In de media

Onderdeel van de Zeegroene Loper

Kunstwerk-Almere

 

Niet alleen kunstenaars maken kunst. Ook ingenieurs maken kunstwerken. En niet te vergeten architecten, die graag zeggen dat architectuur de moeder is van alle kunsten. Almere is zo bezien een kunstwerk en de titel van mijn werk voor Almere (Kunstwerk-Almere) is dan ook een eerbetoon aan Almere als civiel kunstwerk.

De relatie met water en waterwerken is snel gelegd met Almere. Het land gewonnen uit het water, de stad als symbool van naoorlogs optimisme en toekomstdenken. Cultuur als een verovering op Natuur.

Nu de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker zichtbaar en voelbaar worden, groeit ook het besef dat onze planeet een grens heeft. Een grens aan haar aanpassingsvermogen. Ook de associaties van Almere en het water veranderen mee. Trots over de oorsprong en een onbestemd gevoel over de toekomst bestaan naast elkaar.

 

De Zeegroene Loper

 

Mothership ontwikkelde voor de gemeente Almere een visie die gebaseerd is op juist die bijzondere geschiedenis: Almere als nieuwe stad, gebouwd op de zeebodem. Onder de overkoepelende titel ‘De Zeegroene Loper’ deed Mothership een serie samenhangende voorstellen om de binnenstad, tussen CS en het Weerwater, te vergroenen (zeegroen…) en aantrekkelijker te maken. Om in die nieuwe stad iedereen te laten ervaren wat die bijzondere kwaliteit, die unieke identiteit, van Almere is. Eén van die parels is Kunstwerk-Almere; de perfecte verbeelding van die visie!

Kunst geeft geen antwoorden en lost geen problemen op. Maar je mag van kunst in de openbare ruimte wel verwachten dat ze iets aan de kwaliteit van de openbare ruimte toevoegt. Een extra dimensie, verrijking en verdieping van die ruimte. Dat is belangrijk omdat het exterieur van de bebouwing, het interieur is van de stad waarin we leven.

In Almere, met een nieuwe, vrij stenige binnenstad, is de behoefte aan verzachting groot.

En dit is precies de expertise van Mothership: vanuit een overkoepelende visie komen tot een concept dat de openbare ruimte op een bijzonder manier positief markeert. Die de geschiedenis, het DNA van de plek aanvoelt en de kracht ervan naar boven haalt.

Kunstwerk-Almere doet dat op een voorbeeldige manier: het brengt op een wat dromerige surreële manier de relatie van water en Almere tot leven. Is dit de zee waaruit Almere is gewonnen? Of is dit een visioen van Almere als Atlantis? Het kunstwerk is niet eenduidig en geeft geen uitsluitsel. Als het goed is, geeft het ruimte om op andere manieren te denken en de openbare ruimte te beleven. Het werk zoekt nadrukkelijk een relatie met het vernieuwde stationsgebied, waarin niet de bakstenen en imponerende pleinen en gebouwen en beelden centraal staan, maar waarin de kwaliteit beleving centraal staat, door heuveltjes, prachtige tuinen en paadjes.

Het lichtkunstwerk Kunstwerk-Almere wil juist in donkere dagen en uren aanwezig zijn op deze locatie, de plek letterlijk en figuurlijk verlichten en daarmee iedereen de kwaliteit van Almere laten ervaren langs de Zeegroene Loper.