In de media
Van 14 tot en met 19 november zijn de ogen gericht op de Drechtsteden. Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal en met superzuinig licht. Op de plekken die de regio letterlijk verbindt. Een waar lichtspektakel.
Vanaf die locaties zwaaien enorme lichtbundels die kilometers ver te zien zijn. En die ieder een eigen verhaal vertellen over die specifieke plek, over de schoonheid en de kracht van de regio. Want dat die regio deze spotlights verdient, daarover is iedereen het eens.
WAT KUN JE VERWACHTEN?
Ruim zeshonderd jaar geleden deed de Sint Elisabethsvloed Dordrecht overstromen. Om dit de herdenken zullen vier bruggen in de regio en het Drierivierenpunt bijna een week lang een feeëriek lichtspektakel vertonen.
Het Drierivierenpunt en vier bruggen over de grote rivieren worden sensationeel verlicht. Ieder met hun eigen verhaal en met superzuinige lampen. De grote lichtbundels vertellen een verhaal vanaf de bruggen tussen Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en vanaf de brug De Noord. Het centrale middelpunt is een bijzonder licht ballet op het Drierivierenpunt. Kortom een prachtig lichtspektakel voor kijkers.
De lichtshow is op de volgende date en tijden te zien:
- maandag 14 november van 20h30 tot 23h00;
- dinsdag 15 t/m zaterdag 19 november dagelijks van 18h00 tot 23h00.
DRIERIVIERENPUNT
Het concept achter het drierivierenpunt is het laten zien van de samenwerking tussen de verschillende Drechtsteden. Ze hebben elkaar nodig en versterken elkaar. Op de drie tegenoverliggende oevers van het drierivierenpunt zijn lampen geplaatst. Op de oever in Dordrecht, gaat de eerste lamp aan. Dit symboliseert de voortrekkersrol van Dordrecht. Deze zoeklamp zoekt contact met de overkanten, met Papendrecht en Zwijndrecht ( en symbolisch natuurlijk ook met de andere gemeenten die samen de Drechtsteden vormen) en ook daar gaat achtereenvolgens een lamp aan. Vervolgens komen daar op elke oever steeds meer lampen bij die contact met elkaar zoeken. Dit resulteert uiteindelijk in een feeëriek lichtspel dat symbool staat voor de samenwerking en verbondenheid van de Drechtsteden. Samen zijn we sterk, we hebben elkaar nodig en trekken met elkaar op.
MERWEDEBRUG
In Papendrecht is ooit Fokker begonnen met het ontwikkelen van vliegtuigen uitgaande van het water. Dit resulteerde in watervliegtuigen, die vanaf het water kunnen opstijgen en er tevens op kunnen landen. Hieruit is een grote luchtvaartindustrie voortgekomen, die enorm belangrijk is in Papendrecht.
Deze brug gaan we met lampen aan twee zijden als het ware vleugels geven zodat de brug optisch gaat vliegen.
ZWIJNDRECHTSE BRUG
Zwijndrecht staat bekend als de stad van de binnenvaart, van de schippers, die wonen en werken op en met het water.
Aan 1 zijde van de brug op de 2 pilaren worden lichten geplaatst waarvan de heen en weer gaande stralen het deinende water symboliseren waar de schepen van Zwijndrecht op varen.
BRUG OVER DE NOORD
Het verhaal van Kinderdijk kent parallellen met het bijbelverhaal van Mozes in het rieten mandje.
Tijdens de vloed dreef een baby in een rieten mandje weg. Een kat is op het mandje gesprongen en heeft het mandje in evenwicht gehouden en zo de baby gered. Op de plek waar het mandje met de baby aan land kwam is Kinderdijk ontstaan.
De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van deze brug omhoog schijnen en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewegen symboliseren het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water.
BAANHOEKBRUG
Voor de Elisabethvloed lag Sliedrecht aan de andere kant van de rivier. Het natuurgeweld van het water heeft ervoor gezorgd dat na de vloed het dorp aan de andere kant van het water lag.
Met de lampen die we aan beide zijden van deze brug plaatsen gaan we een beweging maken van de ene naar de andere zijde van de rivier om te symboliseren waar Sliedrecht vandaan komt en waar het naar toe is gegaan.