Zwolle

Apeldoorn

Leeuwarden

Den Haag

Rotterdam

Utrecht

Den Bosch

Almere

Middelburg

Groningen

Haarlem

Maastricht

In de media

Project SPOT ON!

Het project SPOT ON! betreft 12 brugwachtershuisjes verspreid over Nederland die ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes tijdelijk worden voorzien van een bijzondere dichtregel en worden uitgelicht middels een lichtkunstwerk. Stichting Brugwachtershuisjes heeft Mothership gevraagd de lichtkunstwerken in het SPOTON! project te begeleiden. Mothership heeft lichtkunstenaar Marco Broeders gevraagd het lichtconcept te bedenken. Het totale project loopt tijdens de donkere wintermaanden van november 2022 t/m januari 2023. Elk brugwachtershuisje zal maximaal 2 maanden verlicht zijn.

 

Overzicht deelnemende brugwachtershuisjes aan SPOT ON! in volgorde van onthulling

Schoenkuipenbrug (Zwolle), Deventerbrug (Apeldoorn), Oosterbrug (Leeuwarden), Leeghwaterbrug (Den Haag), Catharijnebrug (Haarlem), Zaagmolenbrug (Rotterdam), Abel Tasmanbrug (Utrecht), Orthenbrug “Camping Koffietent” (Den Bosch), Sint Servaasbrug (Maastricht), Zuidersluis (Almere), Schroebrug (Middelburg), Plantsoenbrug (Groningen),

 

Lichtconcept Marco Broeders (co2ro.nl)

Qua lichtconcept wordt het brugwachtershuisje gezien als dia in zijn omgeving.

De ramen van het brugwachtershuisje worden van binnen voorzien van een transparante kleurrijk bedrukte folie met transparante inkt. Dit concept is voor alle 12 huisjes gelijk om de samenhang in het landelijke project te laten zien. Het kleurenpalet van de folie refereert overal aan dag en nacht, aan bijzondere vergezichten, aan water en de lucht, aan een geabstraheerd stedelijk landschap, aan de kleuren van de stad. Per stad is gekozen voor een specifiek kleurenpatroon dat het karakter van de stad of provincie en (cultureel gebonden) kleuren weergeeft.

 

Over Stichting Burgwachtershuisjes (brugwachtershuisjes.nl)

Stichting Brugwachtershuisjes zet zich sinds 2012 in voor herbestemming van leegstaande

brugwachtershuisjes in Nederland. Bruggen worden meer en meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Met als gevolg dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de 10 jaar dat de stichting Brugwachtershuisjes actief is hebben bijna 100 huisjes een andere, nieuwe functie gekregen.

 

Locaties en stadsdichters 

 • Almere, Zuidersluis – Marlies van Eunen-de Boer
 • Apeldoorn, Deventerstraat – Herman Kattemölle
 • Den Bosch, Orthenbrug / Camping Koffietent – Kerti Mulatság
 • Den Haag, Leeghwaterbrug – Nelly Lausberg, Insaf el Assouad, Khadija Ibourk El Idrissi en Nachoua Douayry
 • Groningen, Plantsoenbrug – Myron Hamming
 • Haarlem, Catharijnebrug – Willemien Spook
 • Leeuwarden, Oosterbrug – Monique Buising
 • Maastricht, Sint Servaasbrug – Maarten van den Berg
 • Middelburg, Schroebrug – Aschwin van den Abeele
 • Rotterdam, Zaagmolenbrug – Edwin de Voigt
 • Utrecht, Abel Tasmanbrug/Muntplein – Rob H. Bekker
 • Zwolle, Schoenkuipenbrug – Sarah Lucassen