een land”. En iedereen die het Centraal Station uit komt lopen weet: “De belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent”.

Erasmus heeft nog veel meer briljante oneliners en als het aan Mothership ligt wordt de stad verder verrijkt met wijsheid. We hebben het nodig.

Zuiderwaterlinie; de Sprong en het Festival

Zuiderwaterlinie; de Sprong en het Festival

De geschiedenis van de provincie Noord-Brabant is onlosmakelijk verbonden met de functie van de Zuiderwaterlinie als verdedigingswerk vanaf de zeventiende eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog. De 165 kilometer lange lijn vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, vestingen, dijken, sluizen en inundatievlaktes. Met de komst van het vliegtuig verdween de functie van de Linie.

Mothership ontwikkelde in overleg met de Provincie Brabant, Brabants Erfgoed, Bureau Kwant en de Stuurgroep Zuiderwaterlinie een concept om het bijzondere verhaal van de Zuiderwaterlinie zowel landelijk als internationaal op de kaart te zetten. Het plan wordt de komende tijd in etappes uitgevoerd. Hiervoor is Stichting Zuiderwaterlinie Events opgericht.

De eerste activiteit, De Sprong,  gaat 23 juni 2018 plaatsvinden. Boven de vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie springen tientallen parachutisten, onder wie een groot aantal van Defensie, vanaf de Vliegbasis Eindhoven.

Vliegbasis Eindhoven levert voor de militaire parachutesprong een C-130 Hercules. Daarnaast worden diverse andere vliegtuigen ingezet. Deze vliegtuigen vliegen in formatie laag over de gehele linie en splitsen op om de parachutisten hun sprong te laten maken. Eenmaal op de grond krijgen de parachutisten een warm onthaal in vijf Zuiderwaterliniefestivals die op die dag gehouden worden.

Voor meer informatie en het programma van Sprong en Festival op 23 juni, zie www.zuiderwaterlinie.nl.

Een nieuwe partner in Sydney: Cultural Capital

Een nieuwe partner in Sydney: Cultural Capital

We blijken familie te hebben in Australië! Deze ‘creative developers’ doen grote kunstprojecten en adviseren overheid en bedrijven op het gebied van kunst.  Cultural Capital heeft al een paar grote projecten op hun naam staan, zowel in eigen land als in het buitenland, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten. Ze timmeren net als wij stevig aan de weg. Op hun website staan verschillende projecten beschreven. Kijk er eens rond: http://culturalcapital.city

In april 2018 zijn Mothership en Cultural Capital een samenwerking aangegaan om gezamenlijk grote internationale projecten te verwerven. Bij onze laatste bespreking in Rotterdam hebben we uitgebreid stilgestaan bij de kansen die we kunnen omarmen in het Verre Oosten en Australië. Hun visie op het gebied van de rol van cultuur in stadsontwikkeling en cultuur als ‘bindmiddel’ binnen verschillende gemeenschappen onderstrepen we.

Wij delen hun enthousiasme!

http://culturalcapital.city/2018/03/enter-the-mothership/

Project Paal 83

Project Paal 83

Veel Rotterdammers en bezoekers van de stad weten niet echt wat zich in de Rotterdamse haven afspeelt. Toch loopt de haven wereldwijd voorop in een aantal belangrijke ontwikkelingen. Mothership werd gevraagd om een van deze speerpunten beter zichtbaar te maken.

Dolphins 83 is een aanmeerplaats in het Calandkanaal aan de Landtong Rozenburg. Hier komt binnenkort het grootste LNG-schip van Europa te liggen. LNG is een schone brandstof die wordt ingezet in de transitie van fossiele naar nieuwe brandstoffen. We ontwikkelden voor het Havenbedrijf Rotterdam een wel heel opvallend object om aandacht te vragen voor onder meer deze ontwikkeling.
Onze inspiratie kwam voort uit de haven: de mensen en de materialen. Steeds minder mensen zie je werken in de grootsheid van de haven, maar onontbeerlijk zijn de roeiers. Zij zijn het die nog steeds handwerk verrichten bij het aanmeren van de grote schepen. De getwijnde touwen die ze gebruiken vind je terug in de trapspiralen die zich naar boven slingeren. Naar boven, waar je een fabuleus uitzicht hebt over de haven, vanaf een 22 meter hoge gerecyclede meerpaal die een echo is van zijn collega’s in het water. Dit hergebruik staat voor de duurzaamheid die het Havenbedrijf nastreeft in de Rotterdamse haven.

Rondom het bordes op 16 meter hoogte loopt een band met informatie over het uitzicht, LNG, duurzaamheid en andere zaken die samenhangen met wat je ziet.

Het gebeurt: Make It Happen!

Het gebeurt: Make It Happen!

De projecten van Make It Happen zullen je de komende tijd vast niet ontgaan. Overal in de stad verschijnen ze en vrolijken ze het Rotterdamse straatbeeld op. Ieder Make It Happen-object wordt op een bijzondere manier onthuld, met burgermeester Aboutaleb als special guest! Op de Witte de Withstraat, hoek Schiedamsevest, ging onze burgemeester op de foto met het door Daan Botlek ontworpen kunstwerk. En niet zomaar: hij nam plaats op het speciale opstapje dat maakt dat je onderdeel wordt van de schildering! Op social media is het interactieve kunstwerk ruim terug te vinden, met vaak hilarische foto’s.

Eerder werd al de boot van Bart Smeets op de Boompjes onthuld. Binnenkort volgt verslag van de nummer drie tot en met zeven in deze Make it Happen-serie!

Cont(r)act met China…

Cont(r)act met China…

Ook China maakt binnenkort kennis met de wondere wereld van Mothership. In september tekenden we een contract met Dan Zhu (van projectontwikkelaar Xian Long Real Estate) om diverse iconische projecten op te leveren in de provincie Wulong. De ontwikkeling zal zo’n twee jaar in beslag gaan nemen. De landmarks worden onderdeel van een vakantiepark met een internationaal karakter. Voor de vele Chinezen die de kans niet hebben om de wereld over te reizen toont het themapark verschillende landen van over de hele aardbol. Mothership is gevraagd om het Nederlandse thema uit te werken: de geschiedenis, waterbeheer en de Nederlandse handelsgeest zijn daarbij de leidende onderwerpen. Dat gaan we doen in samenwerking met een aantal nationale en internationale kunstenaars. We houden je op de hoogte!

Brabant viert de Zuiderwaterlinie

Brabant viert de Zuiderwaterlinie

Mothership ontwikkelde in overleg met de Provincie Brabant, Brabants Erfgoed, Bureau Kwant en de Stuurgroep Zuiderwaterlinie een concept om het bijzondere verhaal van de Zuiderwaterlinie zowel landelijk als internationaal op de kaart te zetten. Het plan wordt de komende jaren in etappes uitgevoerd.

De geschiedenis van de Zuiderwaterlinie is van grote betekenis voor Brabantse landschap. De waterlinie werd tijdens de vele oorlogen die de afgelopen honderden jaren plaatsvonden ingezet om de vijand buiten te houden. De linie tekent het grootste gebied dat in Nederland ter verdediging onder water werd gezet, met een lengte van 160 kilometer waarlangs 14 vestigingssteden en 13 forten lagen. De steden en vestingwerken werden zo met elkaar verbonden om dreiging uit het Zuiden tegen te houden. Dit specifiek Brabantse verhaal speelde een grote rol in de vaderlandse geschiedenis.

En dat wordt gevierd! De 840.000 inwoners die in het liniegebied wonen worden verrast met een festival in hun achtertuin. Het project heeft verschillende onderdelen die in de loop van de komende maanden uitkristalliseren.

“de Zuiderwaterlinie moet het Brabants uithangbord worden van het eerste Europees Erfgoedjaar in 2018”

Opening Kapoor in Tilburg

Opening Kapoor in Tilburg

Op 16 september 2017 werd Sky Mirror onthuld, het kunstwerk dat Anish Kapoor ontwikkelde voor het 25-jarig jubileum van Museum De Pont in Tilburg. Museum de Pont is vernoemd naar Jan de Pont, een jurist en zakenman uit Tilburg. Uit zijn nalatenschap werd een stichting opgericht ter ondersteuning van de hedendaagse beeldende kunst. Het in 1992 opgerichte museum is gebouwd in een voormalig wolspinnerij. Een ruimtelijk en licht gebouw waar kunst volledig tot zijn recht komt.

Sky Mirror werd in de openbare ruimte voor het museum geplaatst. Het prachtige object werd afgelopen september officieel geopend door Prinses Beatrix, in aanwezigheid van Anish Kapoor en Hendrik Driessen, directeur van de Pont.

In samenwerking met en in opdracht van Brabant C en de Gemeente Tilburg heeft Mothership een rol gekregen om Tilburg met dit fascinerende kunstwerk verder op de kaart te zetten. De komende jaren wordt hiervoor samengewerkt met City Marketing Tilburg.  Coebergh Communicatie en PR zal zoals al bij eerdere succesvol uitgevoerde projecten partner van Mothership zijn.

Wil je meer weten over Sky Mirror? In een aflevering van Kunstuur wordt uitgebreid gesproken over de kunstenaar en zijn werk. Bekijk het hier.  Lees hier het artikel van Mestmag hoe het kunstwerk tot stand is gekomen.

Het Luxor is jarig!

In september tekende Mothership een contract met het Nieuwe Luxor in het teken van het 100-jarig bestaan van het theater. Om hier aandacht voor te vragen ontwikkelde Mothership een artiestenparade door de openbare ruimte van de stad. De route tussen het Oude en het Nieuwe Luxor zal vanaf 2 december gemarkeerd worden door ‘larger than life’ contouren van bekende personen die hebben opgetreden in de theaters. Zo vieren we 100 jaar theatergeschiedenis.  Voorbijgangers kunnen met hun favoriete beroemdheid op de foto…

People, we have lift off!

People, we have lift off!

Onze nieuwe website is in de lucht! De vormgeving is van de hand van onze Jasper, die samen met Leonieke Borrie van Write Here To Stay de nieuwe look en feel bepaalde. Mothership krijgt steeds meer internationale opdrachtgevers en met onze nieuwe website kunnen we ook hén beter informeren. Laat je meenemen door ons heelal!

Dobberend bos in herfstkleuren

Een bijzonder bos heeft de juiste aandacht nodig. Het Dobberende Bos van Mothership baart nog steeds veel opzien. Voorlopig staat het bos er nog, of beter gezegd: dobbert het nog, in de Rijnhaven. En in dit jaargetijde kleur ook dit bos prachtig, zo midden in de stad!

De Kracht van Kunst is Communicatie

De Kracht  van Kunst is Communicatie

Mothership is haar vleugels aan het uitslaan. Na jarenlange inzet om de toegevoegde waarde van kunst in de openbare ruimte te laten zien, merken we de laatste twee jaren dat we steeds strategischer werken… We vervullen steeds vaker de rol van aanjager om communicatie tot stand te brengen, en mensen naar bepaalde locaties te trekken. Steeds vaker worden we geraadpleegd om een toeristische attractie in te vullen, en dat werkt heel goed; De Kracht van Kunst is communicatie!

Samenwerkingen met beleidsmakers, gerenommeerde architecten en designers, dat is wat bij Mothership nu voorop staat. En het werkt. In deze nieuwsbrief weer een aantal projecten die vele media aandacht verdienden.

In de volgende nieuwsbrief zullen we een aantal prestigieuze projecten bespreken waar nu aan gewerkt wordt.

De 1e Nationale Jongerenherdenking

De 1e Nationale Jongerenherdenking

Het Nationale comité 4 & 5 mei wil al jaren jongeren betrekken bij Dodenherdenking en hen op een andere manier hier over na laten denken. De traditionele manier van herdenken sluit niet aan op de belevingswereld van jongeren. Daarom hebben het Luxor Theater, het Hofpleintheater en Mothership besloten de handen ineen te slaan om deze doelgroep te interesseren en daarnaast mediawaarde te creëren om de jongerenherdenking jaarlijks te laten terugkeren, op verschillende plekken in Nederland.

Op donderdag 4 mei vond in het hart van Rotterdam deze allereerste Nationale Jongerenherdenking plaats. Het doel was het extra onder de aandacht brengen van Dodenherdenking bij jongeren. Waar de jeugd op Bevrijdingsdag jaarlijks flink beweegt op de tientallen bevrijdingsfestivals door het hele land, wordt daar juist een dag eerder nog te weinig bij stilgestaan.

Terwijl binnen in de Laurenskerk het Dodenherdenkingsconcert aan de gang was, werd aan de voet van diezelfde kerk door tientallen jongeren en kinderen een enorm kunstwerk gebouwd. Meer dan 7000 kaarsen vormden samen een symbolische afbeelding van kunstenaar Iwan Smit. Tijdens de opbouw van het kunstwerk kregen de jongeren hulp van (toevallige) passanten, kinderen en leeftijdsgenoten die graag een bijdrage wilden leveren aan deze bijzondere manier van herdenken.
In het Nieuwe Luxor Theater vonden op hetzelfde moment The Smartphone Orchestra (een compositie voor smartphone) en het theaterstuk De Loop der Dingen van Jeugdtheater Hofplein plaats.

Gezien de vele positieve reacties van passanten en de landelijke aandacht op televisie, radio, in de krant en op internet lijkt het doel bereikt. Want vrijheid geef je door!

Luister hier het fragment op NPO1 terug
Bekijk hier het artikel van Hart van Nederland

Cadeau voor jarig museum De Pont

Cadeau voor jarig museum De Pont

In september van dit jaar bestaat museum De Pont in Tilburg 25 jaar. Om dit te vieren krijgt De Pont een kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Anish Kapoor voor de buitenruimte van het museum. De Pont heeft 16 werken van Kapoor in haar collectie en organiseerde eerder twee solo-exposities. Mothership werkt samen met museum De Pont, Brabant-C, De Gemeente Tilburg en Tilburg City Marketing om het kunstwerk het beeld van Anish Kapoor verder onder de aandacht van de wereldpers te brengen. Het doel is eenzelfde aantrekkingskracht op nationaal en internationaal niveau te creëren als bij werken van Kapoor in Chicago, New York en Versailles.

Het meest bekende kunstwerk van Kapoor is ongetwijfeld de Cloud Gate in het centrum van Chicago. Volgens het dagblad Chicago Tribune is “The Bean” met vijf miljoen bezoekers per jaar de op een na grootste toeristische attractie van de stad (na de Navy Pier). Voor Chicago, waar in de eerste zes maanden na de opening van the Cloud Gate
twee miljoen bezoekers kwamen, is dit kunstwerk van Kapoor van aantoonbare toegevoegde waarde voor de stad.
Hoe het zes meter hoge kunstwerk voor De Pont, dat voor het museum komt te staan, er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Maar kijkend naar Kapoors vorige kunstwerken belooft het iets bijzonders te worden.

Tilburg wordt hiermee de eerste Nederlandse stad met een beeld van de kunstenaar in de openbare ruimte.
De sculptuur wordt op 16 september onthuld.

Bekijk hier een filmpje van de ‘The Bean’ in Chicago.

Felicitaties voor Feyenoord

Felicitaties voor Feyenoord

Rotterdam vierde feest, Mothership vierde feest, De Rotterdam vierde feest.

Op zondag 14 mei kon Feyenoord, bij een overwinning op Heracles Almelo, na 18 jaar kampioen worden van Nederland. En zo geschiedde. Dirk Kuyt ontketende hoogstpersoonlijk een volksfeest in Rotterdam.

In opdracht van L’Etoile Properties organiseerden wij direct na het laatste fluitsignaal reusachtige projecties op het meest iconische gebouw aan de Maas, De Rotterdam. De beelden zijn nog tot zondag 21 mei 2017 dagelijks te bewonderen van 21.00 tot 00.00 uur.

De hunkering naar het kampioenschap van Feyenoord was groot. De ontlading nog groter. Zo werden de 6000 bezoekers van Biergarten getrakteerd op een warme viering en natte verkoeling.

Feyenoord gefeliciteerd!

Beleef hier nog één keer de viering bij Biergarten

Foto:  Luc Buthker Photography

 

100 jaar Luxor

100 jaar Luxor

Het Luxor Theater is jarig en dat moet gevierd worden! Het Luxor heeft ons gevraagd een concept te bedenken voor de viering van dit bijzondere jubileum, met ‘de artiestenparade’ als resultaat.
Op 19 april 2017 vond in het nieuwe Luxor Theater de kick-off van deze artiestenparade plaats.

De artiestenparade bestaat uit levensgrote cut-outs van artiesten die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het Luxor Theater. Op ware grootte verschijnen nationale en internationale artiesten als Wim Kan, Andre van Duijn, Waardenberg en De Jong, en Édith Piaf in het Rotterdamse straatbeeld en krijgen mensen de kans zichzelf te fotograferen met hun helden. 100 Jaar theatergeschiedenis wordt zo voor iedere Rotterdammer en bezoeker aan de stad zichtbaar; iedereen viert dit bijzondere feestje mee. Elke set bestaat uit een vlaggenmast, een ‘pluchen’ poef en een artiest. Op de poef worden de namen van Partners van Het Luxor vermeld.
Bedrijven en particulieren kunnen Luxor feliciteren door deze sets te adopteren. Al tijdens de kick-off waren er verschillende bedrijven geïnteresseerd. Spido, De Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam hebben als eerste hun naam verbonden aan dit ‘rode-loper’project dat straks onder andere op de Coolsingel zichtbaar zal zijn.

Op de route van het Oude naar het nieuwe Luxor theater komen in december in totaal honderd iconen te staan.

De Beverbrug – Observatorium

De Beverbrug – Observatorium

Tussen Rotterdam en Dordrecht ligt natuurgebied De Zaag. Om het gebied voor zowel mens als dier aantrekkelijker te maken is De Zaag, in opdracht van Rijkswaterstaat, in 2016 herontwikkeld. Eén van de ingrepen is de realisatie van een drietal uitkijkpunten. Afgelopen maand werd definitief akkoord gegeven voor de bouw van ‘de Beverbrug’, een van de eerste projecten van River Art. Het bouwwerk, een ontwerp van kunstenaarscollectief Observatorium, moet een toeristische trekker worden. Het uitkijkpunt heeft als doel de aantrekkingskracht van Rotterdam op toeristen te vergroten en meer mensen naar Rotterdam en regio Rotterdam te krijgen. De Beverbrug versterkt de identiteit en aantrekkelijkheid van het gebied.

Dit gebied tussen Rotterdam en Dordrecht is een absolute hotspot waar grote maritieme wereldspelers gevestigd zijn. Maar van de 9 miljoen bezoekers, die jaarlijks het gebied bezoeken, zijn er maar weinig die dit weten. Om dit historische verhaal te vertellen gaan wij samenwerking met RiverArt verschillende iconische kunstwerken op de oevers van de Noord, tussen Rotterdam en Dordrecht, neerzetten.

Met de komst van de Beverbrug krijgt de Zaag er een attractie van (wereld)formaat bij.

Mothership op de Duitse televisie!

Mothership heeft weer van zich doen spreken! In een half uur durende documentaire op het ARD (Duitsland 1) over de stadsvernieuwing van Rotterdam worden Burgemeester Ahmed Aboutaleb, architect Rem Koolhaas én Jeroen Everaert in één zucht genoemd. En daar zijn we best een beetje trots op!

Mothership tien jaar!!!

Mothership tien jaar!!!

Het is je vast niet ontgaan: in 2015 viert Mothership haar tienjarig bestaan. Dat doen we onder andere door het presenteren van een nieuw boek over alle projecten die we in die tien jaar uitvoerden. Het is een mooi boek geworden en we zijn er trots op. Het boek wordt gepresenteerd voorafgaand aan ons grote jubileumfeest in Annabel op 5 november. Als je zin hebt om onze verjaardag met ons te komen vieren ben je van harte welkom vanaf 19 uur bij Poppodium Annabel, Schiestraat 20 te Rotterdam. Ons feest loopt tot 23 uur, daarna neemt Annabel het over. Laat ons weten of je komt door een e-mail te sturen naar: semih@enterthemothership.com.

Ondertussen in Amsterdam

Een video met een sneakpeek van ‘Amsterdam oersoep’. Het mega kunstproject dat de gehele Beurspassage op het Damrak zal vullen. Rotterdamse kunst in de hoofdstad. Daar zijn we hartstikke trots op!

De video is opgenomen tijdens de Mock up. Alle stakeholders kwamen daar bij elkaar om te bepalen of alles uitgevoerd zal gaan worden zoals beoogd en berekend.

Uiteraard was Mothership daar ook aanwezig samen met de kunstenaars van Amsterdam Oersoep: Hans van Bentem, Arno Coenen en Iris Roskam.

Binnenkort meer nieuws over Amsterdam Oersoep!

Arno & Iris go Spijkcity

Arno & Iris go Spijkcity

Een bijzonder moment op De Ring van Putten school afgelopen dinsdag: toen werd het kunstwerk van Arno & Iris op de grote muur in de entreehal van de middelbare school in Spijkenisse onthuld.

Het is een afbeelding van 6 x 14 m die de reis verbeeldt, die leerlingen maken vanaf de brugklas tot aan hun eindexamen en daarna. Er zitten allerlei elementen in die typerend zijn voor een middelbare school. Arno en Iris hebben zich hierbij gericht op het materiaal en de kennis die benodigd zijn om deze weg te kunnen afleggen. Als je goed kijkt zie je o.a. passers, reageerbuisjes, geodriehoeken en piramides verwerkt in een bijzonder fraai geheel.

Mothership trad hierbij op als producent in samenwerking met Esbi.

Zo’n spraakmakend kunstwerk op school is een mooie manier om de leerlingen van De Ring van Putten te verleiden meer naar het museum te gaan.

Filmpje!

Nog meer schoolmomenten voor Arno & Iris. Over hun Oldskool Newskool collectie voor HEMA hebben wij een mooi filmpje laten maken.

Bekijk de video hier.

Oh oh Den Haag, mooie parkeergarage, achter de duinen

Oh oh Den Haag, mooie parkeergarage, achter de duinen

Hopelijk maken we dit najaar nog een zomerse dag mee, want vanaf eind september is de entree van de parkeergarage Scheveningen Bad helemaal in het nieuw gestoken. Wel zo leuk om voor je strandbezoek nog even Mothership’s nieuwste project te kunnen aanschouwen.

Studio Ruwedata en Ephameron ontwierpen in opdracht van de Gemeente Den Haag voor BKS Parking een hele nieuwe entree waarin drie thema’s terugkomen: Koninklijke stad, stad aan het strand en stad van vrede en recht. Met stickers en diverse muurschilderingen worden deze thema’s verbeeld. Mothership produceert en begeleidt dit project.

Hier zie je een van de ontwerpen waar de entree mee verfraaid zal worden. Foto’s van het eindresultaat volgen uiteraard nog!

Jeroen in ‘Nooit meer slapen’

We hadden het op Facebook en Twitter al gedeeld. Maar mocht je het nog niet gezien hebben: 13 augustus was Jeroen Everaert te gast in het programma ‘Nooit meer slapen’ van NPO Radio 1.

Jeroen vertelt over zijn veelzijdige loopbaan en over Mothership, dat dit jaar haar 10 jarig bestaan viert. Een leuk gesprek tussen Jeroen en Pieter van der Wielen. Hier kun je de uitzending terugluisteren.

A flag with swag

A flag with swag

Als je het ons vraagt de mooiste citydressing van Rotterdam: de vlaggenparade voor Rotterdam Unlimited. Niet voor niets dat het na een succesvol 2014 dit jaar weer in het centrum de stad geplaatst is.

De vlaggenparade is een kunstproject van Emma van Beek in samenwerking met Natasa Heydra. Wat vooral opvalt zijn de vrolijke kleuren van de vlaggen. Als je goed kijkt zie je dat de vlaggen bestaan uit foto’s van Rotterdam die geglitcht zijn.

Heel jammer dat de organisatie wegens het noodweer de zaterdag van Rotterdam Unlimited moest aflasten. Dat moet een moeilijke beslissing geweest zijn. We leven mee met Guus, Claudia en de rest van het Ducos team. Hopelijk wordt het in 2016 wel een zomers weekend!

SOLD OUT

SOLD OUT

Dat het zo’n succes zou worden hadden Arno & Iris ook niet verwacht. Maar veel items van hun schoolcollectie ‘Oldskool Newskool’ voor HEMA zijn toch echt uitverkocht.

Op zaterdag 11 juli werd de collectie feestelijk gelanceerd met een signeersessie in HEMA Rotterdam centrum. Er waren veel kinderen op af gekomen die nu wel eens wilde zien wie die meneer en mevrouw van de Markthal waren.

Mothership heeft er in samenwerking met Additors ook nog een mooi filmpje over gemaakt dat binnenkort via onze social media en website te zien is.

We houden je op de hoogte!

Confetti regen

Confetti regen

Wat een feest bij de opening van ‘Do It’ in de Kunsthal. 250 kg confetti vloog er door de lucht. En dat op de heetste dag van het jaar.

Het leuke aan deze tentoonstelling, waar veel Rotterdamse kunstenaars aan meewerkten, is dat je als bezoeker niet alleen mag kijken, maar ook mee mag doen. Jeroen Everaert was gastcurator voor deze bijzondere tentoonstelling in de Kunsthal waarin ruim 50 ‘Do it’ instructies te ‘doen’ zijn. Als je nog niet geweest bent moet je zeker langsgaan. Dit kan nog tot 30 augustus a.s.

‘ Do it’ begon in 1993 als een gesprek in Parijs tussen de curator Hans Ulrich Obrist en kunstenaars Christian Boltanski en Bertrand Lavier. Ze wilden een tentoonstelling maken die voortdurend nieuwe versies van zichzelf genereert in navolging van conceptuele en minimalistische kunst uit de jaren 1960 en 1970 en Fluxus praktijken. Inmiddels is ‘Do it’ al op vele manieren uitgevoerd. En nu dus te doen in de Kunsthal!

Voor VPRO’s radioprogramma ‘Nooit meer slapen’ werd Jeroen over ‘Do it’ geïnterviewd. Luister het interview hier terug!

Binnen de lijntjes verven

Binnen de lijntjes verven

Zeeland kleurt steeds geler. Logisch want over ruim twee weken vindt de Tour de France hier al plaats.
Als je Mothership op Facebook volgt heb je vast de foto’s van het Topshuis op Neeltje Jans voorbij zien komen. Twee megalomane doeken waarop de teksten van Mwah Tekstuele Verwenners in samenwerking met Mothership & Rijkswaterstaat prijken: ‘Water you thinking’ en ‘Bring in the Dutch’.

Inmiddels is de Brouwersdam ook voorzien van deze teksten, die aan de hele wereld duidelijk moeten maken dat wij trots zijn op ons imago van goed watermanagement. Let vooral even op de autootjes op de foto, dat geeft een goede indruk van de grootte van de letters. Met dank aan de mannen en vrouwen van Leo Mineur voor de liters gele verf die tot dit prachtige resultaat heeft geleid.

Laat die Tour maar komen!

Bier & frikandellen in je trainingspak

Bier & frikandellen in je trainingspak

Arno & Iris gaan als een trein na de Horn of Plenty in de Markthal. Ze lanceren op 2 juli zelfs hun eigen Eurotrash biermerk: Kaiser Küttlipp. Dit alles vindt plaats op Vessel 11, het rode lichtschip in de Wijnhaven in Rotterdam. Dit is tevens het eerste verkooppunt voor Kaiser Küttlipp.

De party begint om 17:30 uur met gratis frikandellen van de Bar-BQ. Muziek wordt verzorgd door DJ frikandel en DJ Dragan.
Voor deze lancering hebben Arno & Iris de modeontwerpster Nada van Dalen gevraagd Eurotrash trainigspakken te ontwerpen. Deze supergeile pakken kun je op 2 juli gewoon bestellen.

Meld je hier aan voor het Facebook event!

Laat je verleiden door de Zeeuwse meiden

Laat je verleiden door de Zeeuwse meiden

Het fotomonument is onthuld!

Dit vond plaats op zondag 21 juni tijdens de Tour de Delta 2015 met o.a. Leontien van Moorsel. Het fotomonument is een bijzonder kunstwerk met een knipoog naar de Tour de France. Het laat zien dat Nederland een bijzonder (Water)land is met 13 Deltawerken en markeert de bijzondere finish van de Tour de France in zee in Zeeland op 5 juli a.s.

Studio Ruwedata heeft het fotomonument ontworpen. Het is gemaakt van staal en voorzien van een offshore coating. Daarop zijn stickers aangebracht. Hiervoor hebben wij samengewerkt met Heurkens & Van Veluw, Maas Coating en Cubord.

De verwachting is dat de komende jaren vele fietsers en bezoekers van de Oosterscheldekering een foto zullen maken met op de achtergrond de Oosterscheldekering en hiermee kunnen we de wereld laten zien waar Nederland toe in staat is: watermanagement op wereldniveau.

Get the picture!

Kunstwacht

Kunstwacht

We zijn heel blij te kunnen melden dat Mothership en de Kunstwacht nauwer gaan samenwerken.

De Kunstwacht verzorgt onderhoud en restauraties aan kunstwerken in de openbare ruimte. En omdat Mothership juist kunstwerken in de openbare ruimte plaatst en het essentieel vindt dat de kwaliteit van de kunstwerken gewaarborgd blijft, was deze stap eigenlijk heel logisch. Op deze manier kunnen we een nog beter totaalpakket aanbieden aan onze klanten en kunstenaars.

We zoeken een commerciële stagiair!

We zoeken een commerciële stagiair!

Mothership groeit. Dat betekent dat we internationaal nieuwe markten aanboren. Wij willen graag dat deze markten in kaart gebracht worden en dat er een profiel opgesteld wordt hoe we deze potentiële opdrachtgevers kunnen benaderen.

Kom jij ons daarbij helpen of ken je iemand die dit op het lijf geschreven is? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar danielle@enterthemothership.com.

Met de Tour de France in zee

Met de Tour de France in zee

Deze zomer wordt op 5 juli de tweede etappe van de Tour de France in Nederland gereden. Van Utrecht tot aan de finish op de Oosterscheldekering in Zeeland rijden de renners een hele bijzondere route. Niet eerder is er in de Tour door zo’n diep dal gereden. En nooit eerder is er in zee gefinisht. Op de route passeren de renners ook diverse Deltawerken.

Als je daar eens bij stil staat: zonder ons watermanagement hadden wij nooit een Tour de France onder de zeespiegel kunnen laten rijden. Dus een reden voor Rijkswaterstaat om ons leven met water juist tijdens dit immense sportevenement eens extra onder de aandacht te brengen.

Mothership is daarom door Rijkswaterstaat gevraagd om de trots op ons watermanagement in beeld te brengen. Hiervoor werkt Mothership samen met Mwah Tekstuele Verwenners.

Over water, wielrennen en de strijd winnen valt veel te vertellen. Mwah verenigt deze thema’s tot een aantal uitspraken waarbij de humoristische benadering je doet glimlachen en tegelijkertijd de hele wereld bewust maakt waar die Dutch met hun watermanagement voor staan. De kunst van Mwah zal zichtbaar zijn op de Brouwersdam, de Haringvlietsluizen en het Topshuis.

De strijd tegen water hebben we al gewonnen. Die tweede etappe winnen is een logische vervolgstap!

Blijf aan je Deltawerken

Blijf aan je Deltawerken

We blijven nog even bij ons watermanagement. Want er gebeurt nog meer bij de Deltawerken. In het kader van de ‘Beleef-de-Delta’ route, is Mothership door Rijkswaterstaat gevraagd iets te bedenken om de Deltawerken meer onder de aandacht te brengen gedurende het hele jaar door.

Daaruit vloeide het idee om bij alle Deltawerken een fotomonument te plaatsen, waar bezoekers een foto van zichzelf kunnen maken met het monument en de betreffende Deltawerken op de achtergrond.

Het eerste fotomonument, ontworpen door Studio Ruwedata, wordt geplaatst bij het Topshuis in Zeeland en is de eerste uit een reeks fotomonumenten. Het leuke is dat dit monument gelijk al in gebruik genomen kan worden tijdens de finish van de Tour de France op 5 juli a.s.

21 juni is de officiële opening, vergeet niet te lachen naar het vogeltje!

Gewoon doen

Gewoon doen

Met trots kunnen wij vertellen dat Jeroen Everaert als gastcurator mocht optreden bij de nieuwe tentoonstelling ‘Do it’ in de Kunsthal Rotterdam.
Het project ‘Do it’ van de internationaal bekende curator Hans Ulrich Obrist is deze zomer daar te zien. Een vooruitstrevend tentoonstellingsconcept dat instructies bevat van wereldberoemde kunstenaars, onder wie: Carsten Höller, Yoko Ono, Gilbert & George, Maurizio Cattelan, Ilya Kabakov en Erwin Wurm.

Samen met Jeroen heeft de Kunsthal ruim vijftig ‘Do it’ instructies geselecteerd die in de Kunsthal worden uitgevoerd. Bekende Rotterdamse kunstenaars waar Mothership ook mee samenwerkt, onder wie Arno Coenen & Iris Roskam in samenwerking met Abner Preis, zijn uitgenodigd om instructies te realiseren. In het geval van Arno & Iris en Abner Preis is dat de instructie van Jay Chung.

De tentoonstelling is vanaf 4 juli tot 6 september 2015 te zien in de Kunsthal Rotterdam.

Let there be light!

Let there be light!

Een lichtpuntje boven het kruispunt van de Agniesestraat-Heemsteestraat in Rotterdam! Daar hangt al geruime tijd een opvallend stekelvormig kunstwerk, genaamd de ‘HEALING KRISTAL’, ontworpen door kunstenaar Hans van Bentem. Het object slaat een brug tussen verschillende tijdperken, sferen en culturen, om zodoende de buurt met elkaar te verbinden.

Tot voor kort kon je het kunstwerk alleen bij daglicht aanschouwen. Maar nu dus ook in het holst van de nacht, want in mei 2015 is het kunstwerk van de nodige elektra voorzien en straalt ‘ie als nooit tevoren.

Vergeet dus niet omhoog te kijken, als je ’s nachts het kruispunt passeert!

Mothership trad binnen dit project op als producent.

Bever alert

Bever alert

Heb je hem gezien? De mega bever die op Koningsdag voorbij vaarde tijdens de Grande Parade in Dordrecht voor Koning Willem Alexander.

Voor Nationaal Park De Biesbosch begeleidden wij het bouwen van deze niet van echt te onderscheiden bever. Nou ja behalve dan dat hij iets groter dan normaal is.

Door het icoon van de Biesbosch na te maken wil Nationaal Park De Biesbosch aandacht vragen voor hun bijzondere park, dat één van de weinige zoetwatergetijdengebieden van Europa is.

Een team van tien mensen bouwden een week lang aan deze bever. De bever is opblaasbaar en dus nogmaals te gebruiken. Misschien kom je hem dus zomaar ergens anders nog een keer tegen.

Mothership trad hierbij op als producent. Met dank aan Staatsbosbeheer en Dordt Werkt.

To Russia with love

To Russia with love

Ondertussen wordt er in Tsjechië hard gewerkt om de JEWEL Chandelier van Hans van Bentem op tijd af te krijgen voor onze Russische particuliere klant. Momenteel wordt het glas geblazen om de unieke details aan deze chandelier toe te voegen. Het maken van een chandelier duurt gemiddeld wel drie tot vier maanden, afhankelijk van de maat, de soort verlichting, de details en de technieken die toegepast worden.

We vroegen Hans hoeveel van die prachtige kroonluchters hij nu eigenlijk al ontworpen heeft. Maar liefst zo’n 50 stuks dus. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat Hans zijn eerste kroonluchter maakte. In die 20 jaar mocht hij kroonluchters ontwerpen voor o.a. Madonna en het Escher museum in Den Haag.

De GUN voor Nicola Erni Collection en LION voor het Ministerie van Defensie waren voor Hans door hun technische perfectie en hun grootte heel bijzonder om te maken. En uiteraard is Hans supertrots dat zijn kroonluchters onderdeel zijn van ‘Amsterdam Oersoep’, die komen te hangen in de nieuwe Damrak passage in zijn hometown Amsterdam.

Eind juni kunnen we het eindresultaat laten zien van de JEWEL Chandelier!

Al een half jaar Laureaat!

Al een half jaar Laureaat!

Jeroen was maandag 20 april uitgenodigd voor het Laureatendiner. Een diner waar alle Laureaten bij elkaar kwamen. Stuk voor stuk gedreven mensen die zich inzetten voor het culturele en maatschappelijke leven in Rotterdam.

In 1959 kreeg Prinses Beatrix de eerste Laurenspenning. Toen was Jeroen nog niet eens geboren. Mooi dat hij 55 jaar later op 28 oktober 2014 zelf die Laurenspenning in ontvangst mocht nemen. Een geweldige onderscheiding natuurlijk als je je bedenkt dat je in een rijtje genoemd wordt waar Beatrix ook in staat.

Helaas was Bea dan niet aanwezig bij het diner, maar het was hartstikke leuk om alle andere Laureaten te ontmoeten.

Kunstenaarsborrel

Kunstenaarsborrel

Ons 10 jarig bestaan hebben we op 17 april afgetrapt met een supergezellige kunstenaarsborrel. Voor de gelegenheid hadden we ons kantoor omgebouwd tot bar met vooral heel veel goed gevulde koelkasten.

Nou, die zijn inmiddels geleegd.
Party geslaagd. Check onze Facebookpagina voor de foto’s!

Je hoort ons niet mocken

Je hoort ons niet mocken

Yaayyyy Amsterdam Oersoep is nu definitief. Dinsdag 17 maart zijn alle contracten getekend en hebben we er gelijk maar even goed op geproost.

Ondertussen gaan alle werkzaamheden hard door en is de terrazzovloer in de mock-up bijna klaar. Met de mock-up wordt een gedeelte van de passage één-op-één uitgevoerd. Spannend dus! Uiteindelijk wordt de vloer in dit enorme project voorzien van maar liefst 250 m2 terrazzo.

In opdracht van Bouwinvest ontwerpen Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentum ‘Amsterdam Oersoep’ in samenwerking met FiMek en Top Vastgoed. Met dank aan DLVS treedt Mothership hierbij op als adviseur en producent. De verwachte oplevering van ‘Amsterdam Oersoep’ is eind 2015.

Paradepaardje?

Paradepaardje?

In Dordrecht wordt dit jaar groots uitgepakt op Koningsdag. En Mothership is daar bij! Dat Koningsdag zo uitbundig gevierd gaat worden heeft alles te maken met het Koninklijke bezoek van Wim Lex & zijn familie.

Mothership is gevraagd door Nationaal Park De Biesbosch iets te ontwikkelen voor de Grande Parade, waar meer dan 50 vaartuigen uit heden en verleden het DrieRivierenpunt passeren. We mogen jammer genoeg nog niks verklappen van wat er precies staat te gebeuren, maar kom zeker kijken op 27 april a.s.

Wie is de Biesboss?

Inspiratie putten

Inspiratie putten

Na het zien van de ‘Hoorn des Overvloeds’ van Arno Coenen & Iris Roskam in de Markthal, was De Ring van Putten school uit Spijkenisse verkocht. Het bestuur was al tijden op zoek naar een mooie invulling voor de wand in de entreehal en wist nu zeker dat het een ontwerp van Arno & Iris moest worden.

Inmiddels hebben Arno & Iris de laatste schetsen gemaakt en kan bijna met de uitvoering begonnen worden. De schetsen zijn geïnspireerd op de weg die je aflegt van de brugklas tot aan het afstuderen. Daarbij lieten Arno & Iris zich beïnvloeden door de Duitse kunstenaar Caspar David Friedrich.

Omdat De Ring van Putten 40 jaar bestaat zal het kunstwerk nog dit jaar in augustus opgeleverd worden.

Buongiornoooooooo Venice

Buongiornoooooooo Venice

De Nederlandse ambassade in Rome wil dit jaar iets bijzonders doen tijdens de Previewdagen die plaatsvinden voor De Biënnale van Venetië. Met trots kunnen wij vertellen dat Mothership is gevraagd een voorstel voor deze Preview in te dienen. Het is allemaal nog top secret dus meer kunnen we er helaas nog niet over kwijt.

De Biënnale van Venetië is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks, in de zomermaanden van juni tot november, in Venetië wordt gehouden.

We houden je op de hoogte!

Beter 1 fiets in de lucht dan 10 in de gracht

Beter 1 fiets in de lucht dan 10 in de gracht

Eindelijk mogen we het van de daken schreeuwen: we zijn supertrots mee te werken aan het Rode Loper project op het Damrak in Amsterdam!

Het Damrak moet verfraaid worden. Daarom wordt het gehele pand bij de voormalige C&A passage geherstructureerd. En omdat Amsterdam hier een grote toeristische trekpleister van wil maken is Mothership door Bouwinvest gevraagd hiervoor een pitch uit te schrijven. Het grote succes van de Markthal heeft bewezen dat kunst een immens grote PR waarde aan een ruimte kan meegeven. Dat is precies wat ze voor het Damrak ook voor ogen hebben. Zodoende wordt de gehele passage ter beschikking gesteld aan de kunstenaars. De pitchwinnende kunstenaars die deze passage gaan verfraaien zijn het gelegenheidstrio Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem met het kunstwerk ‘Amsterdam Oersoep’.

‘Amsterdam Oersoep’ refereert op het eerste gezicht naar de Amsterdamse grachten, maar bevat nog veel diepere lagen waar verwezen wordt naar de magische krachten van water en het ontstaan van het universum.

Voor het vervaardigen van ‘Amsterdam Oersoep’ wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen in combinatie met oud vakmanschap. Het plafond zal gemaakt worden van ruim 450 m2 glasmozaïek. De vloer wordt door een oud Italiaans familiebedrijf voorzien van Terrazzo en de wanden zullen voorzien worden van handgemaakte tegels met glas in lood objecten. Daarnaast zal de passage aangekleed worden met geweldige kroonluchters van fietsonderdelen en immens grote spiegels gedecoreerd met bladgoud.

In opdracht van Bouwinvest ontwerpen Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem ‘Amsterdam Oersoep’ in samenwerking met FiMek en Top Vastgoed. Mothership treedt hierbij op als adviseur en producent. De verwachte oplevering van ‘Amsterdam Oersoep’ is eind 2015.

Dikke X voor jou!

Dikke X voor jou!

We hebben een nieuw logo! Althans voor dit jaar dan. Want wie 10 is mag dat vieren. En dus een goede reden om ons logo feestelijk aan te kleden.

De rest van het jaar worden we dus vergezeld door deze mooie Romeinse 10.

Ad multos annos!

Hiep Iep

Hiep Iep

Hoera! We hebben een kleintje. Op 30 januari is een 2e prototype boomboei te water gelaten in het Aqua Dock op het RDM terrein. Een belangrijk moment want hieruit gaan we leren hoe het Dobberend Bos het meest effectief gerealiseerd kan gaan worden in de uiteindelijke bestemming: de Rijnhaven.

Het 2e prototype heeft in tegenstelling tot het 1e prototype zeeboei geen extra drijfvermogen. Ook is er een ander type ‘Hollandse’ Iep gepland die meer bolvormig is (type: Ulmus Clusius). Daarnaast zal deze boom van het 2e prototype zoet water krijgen in plaats van zout water.

De verwachte realisatie van het Dobberend Bos is najaar 2015.

We zijn ontzettend blij met de hulp van GKB groep, Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en W. Smit Duik- en Bergingsbedrijf die deze experimentfase mogelijk maken.

Bedankt jongens!

Het is echt waar, we bestaan 10 jaar!

Het is echt waar, we bestaan 10 jaar!

Een mijlpaal! Dit jaar vieren we ons tinnen jubileum. Op 5 januari hebben we zelf alvast de champagne ontkurkt om het jubileumjaar in te wijden, maar later dit jaar gaan we uiteraard nog groot uitpakken.

In 2005 waren we super trots met ons eerste echte kantoor in het oude Imax theater. Dat we door de folieramen geen idee hadden van het weer buiten, maakte helemaal niet uit. Gelukkig zien we inmiddels wel of we buiten onze zonnebril moeten opzetten vanuit ons kleurrijke kantoor op de Delftsestraat.

We zijn trots de afgelopen 10 jaar aan de voet van zoveel mooie kunstwerken te hebben mogen staan, met als absolute hoogtepunt het immense project ‘Horn of Plenty’ van Arno Coenen en Iris Roskam in de Markthal. Dit smaakt naar nog veel meer.

New York, Londen, Hong Kong en Parijs, kijk goed om je heen, want Mothership is coming to town.

ECHT ARNO, ECHT IRIS, ECHT HEMA

ECHT ARNO, ECHT IRIS, ECHT HEMA

Arno Coenen en Iris Roskam zijn door HEMA gevraagd een nieuwe schoolcollectie te ontwerpen. Onder de naam OLDskoolNEWskool worden via Facebook alle middelbare scholieren opgeroepen foto’s en video’s te uploaden die hen inspireren. Aan de hand van deze inzendingen wordt het ontwerp gemaakt.

Dat gekozen is voor Arno & Iris in deze ontwerpwedstrijd is voor HEMA een logische keuze. Jongeren weten zelf het beste wat ze hip en leuk vinden. Daarom laat HEMA de Newskool kids met Oldskool Arno Coenen en Iris Roskam aan de slag gaan.

Tot eind januari kan er materiaal geüpload worden. Op Pinterest komt straks het hele inspiratiebord te staan. De collectie OLDskoolNEWskool zal begin juli in de winkel liggen.

Wij weten nu al wat onze nieuwe schoolagenda wordt!

#Daniëlleonboard

#Daniëlleonboard

Eindelijk hebben we er weer een vrouw bij! Op 5 januari is Daniëlle gestart als onze PR en communicatie lady. Zij zal vanaf nu alle perszaken, sociale media en alle andere communicatie activiteiten voor Mothership verzorgen.

Naast haar eigen bedrijf DAG communicatie heeft Danielle een achtergrond in de mode en de Rotterdamse haven. En nu dus een nieuwe uitdaging in de kunst.

Omdat ze ook nog van koffiezetten houdt krijgt ze van ons een grote like!

In de praatstoel

12 januari nam Jeroen plaats in de Praatstoel op RTV Rijnmond waarin hij o.a. ingaat op zijn dromen met Mothership.

De opnames vonden op ons kantoor plaats waar Jeroen ook nog een kleine rondleiding geeft. Met als resultaat een heel leuk filmpje in een ontspannen setting. Check het hier.

Het heelal is gevonden

Het heelal is gevonden

De spoorloos verdwenen neonletters ‘Heelal’ van Jules Deelder zijn teruggevonden bij NeonTime!

Jarenlang had niemand een idee waar ze gebleven waren totdat we onlangs het ruim 20 meter brede doek met de dichtregel langs de A13 ophingen.

Iemand anders nog iets kwijt?

We hebben een winnaar!

We hebben een winnaar!

Naast directeur voor Mothership is Vincent ook nog voorzitter van Excelsior4all. En daarmee won hij afgelopen week de ‘Meer dan Voetbal Award’ als beste profclub.

Excelsior4all wil voor de lokale samenleving kunnen bijdragen aan ontwikkelingen op sportief, sociaal maatschappelijk en economisch vlak. Een mooie inspiratie voor Mothership dus.

Gefeliciteerd Vincent!

Vincent on board!

Vincent on board!

Een belangrijke en zeer fijne ontwikkeling voor Mothership. Na 10 jaar is het tijd voor een nieuwe fase. Per 1 januari zal Vincent van Zon (1963) de zakelijke leiding op zich nemen. Samen met Jeroen Everaert (1965) zullen nationale en internationale projecten in binnen en buiten ruimte geadviseerd en gerealiseerd gaan worden. Door de expertise van Jeroen en Vincent op het gebied van advies, consultancy, productie en verkoop binnen de kunstwereld te bundelen ontstaat er een unieke combinatie in de Nederlandse kunst advies en architectuur wereld.

Vincent van Zon is al bijna dertig jaar als zelfstandig ondernemer actief op het gebied van marketing, design, art en cultuur. Als adviseur werkte hij voor vele gerenommeerde ondernemingen waaronder Apple Computer, Microsoft en Marlies Dekkers.

Iconisch Julhouette

Iconisch Julhouette

Jules Deelder heeft eigenlijk geen introductie nodig, maar toch: de legendarische schrijver, dichter, tekstvirtuoos, grappenmaker en performer werd in november zeventig jaar. Rotterdam zette hem op vele momenten (met zonnebril) in het zonnetje.

Vrienden van Jules Deelder (Hans Kleinjan, Jack Kerklaan en Krijn van Laar) initieerden één van die momenten. Op 26 november werd een levensgroot beeld van de dichter onthuld naast Café Ari. Het plaatsen van het beeld was een guerrilla actie, buiten de makers om wist hier niemand wat van af.

Fotograaf en art director Lenny Oosterwijk is verantwoordelijk voor het ontwerp van het beeld. Uit een van Deelders foto’s is een silhouet gevormd. Dit ontwerp is levensecht en gedetailleerd uitgesneden uit 4 cm dik staal. Mothership bedacht het concept en verzorgde de productie van het beeld. Met dank aan Barzilay Rotterdam B.V. en Rotterdam Steel Works.

Nieuw ‘filesofisch’ werk Deelder onthult

Nieuw ‘filesofisch’ werk Deelder onthult

We blijven nog even bij Deelder. Hij zorgt er namelijk voor dat je nog nooit zo leuk in de file hebt gestaan op de A13! Langs de rijksweg, tegenover Rotterdam The Hague Airport, prijkt nu zijn dichtregel ‘Het Heelal’.

Ook deze actie is ontstaan uit een idee van de vrienden van Deelder (Hans Kleinjan, Jack Kerklaan en Krijn van Laar) en is dan ook een cadeau aan hun goede vriend!

Xtra Materieel bood haar frame aan van meer dan 20 meter breed. Tekstuele verwenners Mwah ontwierpen het doek en paste hun typerende stijl toe op deze bijzondere tekst. Mothership trad hierbij op als producent in samenwerking met Esbi.

Хрустальная люстра

Хрустальная люстра

Je leest het goed, Mothership goes international! Kunstenaar Hans van Bentem ontwierp voor een Russische particuliere klant een kristallen kroonluchter.

Het ontwerp is gebaseerd op een familiejuweel, wat als erfstuk gekoesterd wordt door de familie. Het kunstwerk heet dan ook heel toepasselijk Jewel chandelier.

De kroonluchter wordt hand- en custom made gemaakt van echt kristal bij onze vertrouwde Tsjechische leverancier.

Het eindresultaat volgt snel!

Twisted fairy tales

Twisted fairy tales

Jonge kunstenares Margriet van Breevoort werd benaderd met de vraag kunstwerken te ontwerpen voor Wijkservicecentrum Kanaleneiland. Elke wijk in Utrecht heeft een eigen wijkbureau of een wijkservicecentrum. Hier kunnen omwonende terecht voor diverse producten en diensten van de gemeente.

Van Breevoort ontwerpt beelden van sprookjesfiguren, welke er minder liefelijk uitzien dan verwacht. Sprookjesfiguren met een twist! Hiermee brengt ze verdieping aan in onze beleving van sprookjes en fantasie.

Dit permanente werk zal omstreeks september 2015 opgeleverd worden.

Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

2014 was een bijzonder mooi jaar voor Mothership, met het spraakmakende kunstwerk ‘Horn of Plenty’ in de Markthal als één van de hoogtepunten.

Ook Mothership sluit het jaar feestelijk af en neemt daarom vakantie van 22 december tot 5 januari. De mail staat in deze periode uiteraard gewoon open en wordt regelmatig gelezen: info@enterthemothership.com.

Namens het hele Mothership team: hele fijne feestdagen toegewenst en graag tot in 2015.

Wij kunnen niet wachten!

Laurenspenning voor Jeroen Everaert!

Laurenspenning voor Jeroen Everaert!

Trots, trots en nog eens trots. Dat is wat wij zijn op onze Jeroen! Dinsdag 28 oktober ontving hij de Laurenspenning (een prestigieuze Rotterdamse onderscheiding op het gebied van cultuur en samenleving) voor het enthousiasme, het zakelijk inzicht en de creativiteit waarmee hij kunstenaars en opdrachtgevers met elkaar weet te verbinden.

Tijdens zijn dankwoord riep hij Mothership collega’s, kunstenaars en opdrachtgevers het podium op. “Uit de grond van mijn hart en met volledige instemming van het team, dank je wel voor het toekennen van de Laurenspenning!”, aldus Jeroen Everaert.

Kruiperige types

Kruiperige types

Mocht je de afgelopen maand in het centrum van Rotterdam geweest zijn, zul je het vast opgemerkt hebben: er zijn dieren uit de Markthal ontsnapt!

De diertjes zijn te vinden op de meest uiteenlopende gebouwen in de stad: Nationale Nederlanden, Unilever, Hotel Emma, Rotterdamse Schouwburg, Wold Trade Centre, Bram Ladage en HEMA (beide in de Hoogstraat).

In opdracht van Bureau Binnenstad ontwierp Arno Coenen de ontsnapte diertjes voor het citydressing project The Great Escape. Deze zijn geïnspireerd op de dieren die te zien zijn in het kunstwerk ‘Horn of Plenty’ en zijn tot ongeveer januari 2015 te zien op diverse gebouwen en objecten. Mothership trad hierbij op als producent.

Plenty for everyone

Plenty for everyone

1 oktober was een memorabele dag: eindelijk ging de Markthal open! Dit betekent dat de ‘Horn of Plenty’ van Team Arno Coenen nu door iedereen bezocht en gezien kan worden. Daar hebben wij het al die tijd natuurlijk voor gedaan. Niemand minder dan Koning Maxima opende de overdekte marktplaats. Ondertussen heeft de Markthal al meer dan één miljoen bezoekers mogen verwelkomen.

Behoor jij nog niet tot die één miljoen bezoekers? Check dan de openingstijden op www.markthal.nl en laat je verrassen door het veelzijdige aanbod en de mooie omgeving.

Theatraal parkeren

Theatraal parkeren

Parkeergarages hebben al snel een grauw imago. Dit zette de gemeente Rotterdam aan het denken en benaderde Mothership om de herkenbaarheid van de Schouwburgpleingarage te verbeteren. Kunstenaars Ephameron en Studio Ruwe Data werden ingeschakeld en maakten een passend ontwerp. Als je nu van de Schouwburgpleingarage gebruik maakt, weet je precies wat je boven te wachten staat op het gebied van muziek, cultuur, shoppen, theater en kunst. Dat is nog eens fijn parkeren!

Mothership trad voor dit project op als producent.

In ere hersteld

In ere hersteld

Zoals dat vaker gaat met kunst in de openbare ruimte, moet er onderhoud gepleegd worden om de schoonheid van het werk te kunnen behouden. Zo ook in Almere voor het monument ter ere van René Kempenaar.

Jarenlang heeft Kempenaar zich met volle overgave ingezet voor Almeerse jongeren voor wie hij een coole plek in het stadshart wilde creëren, zodat ze konden samenkomen. Hij overleed op 16 april 2007.

Begin oktober zijn bij Mothership een week lang de nieuwe mozaïekmatjes gemaakt en niet veel later op locatie aangebracht. Het kunstwerk, ontworpen door Arno Coenen, ziet er weer spik en span uit!

Met dank aan Gemeente Almere, De Kunstwacht en alle helpende handen.

Ondergrondse kunst

Ondergrondse kunst

Het metrostation van Rotterdam CS heeft er nog nooit zo artistiek uitgezien. In opdracht van museum Boijmans van Beuningen en RET is de hal van het metrostation aangekleed met diverse uitingen van het museum.

Zo zijn er pilaren voorzien van een kleurrijk doek, een wand fullcolor bestickerd en is er een grondsticker geplaatst onderaan de trappen vanuit het station. Op de uitingen zie je de welbekende Toren van Babel en de aankondiging van de nieuwe tentoonstelling The Future of Fashion is Now. Deze is nog t/m 18 januari 2015 te bezichtigen.

Mothership trad hierbij op als producent, communicatie- en ontwerpbureau Thonik is verantwoordelijk voor de vormgeving.

Koninklijke opening Markthal Rotterdam

Koninklijke opening Markthal Rotterdam

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Koningin Maxima opent 1 oktober de Rotterdamse Markthal. Dit is iets waar elke Rotterdammer trots op is. De besloten openingsceremonie start om 15:45 uur en vanaf 16:30 uur is de Markthal toegankelijk voor publiek.

’s Avonds rond de klok van 8 komt het prachtige kunstwerk “Horn Of Plenty” van Team Arno Coenen tot leven met een indrukwekkende animatie en bloedstollende muziek! Komt dat zien, komt dat zien!

Bezige bijtjes, rupsen en lieveheersbeestjes

Bezige bijtjes, rupsen en lieveheersbeestjes

Natuurlijk erg leuk die Markthal, maar het brengt wel eigenwijze diertjes met zich mee. Zo zijn er een aantal die hun eigen plan hebben getrokken en opeens (in groot formaat) opduiken op prominente gebouwen in de stad. Je komt ze tegen op de route tussen Rotterdam Centraal Station en de Markthal. Wees niet bang, ze doen niks!

In opdracht van Bureau Binnenstad ontwierp Arno Coenen de ontsnapte diertjes voor het project ‘The Great Escape’. Deze zijn geïnspireerd op de dieren die te zien zijn in het kunstwerk ‘Horn of Plenty’. Mothership trad hierbij op als producent.

<em>‘En route’</em><br/> in Rotterdam

Rotterdam verkennen doe je met de leukste route app van Nederland: Rotterdam Routes. Trek je kekste wandelschoenen uit de kast en ontdek de vele mooie gezichten die de stad Rotterdam kent.

Je kunt kiezen uit de meest uiteenlopende routes, namelijk: Natuurlijk Rotterdam, Rotterdamse Iconen, Echt Rotterdams, Rotterdam Havenstad en Oud & Nieuw Rotterdam. Elke route is voorzien van audio navigatie en brengt je naar leuke, grappige en indrukwekkende highlights in de stad. Bij elke highlight hoor je een bijzonder verhaal, vertelt door rasechte Rotterdammer(t)s.

The Rotterdam Routes app was commissioned by the City of Rotterdam (Bureau Binnenstad). It was built in co-operation with Zicht online, YipYip, Brand and VideoWerkt. Onder leiding van Natasa Heydra hebben onze Threesome studenten Emma van Beek, Stephanie Bos en Lotje Chabot het concept bedacht en uitgewerkt. Mothership trad op als projectleider.

De app is gratis te verkrijgen in de stores’s, kijk op: www.rotterdam.nl/rotterdamroutes

De Kracht van Rotterdam

De Kracht van Rotterdam

12 september werd de derde editie van ‘De Kracht van Rotterdam’ feestelijk geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het startschot van deze stadsexpositie werd gegeven in de Rotterdamse Schouwburg.

12 jonge fotografen laten ieder op een eigenzinnige en unieke manier de stad zien. De foto’s zijn te bezichtigen op gebouwen, pleinen, viaducten maar ook op scholen en in het Maasstad Ziekenhuis.

Op intitiatief van Anne Bloemendaal kon het fotoproject “De Kracht van Rotterdam” worden gerealiseerd. Mothership trad hierbij op als producent.

Kijk voor meer informatie op www.dekrachtvanrotterdam.nl

Gokje wagen

Gokje wagen

Een rondreizende verhalenmachine en een webplatform die verborgen verhalen van Rotterdamse dak- en thuislozen, (ex-)verslaafden en ongedocumenteerden bundelt en aan de stad laten horen. Dat is “You win some, you lose some”!

De verhalenmachine is een speciaal ontworpen gokkast die het publiek verleidt een ruk aan de hendel van de automaat te geven – de automaat knippert, rinkelt en de rollen beginnen te draaien – een kort audioverhaal start. De verhalenmachine reist vanaf september 2014 één jaar langs verschillende Rotterdamse instellingen en openbare locaties.

Een project van Stichting Shoot-n-Share (Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot). In samenwerking met Pauluskerk Rotterdam, Nico Adriaans Stichting, ViaKunst, Bier & Brood en Schrikdraad Elektronisch Ontwerp. In opdracht van Stichting Shoot-n-Share en onder leiding van Veldwerk trad Mothership op als technisch producent.

Kijk voor verhalen en meer op www.rotterdamsgeluk.nl

Wie maakt me los?

Wie maakt me los?

Woensdag 1 oktober 2014 is het dan eindelijk zover: de Rotterdamse Markthal gaat open! De feestelijke opening begint ’s middags voor genodigden, later op de dag is iedereen van harte welkom.

Deze overdekte en zeer kleurrijke markt is de eerste in Nederland. Wat natuurlijk direct in het oog springt is het gigantische kunstwerk dat te zien is aan de binnenzijde van de Markthal. Dit is ook de nationale en internationale media niet ontgaan.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het kunstwerk. Zo komt er in het centrum van het beeld, ter hoogte van het zonlicht, een beamer te hangen. 1 oktober zie je precies wat de daarop vertoonde animatie inhoudt, indrukwekkend is het zeker!

In opdracht van Provast produceerde en adviseerde Mothership in samenwerking met Team Arno Coenen het “smakelijke” 3D kunstwerk “Horn of Plenty”. Het laat de natuur in al haar facetten zien met het zonlicht als bron van al dit moois.

Ook zo’n trek gekregen? Kom vanaf 1 oktober langs! De Markthal is straks dagelijks van 9.00 ’s ochtends tot 20.00 ’s avonds geopend, omliggende horeca zelfs nog langer.

Watergeusplein ontpopt tot vlindertuin

Watergeusplein ontpopt tot vlindertuin

Landelijke sferen in Rotterdam! Deze maand is er een nieuw kunstwerk opgeleverd aan het Watergeusplein, genaamd Copy Garden Tropical. Aan de zijkant van een appartementencomplex is een afbeelding van een vlindertuin geplaatst. In opdracht van Lotti Hesper projectontwikkeling, nam Mothership de productie voor haar rekening.

Het werk is ontworpen door kunstenaars Monique Benthin en Rick Messemaker. Beiden zijn ze aan de slag gegaan met beeldmateriaal van de Amazonica vlindertuin uit Diergaarde Blijdorp. De afbeelding is zo ontworpen dat het net lijkt alsof je de tuin in kunt lopen, ook wel het Trompe-l’oeil effect genoemd.

Over en sluiten

Over en sluiten

The House Of ABABA sluit haar deuren. Na een jaar lang als bijzondere schatkamer dienst te hebben gedaan, is in goed overleg besloten om ABABA in de huidige vorm niet te laten voortbestaan.
Mothership zal doorgaan met het produceren van grote werken in de buitenruimte en haar missie om kunst dichter bij de mensen te brengen. Sophie zal in de toekomst haar focus op nieuwe activiteiten richten. Wij wensen Sophie heel veel succes toe en zijn ervan overtuigd dat zij een prachtige plek gaat veroveren in de kunstwereld!

Rotterdam bekent kleur

Rotterdam bekent kleur

Rotterdam Unlimited was dit jaar extra feestelijk! Niet alleen door de tropische temperaturen, maar ook dankzij de feestelijke vlaggenmasten die de stad sierden.

Door een techniek genaamd ‘glitch’ zijn beelden van Rotterdamse iconen en voorgaande edities van RU vervormd, wat zorgt voor een kleurrijk effect. Dit is precies wat het Rotterdam Unlimited ook met Rotterdam doet: het wordt tijdelijk ‘overgenomen’ en kleurt de stad Rotterdam. De stad is nog herkenbaar (net zoals de beelden van de iconen), maar is tijdelijk overgenomen door kleur en warmte.

Heb je de vlaggenmasten gemist? Wees niet getreurd, want volgend jaar staan ze weer te stralen tijdens de volgende editie van RU!

De kleurrijke pareltjes zijn ontworpen door Emma van Beek en Natasa Heydra. In samenwerking met Rotterdam Festivals en Rotterdam Unlimited ontwikkelde het team van Threesome de city dressing voor Robin Rotterdam Unlimited 2014. Threesome is het stagetraject van Mothership in samenwerking met Hogeschool Rotterdam.

Keep on moving…

Keep on moving…

Blijf jij wel eens stilstaan midden op het zebrapad? Natuurlijk niet! De beweging van A naar B die door een zebrapad wordt gesuggereerd was dan ook het uitgangspunt van Emma van Beek voor het concept achter de Superzebra. Dit meterslange zebrapad verbindt de delen van de Hoogstraat met elkaar, die wordt onderbroken door het marktplein van de Binnenrotte en de Marieniersweg. Door de zebra, die werkt als een soort rode loper, wordt nu de aandacht gevestigd op de onwijs leuke winkels en horeca aan de ‘andere zijde’ van de Hoogstraat.

Ter hoogte van de Mariniersweg is niet alleen de Superzebra te zien, maar ook een spannend lijnenspel genaamd Game of Lines, ontworpen door Nicole Martens in samenwerking met Marco Stout.

In opdracht van Bureau Binnenstad trad Mothership op als conceptontwikkelaar voor de Superzebra en als producent. Superzebra is onderdeel van Threesome, het stagetraject van Mothership in samenwerking met Hogeschool Rotterdam.

De grote appel van Siobhan

De grote appel van Siobhan

Al sinds Siobhan twee jaar geleden ons team kwam versterken heeft ze het nergens anders over: haar grote droom om een master Museum Studies aan de New York University te gaan volgen. Na flink was geploeter, heeft zij haar vertrek bijna helemaal rond en gaat ze ons team verlaten. Alhoewel we het niet leuk vinden om Siobhan te gaan missen als onderdeel van het team wensen we haar heel veel succes in de Big Apple!

Jip on board!

Jip on board!

Vanaf eind juli hebben we er een reus van een vent bij om ons team te versterken. We proudly present: Jip Vollema.

Jip zal als junior projectleider het huidige team aanvullen en ondertussen de kneepjes van ons vak leren. Met een achtergrond in marketing, communicatie en media studeerde hij in 2012 af bij de band Sven Hammond Soul. Onze (kunst)wereld is voor hem dan ook een nieuwe uitdaging!

In zijn vrije tijd is hij fervent Feyenoord supporter en treedt hij regelmatig op als gitarist.

Dolle boel bij ABABA!

Dolle boel bij ABABA!

De zomer is een goede aanleiding voor weer een kleurrijk festijn in The House of ABABA! Tijdens de expositie ABABA FULL HOUSE hebben we dan ook flink uitgepakt!

Als gastkunstenaars hebben LouLou & Tummie hun stempel gedrukt op de etalage en een deel van de galerie. Hun speelse beeldtaal, kleurrijke graphics en personages springen eruit! Tot 31 augustus kun je in ABABA hun handgemaakte houten art toys, pluche figuren en kleurrijke zeefdrukken bemachtigen.

De hal des overvloeds

De hal des overvloeds

De Horn of Plenty van kunstenaar Arno Coenen deed de afgelopen weken onze Facebook pagina overstromen! Het enorme kunstwerk in de binnengevel van de Markthal was het middelpunt van nationale en internationale media aandacht!

De eerste fase van het kunstwerk is namelijk bijna af, waardoor de impact van het werk al goed zichtbaar is. De projectleider Faye Ellen is echter bij ons achter de schermen nog hard aan het werk! Met de opening van het gebouw in oktober zal het complete werk pas gepresenteerd worden, inclusief projectie in de ‘vortex’ van de Horn of Plenty.

Ben je toch al nieuwsgierig naar hoe het er nu uitziet? Arno Coenen werd samen met Iris Roskam op 6 juni 2014 geinterviewd door de NOS. Kijk HIER het interview terug.

http://nos.nl/video/657521-makers-zelf-versteld-van-plafond-markthal.html

In opdracht van Provast treedt mothership op als adviseur en producent.

ABABA genomineerd voor Ketelbinkieprijs

ABABA genomineerd voor Ketelbinkieprijs

Tijdens het Ondernemersontbijt op 18 juni 2014 werd de Ketelbinkieprijs 2013 uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb. The House of ABABA werd samen met GROOS en Granny’s Finest genomineerd voor deze prijs. We zijn trots om met zulke toppers genomineerd te zijn! Gefeliciteerd GROOS met de overwinning!

De Ketelbinkie prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een jonge toonaangevende Rotterdamse onderneming. In 2008 mocht Mothership deze prijs al in ontvangst nemen.

Onze Natasa blijft niet meer plakken

Onze Natasa blijft niet meer plakken

Onze Natasa gaat de moederschuit verlaten. Al zes jaar lang waait ze af en aan als deel van het Mothership team. Als creatieve denker heeft zij projecten onder haar hoede gehad in o.a. Rotterdam en Nieuwegein, begeleidde ze de studenten van het Threesome Project en ontwierp ze de fameuze Mothership boeken. Niet geheel onbelangrijk is dat ze ook steevast zorgde voor lekkere plaatjes tijdens de Mothershipborrels.

Naast haar werk bij Mothership is Natasa altijd al een bezig bijtje geweest. Ze gaat de moederschuit dan ook verlaten om zich meer op haar eigen werk te kunnen richten. Maar eens part of the team, altijd part of the team! We zullen je missen op kantoor, maar tot snel 😀

Mothership to Go

Mothership to Go

Met het oog op de Architectuur Biennale 2014 leek het ons tijd om een aantal kunstprojecten in Rotterdam letterlijk op de kaart te zetten. Met een ware Mothership Art Route kan je nu langs17 (semi)permanente projecten in en om de Rotterdamse Binnenstad. De route is gratis te verkrijgen bij onder andere Archiguides, King Kong Hostel, the House of ABABA, Boijmans en de Kunsthal. Go see them all!

Sociale bedoening in ABABA

Sociale bedoening in ABABA

De kaarten van Boomerang, wie kent ze niet? In samenwerking met Boomerang dook het team van ABABA in de archieven om de meest legendarische ontwerpen uit de Boomerang geschiedenis te verzamelen.

Naast de presentatie van deze ontwerpen toont ABABA ook de social media ontwerpen van Boomerang Create: het crowdsourcing platform van Boomerang. Kunstenaar Iwan Smit ontwierp speciaal voor deze gelegenheid het decor van de tentoonstelling.

De tentoonstelling ‘The Social Salon’ is tot 16 juli te zien in The House of ABABA, Witte de Withstraat 7a, Rotterdam

Threesome S03 – We are hiring!

Threesome S03 – We are hiring!

In 2013 ging Mothership het spannende stagetraject THREESOME aan in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels zijn er al twee succesvolle edities geweest, waarin onze stagiairs in projectteams te gekke projecten realiseerden.

Vanaf september 2014 staat alweer het derde seizoen voor de deur. Hiervoor zijn wij op zoek naar enthousiaste managers, creatievelingen en communicatietijgers die van ons de kneepjes van het vak willen leren.

Tijdens dit stagetraject realiseer je in een team kunstprojecten in de openbare ruimte vanaf de tekentafel tot aan de oplevering. Dus, moet je in de periode september 2014 – januari 2015 stage lopen, wil je graag creatief en zelfstandig aan de slag en ben je net zo gek van kunst als wij? Meld je dan nu aan!

Bekijk de vacatures HIER

Om een idee te krijgen van onze THREESOME projecten kun je HIER de projecten van de vorige Threesome seizoenen vinden.

Threesome presents: VOP

Threesome presents: VOP

Het team van THREESOMES02 deed in opdracht van Bureau Binnenstad (Gemeente Rotterdam) onderzoek naar hoe voetgangeroversteekplaatsen (VOP’s) op bijzondere wijze ingezet kunnen worden om verschillende delen van de stad aan elkaar ter verbinden. Door deze oversteekplaatsen te accentueren kunnen gebieden positief worden benadrukt. Voor voetgangers wordt namelijk op deze manier een aantrekkelijk pad gecreëerd, waarbij zij worden verleid om buiten de gebaande paden te treden.

De THREESOME dames keken hierbij naar allerlei bestaande initiatieven en deden een aantal voorstellen aan Bureau Binnenstad. Dit project is nog in volle gang, dus to be continued….

In opdracht van Bureau Binnenstad deed THREESOME een onderzoek en ontwikkelde het team een aantal voorstellen.

Maze komt van een koude kermis thuis

Maze komt van een koude kermis thuis

De N34 kunstroute in Drenthe is weer een attractie rijker! Maze de Boer maakte in opdracht van provincie Drenthe een bijzonder kunstwerk geïnspireerd op de combinatie van reizen en entertainment. Want wat is een beter icoon van reizen en entertainment dan een kermis?!

Voor zijn werk ‘Situated’ maakte Maze daarom zijn permanente versie van een kermis. Niet uit lichte modules, maar juist uit abstracte betonnen elementen. Hij verwerkte de botsauto’s, het lunapark, de draaimolen, een boksbal en de iconische grijpautomaten in zijn werk. Zoek de verschillen!

In opdracht van Maze de Boer trad Mothership op als producent. Met dank aan SKOR.

Culture shock

Culture shock

Het Schouwburgplein ademt cultuur. Vanaf nu niet alleen boven de grond, maar ook onder de grond! In opdracht van Gemeente Rotterdam gingen
Thijs Kelder (Studio Ruwedata) en Eva Cardon (Ephameron) de uitdaging aan om in de parkeergarage de culturele levendigheid van het plein en de stad in beeld te vangen.

De schildering in de garage bevat daarom grafische verwijzingen naar dans, muziek, winkelen, cultuur, film en theater. Allemaal dingen die je nu zowel bij de uitgang als bij de ingang van de garage aan de voeten liggen!

Het werk is bijna af en dus nu al te bezichtigen!

In opdracht van Bureau Binnenstad (Gemeente Rotterdam) treed Mothership op als adviseur en producent.

ABABA trekt zijn mooiste jurruk aan!

ABABA trekt zijn mooiste jurruk aan!

Op 24 mei schittert de ABABA crew op het Kunstenaarsbal 2014! Net als Mothership en ABABA wil het Donker Collective, organisator van het Kunstenaarsbal, de grens tussen kunst en publiek verkleinen. Zij doen dit door verschillende disciplines te combineren tot een heus bal.

Goede reden dus om die baljurk uit de kast te trekken! ABABA laat tijdens het Kunstenaarsbal een selectie van de kunstwerken zien die te koop zijn in de galerie en op ABABA Online: werken van onder andere ATTAK, Early Mast, Studio Ruwedata, ROYALSTEEZ en Pet van de Luijtgaarden.

Kom jij ook een dansje wagen?

Locatie: Koninklijk Instituut voor de Tropen
Mauritskade 63
1092 AD Amsterdam

24 mei 2014
Dagprogrammering 12.00u – 19.30u
Avondprogrammering 22.00 tot de late uurtjes!
Overdag is de entree gratis. Kaartjes voor het feest ’s avonds zijn hier verkrijgbaar:

Dobberend Bos

Op de Nationale Boomfeestdag 2014 was het dan EINDELIJK zo ver: de officiële tewaterlating van het prototype Dobberend Bos. Onze René kneep hem nog wel een beetje, want een strakke planning was het zeker. Gelukkig stond de boom op tijd paraat voor de feestvreugde.

De grote opkomst bij de gezamenlijke opening van het Dobberend Bos en het Aqua Dock zorgde voor een goede sfeer. Als kers op de taart werd het prototype door wethouder Alexandra van Huffelen, kunstenaar Jorge Bakker en Willem Griffioen van Mercon ‘gedoopt’. Alle drie kregen een flesje champagne om traditioneel tegen de boei stuk te slaan (lees: gooien). Met de boei in het water was dat alleen niet zo’n gemakkelijke klus en werd het richtingsgevoel van de drie flink getest.

Het prototype is tijdens de testfase te bewonderen op het Aqua Dock van de RDM Campus. Volg de ontwikkelingen tot aan de echte lancering op de Dobberend Bos Facebook

Het Dobberend Bos is geiniteerd en geproduceerd door Mothership.

Dobberende Bobo’s

Dobberende Bobo’s

Op de Nationale Boomfeestdag 2014 was het dan EINDELIJK zo ver: de officiele tewaterlating van het prototype Dobberend Bos. Onze René kneep hem nog wel een beetje, want een strakke planning was het zeker. Gelukkig stond de boom op tijd paraat voor de feestvreugde. De grote opkomst bij de gezamenlijke opening van het Dobberend Bos en het Aqua Dock zorgde voor een goede sfeer. Als kers op de taart werd het prototype door wethouder Alexandra van Huffelen, kunstenaar Jorge Bakker en Willem Griffioen van Mercon ‘gedoopt’. Alle drie kregen een flesje champagne om traditioneel tegen de boei stuk te slaan (lees: gooien). Met de boei in het water was dat alleen niet zo’n gemakkelijke klus en werd het richtingsgevoel van de drie flink getest.

 

Het prototype is tijdens de testfase te bewonderen op het Aqua Dock. Volg de ontwikkelingen tot aan de echte lancering op de Dobberend Bos Facebook → (LINK FACEBOOK)

 

Het Dobberend Bos is geiniteerd en geproduceerd door Mothership.

 

Hooggeerd publiek

Hooggeerd publiek

De spiegelbal was niet de enige opdracht die Mothership kreeg voor de opening van het station. Ook tijdens de officiele opening door de Koning waren wij goed van de partij. In samenwerking met het Rotterdam Filharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst, Codarts en Riverpark Films produceerden wij een film van Alex Verhaest en Eline Wieland. Dit drieluik in combinatie met live dans en muziek vormde een visueel spektakel.

Op eigentijdse wijze mocht Wim Lex vervolgens de openingshandeling verrichten. Op het touch screen die het officiele moment inluidde speelde zich een kort filmpje af, gericht aan de koning. Uit een drietal dansers maakte een dame zich los om de hand te reiken naar de Koning. Hij maakte contact door zijn hand op het touch screen te leggen waarna het station officieel geopend was.

In opdracht van Gemeente Rotterdam, N-Sign, ProRail en NS trad Mothership op als conceptontwikkelaar en producent.

Een blitse start

Een blitse start

Dat het Rotterdam Centraal Station is geopend kan iedere nieuwslezende Nederlander niet zijn ontgaan. Mothership is dan ook heel trots om hier een bijdrage aan te hebben geleverd. En wat voor een! Een enorme spiegel bal sierde de stationshal als onderdeel van de #selfie actie. Samen met Shivers bedacht Mothership dit concept en vroeg MWAH Tekstuele Verwenners om een aantal toepasselijke spreuken te verzinnen.

In opdracht van Shivers trad Mothership op als conceptontwikkelaar en producent.

Bedankt Gemeente Rotterdam, ProRail en NS voor deze bijzondere gelegenheid!

Kabouter Buttplug neemt de benen!

Kabouter Buttplug neemt de benen!

Ook kabouters hebben wel eens behoefte aan nieuwe schoenen, zo ook de beruchte Santa Claus aan de Binnenweg. De ondernemersvereniging van de Nieuwe Binnenweg greep de tentoonstelling S.H.O.E.S. in de Kunsthal met beide handen aan om de Santa weer in het zonnetje te zetten. Ze verzonnen een route waarop de kabouter vanaf zijn standplek via de winkels naar de Kunsthal wandelt. De grote voetstappen werden vormgegeven door Emma van Beek.

Het is niet de eerste en laatste keer dat de kabouter een uitstapje maakt. Je kunt zijn uitstapjes volgen op zijn heuse eigen Facebookpagina ‘Kabouter van de Binnenweg’. Speciaal voor kinderen is er een wedstrijd uitgeschreven met als beloning lekker taart eten bij Koekela. Zij kunnen de voetstappen van Santa Claus tellen en delen op de Facebook pagina. Wie o wie gaat zijn buikje rond eten?

ABABA on Tour!

ABABA on Tour!

Tijdens museumnacht 2014 schudde de Witte de Withstraat op zijn voegen. ABABA ontspoorde en verlootte kunstwerken van Studio Ruwe Data en Bier en Brood tijdens het Rad van Fortuin. De shotjes gingen als warme broodjes over de bank en menig bezoeker ging naar huis met een werk onder de arm. Tot in de late uurtjes werd er door geswingd.

Inmiddels is het weer tijd voor een nieuwe expo. In Hard Candy presenteert ABABA 3 internationale en 3 nationale kunstenaars die allen een uitdagende kijk hebben op hedendaagse beeldsymboliek.

Datum: Zaterdag 12 april
Start: 16.00 uur
Einde: 19.00 uur
Artists: Ian Kirkpatrick (ENG), Early Mast (FR), El Cumbone (FR), JAWGEM (NL), Pet Van de Luijtgaarden (NL) en ROTGANZEN (NL)

De nieuwe expo Hard Candy is alweer op komst, maar wees niet getreurd! De werken van Studio Ruwe Data en die van Iwan Smit zijn ook nog te bewonderen in de enorme ABABA etalage in de Bijenkorf Rotterdam!

Helemaal van het padje

Helemaal van het padje

Ook in Charlois ging het los tijdens Boomfeestdag. Er werd gevierd dat de 275ste boom langs het Havenspoorpad werd geplant. Alle bomen zijn nu geadopteerd en de ontwikkeling van een mooie -vandalisme bestendige- oplossing voor de namen en tekstjes zijn dan ook in volle gang. Mothership plaatste grote keien langs het pad, waarop straks de persoonlijke tekstjes van de adoptanten op te lezen zijn. In combinatie met de namen langs de weg krijgen de wilgen dan eindelijk de aandacht die ze verdienen.

Voor de feestvreugde werd de eerste kei onthuld tijdens een samenzijn van de vele buurtbewoners die een boom hebben geadopteerd.

In opdracht van Deelgemeente Charlois trad Mothership op als producent.

De nationale BoomPlonsDag

De nationale BoomPlonsDag

Woensdag 12 maart 2014 is het zover. Op die dag zal de tewaterlating zijn van de eerste Hollandse iep in een zeeboei. Dit prototype van het Dobberend Bos van Jorge Bakker gaat gedurende een half jaar proef dobberen in het Aqua Dock op de RDM Campus in Rotterdam. Na een periode van alleen dobberen wordt ‘Iep’ vergezeld door 19 andere Hollandse iepen om als dobberend bos wortel te schieten in de Rotterdamse Rijnhaven.

Geef je snel op als je erbij wilt zijn via info@dobberendbos.nl o.v.v. tewaterlating.
Woensdag 12 maart 2014 van 14.00 – 15.30 (inloop 13.30) bij het Aqua Dock op RDM Campus, Dokhaven (RDM-Kade), Rotterdam.

Wij zijn nog op zoek naar geïnteresseerde partijen om de resterende negentien Iepen te kunnen realiseren.
Zie voor meer informatie dobberendbos.nl

Website Jorge Bakker zie onderwerper.nl

Klik hier voor de uitnodiging

De appels en peren vliegen om je oren

De appels en peren vliegen om je oren

De Markthal in Rotterdam gaf Arno Coenen en zijn team een nieuwe opdracht voor een kunstwerk. In de hemel van de ‘Hoorn des Overvloeds’ zal een animatie toegevoegd worden met bewegende beelden van producten die in de markthal te koop zullen zijn. Team Arno Coenen die met de binnenkant van de ‘Hoorn des Overvloeds’ al hoge ogen scoorde, zorgt met een wervelende stroom aan beelden voor een onvergetelijke ervaring.

Arno Coenen en zijn team kregen van Provast een nieuwe opdracht voor een kunstwerk, waarbij Mothership optrad als producent en adviseur.

arnocoenen.nl

Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal

Op donderdag 13 maart word het nieuwe Rotterdam Centraal officieel geopend. Van zonsopgang tot zonsondergang staat Rotterdam Centraal in het teken van FEEST.
De gemeente Rotterdam nodigde vier Rotterdamse organisaties uit om voor deze bijzondere dag een concept te ontwikkelen.
In samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst en Codarts Rotterdam presenteert Mothership de kunstenaressen Eline Wieland en Alex Verhaest die voor een bijzondere invulling op het grote panoramascherm in de stationshal gaan zorgen.

Alex Verhaest @ Vimeo
elinewieland.nl

Ssssst, Silent City

Ssssst, Silent City

Op het terrein van de Van Nelle Fabriek presenteerde Mothership tijdens de internationale kunstbeurs Art Rotterdam de wereldprimeur van Silent City, van Rob Sweere. Silent City is een groeiend kunstproject, een zacht wit eiland van stilte en rust in een drukke metropool.

In opdracht van Art Rotterdam presenteerde Mothership kunstenaar Rob Sweere met Silent City. Mothership trad hierbij tevens op als producent.

robsweere.com

Back to the underground

Back to the underground

De binnenstad van Rotterdam wil met het programma ‘Gastvrije Stad’ haar parkeergarages een onvergetelijke indruk geven. Zo krijgt de parkeergarage onder het Schouwburgplein een kleurrijke schildering van gelegenheidsduo Ruwedata (Thijs Kelder, NL) en Ephameron (Eva Cardon, BE). De parkeergarage onder het Museumpark ondergaat een verfrissende metamorfose door Jan van der Ploeg. Al met al zegt dat meer dan genoeg.

In opdracht van Bureau Binnenstad (Gemeente Rotterdam) treed Mothership op als adviseur en producent.

ephameron.com
studioruwedata.nl
janvanderploeg.com

Rook a Like

Rook a Like

Ook Maze de Boer kreeg een opdracht om voor Art Rotterdam een site-specific project te realiseren. Zijn moderne sigarenwinkel waar ‘rook a like’ pakjes zware shag van Van Nelle werd aangeboden sloeg in als een bom. Voor het bedrag van een pakkie shag kon je het kunstwerkje al bemachtigen en was de hele oplage van 1000 stuks al na twee dagen uitverkocht.

Mothership trad hierbij op als co-producent.

mazedeboer.nl

Elke banier op z’n eigen manier

Elke banier op z’n eigen manier

Vier studenten van de Willem de Kooning Academie Rotterdam deden mee met een “kunstbanieren” ontwerpwedstrijd voor de Art Rotterdam Week. Deze banieren zorgden voor de routing naar de verschillende evenementen rond de Art Rotterdam Week.
Met dank aan de studenten Marjon van de Velden, Emma van Beek, Bobby Ali en
Joep Brouwer.

In opdracht van Rotterdam Festivals trad Mothership op als producent.

Dat belooft wat

Dat belooft wat

Na een succesvolle stageperiode van een half jaar zit de leerperiode voor Stefanie, Lotje en Emma er op. Wij zijn trots op deze drie toppers die een aantal projecten in de wacht sleepten en realiseerden. Een paar projecten wachten nog op hun coming out en kun je volgen op thethreesomeproject.nl

Hyper, hyper! (…but it’s more important to be nice!)

Hyper, hyper! (…but it’s more important to be nice!)

Voor de tunnel aan de Koninginneweg te IJsselmonde, hebben 3 studentes van de Willem de Kooning Academie een lichtkunstwerk ontworpen. Met hun ontwerp Hyperspeed hopen Georgie Louise Harris, Emma Grout en Nicole Sciarone dat voetgangers zich nu prettiger voelen in de tunnel en dat het verkeer langzamer gaat rijden. De armaturen zijn naar de uitgangen toe steeds dichter op elkaar gemonteerd. Hierdoor lijkt het alsof je steeds sneller gaat gaat rijden. Waardoor bestuurders weer hun voet van het gas halen.

In opdracht van Deelgemeente IJsselmonde trad Mothership op als curator en producent.

Art Rotterdam 2014

Art Rotterdam 2014

Van 5 tot en met 9 februari vind de internationale kunstbeurs Art Rotterdam plaats in de Van Nellefabriek te Rotterdam. Mothership presenteert op het buitenterrein twee kunstenaars, Rob Sweere met de wereldprimeur van SILENT CITY PROJECT en Maze de Boer met een op de geschiedenis van de Van Nellefabriek geïnspireerd verrassend project.

Mothership trad voor beide kunstenaars op als producent.

www.robsweere.com
www.mazedeboer.nl

The House of ABABA in OBJECT Rotterdam

The House of ABABA in OBJECT Rotterdam

Van woensdag 5 februari t/m zondag 9 februari is The House of ABABA te zien op OBJECT Rotterdam, dé beurs voor eigentijds design. Dit jaar vindt de beurs plaats in het recent geopende gebouw De Rotterdam. In de appartementen van 44/floors op de dertigste verdieping is er een bijzondere selectie werk te zien van onder andere Yasser Ballemans, Hans van Bentem, Frank Bruggeman en Onno Poiesz. Kom langs bij ons tijdens OBJECT en ervaar kunst op bijzondere hoogte!

Voor meer info zie www.ababa.nl.

Op de uitkijk

Op de uitkijk

Claire Harvey is in opdracht van de Rijksgebouwendienst gevraagd om een kunstwerk te maken voor de nieuwe huisvesting van de Belastingdienst (FIOD en Douane) op Schiphol. Ze schilderde meer dan 100 figuurtjes van 5 a 10 centimeter die spelen met de menselijke maat en haar omgeving op de ruiten van het gebouw.

In opdracht van Claire Harvey trad Mothership op als producent.

Clair Harve @ Galerie Fons Welters

Eerbetoon aan avenue

Eerbetoon aan avenue

Sculpture International Rotterdam presenteert op de Coolsingel tot zondag 9 februari een openluchttentoonstelling met korte kunstfilms van internationaal en nationaal bekende kunstenaars. Samen vormen ze een ode aan de meest besproken straat van de stad.

In opdracht van SIR heeft Mothership dit project mede geproduceerd.

www.eerbetoonaaneenavenue.nl
www.sculptureinternationalrotterdam.nl

In de greep van een bank

In de greep van een bank

Twee deurgrepen van Chris Evans werden onlangs geplaatst aan entreedeuren van de Rabobank op de Blaak in Rotterdam. ‘Portrait of a Recipient as a Door Handle, After A Drawing Produced by an Anonymous Philanthropist’, is onderdeel van een reeks werken van Chris Evans die zijn ontstaan door gesprekken met mensen uit diverse lagen van de samenleving.

In opdracht van SIR trad Mothership op als producent.

www.sculptureinternationalrotterdam.nl

Mothership Nieuwjaarsborrel

Mothership Nieuwjaarsborrel

VRIJDAG 17 JANUARI is het eindelijk weer zo ver! Vanaf 17.30 uur kun je je meteen al lekker los gooien met behulp van onze kei goede DJ’s. Wij vieren het nieuwe jaar samen met Riverparkfilm, NNFP en The House of ABABA. Voor tienen gratis binnen! Later op de avond worden onze DJ’s afgelost door de muziekbende van BAR en kun je fijn door blijven feesten.

Vrijdag 17 januari, vanaf 17.30 tot Sint Juttemus @ BAR, Schiekade 201, Rotterdam.

Dobberend Bos blijft boeien

Dobberend Bos blijft boeien

Mothership is blij te melden dat een allereerste prototype van de Boei-Boom uit het Dobberend Bos van Jorge Bakker word vervaardigd en begin 2014 te water zal worden gelaten in de Stadshaven Rijnhaven aan de Kop van Zuid. Velen hebben tot nu toe committed aan het Dobberend Bos gewerkt, in die zin is dit project een mooi voorbeeld van crowd sourcing vanuit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid. Denk o.a. aan Van Hall Larenstein, TU Delft, Hogeschool Rotterdam, Ingenieursbureau Rotterdam, gemeentewerken Rotterdam, e.v.a.

Het prototype zal in het nieuwe Aqua Dock van de RDM campus met behulp van vele externen vervaardigd worden door het gerenommeerde staalconstructiebedrijf Mercon uit Gorinchem.
Houdt u daarom februari/maart 2014 in de gaten, want dan is de tewaterlating van het prototype!
In opdracht van de gemeente Rotterdam kan een prototype van het project Dobberend Bos van Jorge Bakker worden gerealiseerd. Wilt u meer weten over wie aan het Dobberend Bos tot nu toe heeft meegewerkt, wat er tot aan februari/maart 2014 gedaan wordt of hoe het vervolgproces zal verlopen? Neem dan contact op met René Kroonenberg via rene@enterthemothership.com

www.dobberendbos.nl

Die 2 Brüder geven een rotondje

Die 2 Brüder geven een rotondje

Op 13 december 2013 werd het kunstwerk van Arno Coenen op rotonde
De Beerendonck in Venlo feestelijk onthuld. De kwaliteitsupermarkt ‘Die 2 Brüder von Venlo’ liet het kunstwerk maken vanwege hun
50­-jarig bestaan en schonk het met trots aan hun geliefde stad.

www.arnocoenen.nl

Gedicht Verlicht

Gedicht Verlicht

Het gedicht ‘Licht en donker’ van Ester Naomi Perquin, voormalig stadsdichter van Rotterdam, is verlichtend vormgegeven door Geert Mul. Middels de van kleur wisselende verlichting lijken woorden en zinnen te verdwijnen en weer te verschijnen, dat moet je met eigen ogen gaan zien. In opdracht van Mothership, voor Bibliotheek Rotterdam, ontwierp Geert Mul de vormgeving van het Licht Gedicht. Mothership trad hierbij op als adviseur en producent.

www.esthernaomiperquin.nl
www.geertmul.nl

Jouw tekst of beeld in de Hoogte

Jouw tekst of beeld in de Hoogte

DRTV nodigt kunstenaars, illustratoren, schrijvers, journalisten, Rotterdammers en bezoekers van de stad uit om mee te doen en beeld of tekst in te sturen met het thema ‘HOOG’ via de website drtv.nu. Tot eind februari 2014 worden er dagelijks na zonsondergang op groot formaat, inspirerende teksten en beelden op ‘De Rotterdam’ in aanbouw geprojecteerd. DRTV projecteert op de gevel van ‘De Rotterdam’ aan de Maaszijde zwart/wit beelden en teksten die verrassen en verbazen of doen stilstaan.
DRTV is een initiatief van de ontwikkelaars van De Rotterdam – MAB Development en OVG Projectontwikkeling – in samenwerking met Mothership en bureau ’t idee.

www.drtv.nu

Threesome vecht op een creatieve manier tegen HIV

Threesome vecht op een creatieve manier tegen HIV

De organisatie van Wereld Aids Dag Rotterdam heeft Threesome ingeschakeld om de Rotterdammers stil te laten staan en zich bewust te maken van Hiv en Aids door middel van een creatief concept. Onder het thema “We Care” zijn ze aan de slag gegaan en wilden kracht halen uit het verhaal dat mensen durven te vertellen, door de zin “ik overleef jullie allemaal”. Tijdens de evenementen en activiteiten rondom Wereld Aids Dag op 1 december waren limited edition shirts verkrijgbaar met stereotype afbeeldingen en de tekst: “ik heb HIV en overleef jullie allemaal”

www.EnterTheMothership.com/Threesome

Op zoek naar echt toffe cadeaus voor onder de (KUNST)boom?

Op zoek naar echt toffe cadeaus voor onder de (KUNST)boom?

Bezoek dan snel The House of ABABA om de laatste feestdagen van het jaar in stijl te vieren. In onze schatkamer vindt je ook De Grote Rotterdamse Kunst Kalender 2014 voor €34,95, zeefdrukken in oplage vanaf € 50,= en unica’s vanaf € 250,=.

Dans je met ons mee in 2014?

Dans je met ons mee in 2014?

Reserveer dan vrijdagavond 17 januari 2014 voor een echt Rotterdams avondje uit.

Mothership wenst u een frolijk kersemus 2013!!

Mothership wenst u een frolijk kersemus 2013!!

P.s. Wij zijn er even niet van 23 december tot en met 5 januari 2014.

Verlicht gedicht

Verlicht gedicht

Rondom één van de kolommen voor Station Noord in Rotterdam, is de tekst aangebracht van het Licht Gedicht. Dit gedicht van Ester Naomi Perquin, voormalig stadsdichter van Rotterdam, is vormgegeven door Geert Mul.
Middels de van kleur wisselende verlichting lijken woorden en zinnen te verdwijnen en weer te verschijnen. Zo speelt de vormgeving in op het thema van het gedicht: licht en donker. Hierdoor worden passanten ook uitgedaagd om het gedicht steeds weer te herontdekken.

In opdracht van Mothership, voor Bibliotheek Rotterdam, ontwierp Geert Mul de vormgeving van het Licht Gedicht. Mothership trad hierbij op als adviseur en producent.

www.esthernaomiperquin.nl
www.geertmul.nl

Omstreden kunstwerk zorgt juist voor verbroedering in Venlo

Omstreden kunstwerk zorgt juist voor verbroedering in Venlo

Er was veel te zeggen rondom het kunstwerk van Arno Coenen dat op rotonde De Beerendonck op 13 december 2013 word onthuld.De duits-georiënteerde kwaliteitsupermarkt Die 2 Brüder von Venlo liet het kunstwerk van staal maken vanwege hun 50­jarig bestaan en schonk het aan hun geliefde stad.
Bewoners moesten eerst wennen aan het beeld omdat er teveel reclame en duitse elementen op zouden staan. Natuurlijk nam de kunstenaar dit ter harte en werd het kunstwerk hier en daar aangepast.

www.arnocoenen.nl

Hoorn des Overvloeds

Hoorn des Overvloeds

Nu de Markthal in Rotterdam steeds meer vorm krijgt komt ook de afwerking meer in zicht. Momenteel werken monteurs aan een ‘legpuzzel’ van bijna 4500 panelen die tezamen 11.000 m2 het kunstwerk ‘Hoorn des Overvloeds’ van Arno Coenen vormen. De beelden lijken gefotografeerd, maar zijn door Arno Coenen en zijn team met de computer opgebouwd.

In opdracht van Provast ontwierp Arno Coenen en zijn team ‘Horn of Plenty’ i.s.m. MVRDV en Corio.
Mothership trad hier op als adviseur en producent.

www.arnocoenen.nl

Legende tunnel

Legende tunnel

Voor de deelgemeentes Noord en Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam maakte Threesome het winnende projectplan om de onderdoorgang ‘Muizengaatje’ te veraangenamen. Marjon van der Velden, Gino Catshoek en Kim Visser maakten een voorstel en eerden Coen Moulijn uit deelgemeente Noord en ontstaanslegende Hillegonda uit Hillegersberg-Schiebroek. Poëtisch en met passende kleuren onderga je nu het rijke gevoel dat toegang geeft tot beide gemeentes.

In opdracht van de deelgemeentes Rotterdam Noord en Hillegersberg-Schiebroek won Threesome team ‘Supurb’ met haar concept de verbetering voor de onderdoorgang. Mothership trad hierbij op als producent.

www.thethreesomeproject.tumblr.com

ABABA Update

ABABA Update

The House of ABABA heeft weer bijzondere, nieuwe kunstwerken binnengehaald. Geert Mul, Freek Wieringa, Iwan Smit, Danielle Frenken en Daniel Berio vullen de schatkamer rijkelijk aan. In de galerie op de Witte de Withstraat 7 in Rotterdam wordt de kunstcollectie maandelijks aangevuld, dus loop regelmatig binnen om niks te missen!

Legende tunnel

Legende tunnel

Voor de deelgemeentes Noord en Hillegersberg-Schiebroek in Rotterdam schreef Threesome I het winnende projectplan om de onderdoorgang, het zogenoemde ‘Muizengaatje’ te veraangenamen. Kim Visser, Gino Catshoek en Marjon van der Velden maakten een passend voorstel en eerden ‘Coen Moulijn’ uit deelgemeente Noord en de ontstaanslegende ‘Hillegonda’ van Hillegersberg. Met kleuren en teksten onderga je het rijke historische gevoel dat toegang geeft tot beide deelgemeentes.

In opdracht van de deelgemeentes Noord en Hillegersberg-Schiebroek won Threesome I met haar concept de verbetering voor de onderdoorgang. Mothership trad hierbij op als producent.

thethreesomeproject.tumblr.com

Copy Garden of Growth

Copy Garden of Growth

Het concept voor Copy Garden ontstond bij Mothership naar aanleiding van de hedendaagse trend om meer groen in de steden te laten groeien. Na de eerste Copy Garden op de hoek Gaffelstraat-St. Mariastraat in Rotterdam is er een kersverse Japanse tweede versie te bewonderen. Bij deze ‘Copy Garden of Growth’ op het schoolplein aan de openbare basisschool Babylon in de Van Speykstraat, is het idee dat je het gevoel van balans en harmonie kunt ervaren en een beter gevoel voor intuïtie ontwikkeld. De bestrating ervoor inclusief lantarenpaal worden nog op z’n Japans aangepast.

In opdracht van gemeente Rotterdam kon Copy Garden of Growth worden uitgevoerd. Rick Messemaker en Monique Benthin bedachten het concept voor de gevelfoto en brachten ideeën aan voor het trompe l’oeil effect. Mothership trad hierbij op als producent. Met dank aan Park Clingendael.

www.messemaker.com
www.benthin.nl

Meer groen op het levenslooppad van Charlois

Meer groen op het levenslooppad van Charlois

In het Rotterdamse Charlois was het Havenspoorpad ooit een oude spoorlijn die dienst deed bij de bouw van de nabijgelegen havens. Deelgemeente Charlois wenste veel meer groen in haar gebied en bedacht een gezamenlijk plan met bewoners om bomen te planten langs het Havenspoorpad, die door hen geadopteerd konden worden. Maar liefst 275 namen van dierbaren worden op het asfalt geschilderd en om de acht bomen komt een grote kei met hun namen op een metalen plaat. Zo is het toch kei-leuk om het levenspad van Charlois te bewandelen, of niet dan?

Deelgemeente Charlois vroeg Mothership om een passend plan. Reclameatelier Leo Mineur schilderde de 275 namen op het asfalt.

The House of ABABA gaat lekker

The House of ABABA gaat lekker

Onze kunstschatkamer aan de Witte de Withstraat 7 A in Rotterdam word goed bezocht door jong en oud en alles daar tussenin. Het doel om kunst dichter bij de mensen te brengen is bij ABABA goed gelukt, men voelt zich echt welkom in de winkel en daar zijn galerista Sophie Bargmann en Mothership blij om. Er word hard aan gewerkt, maar een online shop van The House of ABABA is momenteel nog in ontwikkeling.

Openingstijden:
woensdag t/m zondag 12.00-18.00 uur
Witte de Withstraat 7A Rotterdam

www.ababa.nl
facebook.com/AbabaRotterdam
twitter.com/houseofababa

Kunst langs de N34

Kunst langs de N34

De cirkelvormige sculptuur Transition 2012 van Gabriel Lester die eerder op dOCUMENTA (13) Kassel te zien was, heeft een definitieve plek gekregen aan de N34 in Drenthe. Als je stopt op verzorgingsplaats Koebroeken, kun je door het kunstwerk wandelen en beleef je de overgang van licht naar donker.

In het kader van het project ‘kunst langs de N34’ heeft de provincie Drenthe het kunstwerk Transition 2012 van Gabriel Lester aangekocht. In opdracht van de kunstenaar trad Mothership op als producent. Met dank aan TAAK.

www.gabriellester.com

Stem op ROTTE-DAM

Stem op ROTTE-DAM

ROTTE-DAM, het project in de Wijnhaventunnel van voormalig Hogeschool Rotterdam studenten Robbert de Groot en Cees Boot, maakt nu ook een vette kans om de Rotterdam Architectuurprijs 2013 te winnen.

In opdracht van de gemeente Rotterdam i.s.m. WdKA-studenten is dit project tot stand gekomen. De Rotterdam Architectuurprijs 2013 is een initiatief van de gemeente Rotterdam en word georganiseerd door AIR.

U kunt hier binnenkort uw stem uitbrengen
Of hier alvast laten weten dat je het project steunt

Threesome part II is out!

Threesome part II is out!

Het leerbedrijf Threesome van de Hogeschool Rotterdam en Mothership is na een eerste succesvolle periode gestart met haar tweede lichting studenten. De studenten leren tijdens hun half jaarlijkse stage het vak van kunstproducent.

thethreesomeproject.tumblr.com

Jouw tekst of beeld op De Rotterdam?

Jouw tekst of beeld op De Rotterdam?

Tot eind 2013, het moment van oplevering van het gebouw ‘De Rotterdam’ op de Wilhelminapier, worden er dagelijks na zonsondergang op groot formaat, inspirerende teksten en beelden op
‘De Rotterdam’ in aanbouw geprojecteerd. DRTV projecteert op de gevel van ‘De Rotterdam’ aan de Maaszijde. Zwart/wit beelden en teksten in wisselende series dia’s die de voorbijganger verrassen, verbazen of zelfs even doen stilstaan. DRTV nodigt dan ook kunstenaars, illustratoren, schrijvers, journalisten, Rotterdammers en bezoekers van de stad uit om mee te doen en beeld of tekst in te sturen via de website drtv.nu.

DRTV is een initiatief van de ontwikkelaars van De Rotterdam – MAB Development en OVG Projectontwikkeling – in samenwerking met Mothership.

www.drtv.nu
www.derotterdam.nl
www.facebook.com/pages/DRTV

ROTTE-DAM ech wel!

ROTTE-DAM ech wel!

Het kunstwerk “ROTTE-DAM” is gebaseerd op de “roots” van de stad en in 2010 bedacht door twee (inmiddels voormalige) studenten aan de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam. Grafisch ontwerpers Robbert de Groot en Cees Boot wonnen toendertijd met hun concept het project voor de Wijnhaventunnel in Rotterdam. Het woord ROTTE-DAM is in wortelvormen uitgesneden uit een corten-stalen wand die ‘ s avonds door LEDverlichting word verlicht. Op deze magische plek waar de Wijnhaventunnel ligt is Rotterdam ontstaan en een dam in de Rotte gelegd.

In opdracht van deelgemeente Rotterdam ontwierpen grafisch ontwerpers Robbert de Groot en Cees Boot het kunstwerk “ROTTE-DAM. Mothership trad hierbij op als producent.

www.ceesboot.com
www.robbertdegroot.nl

Mothership lanceert: The House of ABABA

Mothership lanceert: The House of ABABA

Net als Mothership’s missie om kunst naar de mensen te brengen sluit het totaal nieuwe concept van Mothership ‘The House of ABABA’ daar op aan. The House of ABABA is een schatkamer waar kwalitatieve kunst wordt verkocht op een ongebruikelijke manier. ABABA staat dan ook voor overdadigheid, diversiteit en het toegankelijk maken van kunst voor het grote publiek. Zowel in de schatkamer, de webshop als op locaties zullen naast de vaste openingstijden bijzondere events worden georganiseerd, waar wij u graag later over berichten.

The House of ABABA, onder de bezielende leiding van Galerista Sophie Bargmann, toont op woensdag 11 september vanaf 18.00 uur voor het eerst haar schatten aan het grote publiek met grootste etalage op de Witte de Withstraat 7A in Rotterdam.

Sophie Bargmann | Galerista +31 (0) 6 46314987 sophie@ababa.nl facebook.com/AbabaRotterdam
The House of ABABA is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Twist & Shout

Twist & Shout

Het skatebare kunstwerk Twist & Shout van Martand Khosla uit New Dehli is onlangs skatelijk geopend. In 2010 schreef Showroom MAMA de internationale ideeënwedstrijd
‘Reclaiming the Street’ uit, waarvoor men een kunstobject moest ontwerpen dat ook skatebaar is. Twist & Shout overtrof ieders verwachtingen doordat het verdraaid simpel, verdraaid doeltreffend en in al z’n eenvoud de vorm van een verdraaid krachtige sculpturale schoonheid bezit. De draai is zo ontworpen dat de skateboarder zo veel mogelijk uitdaging wordt geboden die hoe dan ook overwonnen moet worden en dat is ondertussen wel gebleken.

De realisatie van Twist & Shout is mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Centrum voor Beeldende Kunst en Stichting DOEN. In opdracht van Showroom MAMA trad Mothership op als producent.

www.rk-ds.com
www.showroommama.nl

Hoogstandje De Rotterdam, mega projectie DRTV

Hoogstandje De Rotterdam, mega projectie DRTV

Na vier jaar intensief bouwen nadert De Rotterdam van Rem Koolhaas, het grootste gebouw in aanbouw in Europa, zijn voltooiing. Voordat kantoren, appartementen, restaurants, het hotel en overige voorzieningen in gebruik worden genomen, lanceren de ontwikkelaars van De Rotterdam i.s.m. Mothership het project “DRTV”. DRTV projecteert mega groot vanaf eind juli in de avonduren op de gevel aan de Maaszijde van De Rotterdam in aanbouw zwart / wit beelden en teksten in wisselende series dia’s die de voorbijganger verrassen, verbazen of zelfs even doen stilstaan… De eerste serie foto’s is van de hand van fotograaf Ruud Sies die de bouw en de bouwers van De Rotterdam al sinds de start volgt.

In onze eerstvolgende nieuwsbrief geven wij nadere informatie en doen wij een oproep om inzendingen voor DRTV aan te leveren via de website van DRTV die eind juli live zal gaan.
Dus, kunstenaars, illustratoren, schrijvers, journalisten, Rotterdammers, bezoekers…. misschien staat straks jouw inzending wel giga groot op De Rotterdam.

www.derotterdam.nl

XXXLintjes

XXXLintjes

Threesome

Museum Boijmans van Beuningen opende onlangs de nieuwe tentoonstelling Onderzeebootloods XXXL Painting over hedendaagse kunst, in de haven van Rotterdam. De Onderzeebootloods op de RDM Campus werd hiervoor omgetoverd tot een gigantisch kunstatelier. Om de tentoonstelling te bezoeken moet je wel de ‘Aqualiner’ gebruiken om de loods te bereiken. De route van het museum naar de boot moest beter opvallen waarvoor het museum een pitch uitschreef. Het leerbedrijf Threesome van Mothership en de Hogeschool Rotterdam schreef een plan en won. Threesome voorzag de route van gekleurde linten met quotes van de exposerende schilders Klaas Kloosterboer, Chris Martin en Jim Shaw.

In opdracht van Museum Boijmans van Beuningen ontwierpen de studenten van Threesome het lintjesplan en bevestigden deze langs de route die naar de Aqualiner voert.

Twist & Shout

Twist & Shout

Martand Khosla

Vrijdag 12 juli om 16.00 uur word het skatebare kunstwerk Twist & Shout van Martand Khosla uit New Dehli skatelijk geopend. In 2010 schreef Showroom MAMA de internationale ideeënwedstrijd ‘Reclaiming the Street’ uit, waarvoor men een kunstobject moest ontwerpen dat ook skatebaar is. Twist & Shout overtrof ieders verwachtingen doordat ze verdraaid simpel, verdraaid doeltreffend en in al z’n eenvoud de vorm van een verdraaid krachtige sculpturale schoonheid bezit. De draai is zo ontworpen dat de skateboarder zo veel mogelijk uitdaging wordt geboden die hoe dan ook overwonnen moet worden.

De realisatie van Twist & Shout is mede mogelijk gemaakt door gemeente Rotterdam, Centrum voor Beeldende Kunst en Stichting DOEN. In opdracht van Showroom MAMA trad Mothership op als producent.

www.rk-ds.com
www.showroommama.nl

Met trots presenteert Mothership haar 100% kakelverse website

Met trots presenteert Mothership haar 100% kakelverse website

Met vereende buitenaardse krachten van onze Mothershipcrew presenteert Mothership u haar nieuwe website. De complete verzorging lag net als die voor ons nieuwe boek in de zachte handen van Nataša Heydra die de vormgeving verzorgde, Jasper die het gehele technische gedeelte op zijn sterke schouders nam, Siobhan Burger die met haar vrolijke mental support een ieder van advies diende en Monique Benthin die knorrend de Mothership website vulde met tekst en beeld.

Zie en word zo blij net als wij!
www.EnterTheMothership.com

Mothership heeft volop genoten van haar eerste Threesome

Mothership heeft volop genoten van haar eerste Threesome

Op de Witte de Withstraat 7A leerden talentvolle studenten van drie verschillende opleidingen aan de Hogeschool Rotterdam hoe het is om met echte kunstopdrachten aan de slag te gaan. Mothership’s eerste lichting Threesome heeft in vijf maanden tijd een serieus aantal kunstopdrachten bedacht en uitgevoerd zoals de lintjes voor XXXL Painting van museum Boijmans van Beuningen, 100 jaar Erasmus Universiteit, de troonopvolging, kunst terwijl u wacht op station Prins Alexander, muizengaatje station Schiebroek-Hillegersberg en 150 jaar Sophia Erasmus MC.

Elk jaar krijgen circa twintig talentvolle studenten van de Hogeschool Rotterdam onder professionele begeleiding van Mothership kunstopdrachten die zij zelf zullen vormgeven en realiseren. Een platform waar jong talent direct in aanraking komt met verschillende opdrachtgevers en professionals.

www.EnterTheMothership.com/Threesome

Mothership wenst u een zonnige zomer!

Mothership wenst u een zonnige zomer!

In binnen- of buitenland, met of zonder kinderen, met of zonder een paar kilo’s extra, maar bovenal een uitgeruste zomer en veel zonneschijn.
We zien u graag terug met de start van een nieuw en bruisend cultureel seizoen.