Ruim zeshonderd jaar geleden deed de Sint Elisabethsvloed Dordrecht overstromen. Om dit de herdenken werden vier bruggen in de regio en het Drierivierenpunt bijna een week lang sensationeel verlicht met een feeëriek lichtspektakel.

 

Vanaf onderstaande locaties zwaaiden enorme lichtbundels die van kilometers ver te zien waren. En die ieder een eigen verhaal vertelden over die specifieke plek, over de schoonheid en de kracht van de regio.

 

DRIERIVIERENPUNT

 

Het concept achter het Drierivierenpunt is het laten zien van de samenwerking tussen de verschillende Drechtsteden. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar. Op de drie tegenoverliggende oevers van het Drierivierenpunt waren lampen geplaatst. Op de oever in Dordrecht ging de eerste lamp aan. Dit symboliseerde de voortrekkersrol van Dordrecht. Deze zoeklamp zocht contact met de overkanten, met Papendrecht en Zwijndrecht (en symbolisch natuurlijk ook met de andere gemeenten die samen de Drechtsteden vormden), en ook daar gingen achtereenvolgens lampen aan. Vervolgens kwamen daar op elke oever steeds meer lampen bij die contact met elkaar zochten. Dit resulteerde uiteindelijk in een feeëriek lichtspel dat symbool stond voor de samenwerking en verbondenheid van de Drechtsteden.

 

MERWEDEBRUG

 

In Papendrecht is ooit Fokker begonnen met het ontwikkelen van vliegtuigen uitgaande van het water. Dit resulteerde in watervliegtuigen, die vanaf het water kunnen opstijgen en er tevens op kunnen landen. Hieruit is een grote luchtvaartindustrie voortgekomen, die enorm belangrijk is in Papendrecht.

We hebben deze brug als het ware vleugels gegeven, met verlichting aan twee kanten, zodat het leek alsof de brug aan het vliegen was.

 

ZWIJNDRECHTSE BRUG

 

Zwijndrecht staat bekend als de stad van de binnenvaart, van de schippers, die wonen en werken op en met het water.

Aan 1 zijde van de brug op de 2 pilaren werden lichten geplaatst waarvan de bewegende stralen het deinende water symboliseerden waar de schepen van Zwijndrecht op varen.

 

BRUG OVER DE NOORD

 

Het verhaal van Kinderdijk kent parallellen met het bijbelverhaal van Mozes in het rieten mandje.

Tijdens de vloed dreef een baby in een rieten mandje weg. Een kat is op het mandje gesprongen en heeft het mandje in evenwicht gehouden en zo de baby gered. Op de plek waar het mandje met de baby aan land kwam is Kinderdijk ontstaan.

De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van deze brug omhoog schenen en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewogen symboliseerden het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water.

 

BAANHOEKBRUG

 

Voor de Elisabethvloed lag Sliedrecht aan de andere kant van de rivier. Het natuurgeweld van het water heeft ervoor gezorgd dat na de vloed het dorp aan de andere kant van het water lag.

Met de lampen die we aan beide zijden van deze brug plaatsten maakten we een beweging van de ene naar de andere zijde van de rivier om te symboliseren waar Sliedrecht vandaan komt en waar het naar toe is gegaan.