SPOT ON!:
Betoverend lichtkunstwerk in brugwachtershuisjes

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes worden in twaalf steden door het hele land brugwachtershuisjes in de spotlights gezet. SPOT ON! is een lichtkunstproject dat van november tot en met januari 2023 plaatsvindt. Het vraagt aandacht voor de betekenis en waarde van deze huisjes, die steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. In samenwerking met omwonenden en betrokkenen hebben verschillende stadsdichters speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven, passend bij het huisje. Het centrale element van SPOT ON! is dat ieder brugwachtershuisje wordt voorzien van een poëtisch lichtkunstwerk waarin een dichtregel uit het gedicht wordt uitgelicht.

In deze dichtregel komt de waarde die het brugwachtershuisje voor omwonenden, voorbijgangers en andere betrokkenen heeft tot uitdrukking. Zij leverden inspiratie aan de dichters die daarvoor in de deelnemende steden hiervoor werden uitgenodigd.
In samenwerking met Mothership werd ervoor gekozen om alle huisjes door één kunstenaar te laten vormgeven. Mothership selecteerde na onderzoek Marco Broeders.

Marco Broeders (Dongen, 1970) werkt onder de naam Co2RO veel in verlaten industriële panden en gestripte fabriekshallen, waar hij op zoek gaat naar andere functies voor de bestaande stedelijke ruimte. Met lichtbronnen wekt hij dode ruimtes tot leven.
Broeders ontwikkelt een uniek ontwerp voor ieder huisje.  De architectuur van het brugwachtershuisje, de omvang en ligging en de dichtregel zorgen voor een uniek lichtspel op iedere locatie.

Op 11 november werd in Zwolle het startschot gegeven voor SPOT ON! Met de onthulling van de dichtregel bij het huisje aan de Schoenkuipenbrug. Op 24 november vond in de thuisstad van Marco en Mothership de onthulling van het huisje bij de Zaagmolenbrug plaats. De komende weken zullen ook bij de andere deelnemende huisjes lichtkunstwerken worden ontstoken.

SPOT ON! is in iedere stad gedurende de wintermaanden te zien.

Mothership begeleidt de productie van de lichtkunstwerken. Met dank aan Marjan van Gerwen van Stichting Brugwachtershuisjes.

Meer informatie