In de media

Ruurlo is een klein stadje in één  van  de  mooiste  delen  van ons land, de Achterhoek. Midden tussen bossen en velden ligt pannenkoekenboerderij de Heikamp. Hier zwaait Bert van Zijtveld de scepter. Hij ontwikkelde het naastgelegen Klimbos en opperde het idee voor het Liefdespad.

Deze vijf kilometer lange rondwandeling is, zoals de naam reeds zegt, gewijd aan de liefde. Het pad leidt je langs prachtige uitzichten, langs beekjes, bloemenvelden, een graanveld (voor het bier dat de Heikamp zelf brouwt), langs Museum MORE, door statige beukenlanen en romantische plekjes. Langs de route valt er van alles te zien en te doen en dus te beleven. Het pad is een schakel tussen locaties met heel uiteenlopende functies en kwaliteiten.

De initiatiefnemers zijn lokale ondernemers, die de bijzondere beleving van hun regio graag delen met bezoekers. De mensen achter het Liefdespad zijn van mening dat dit gebied toeristische potentie heeft en meer publiek verdient. Liefs van heinde en ver. Daarnaast wil Stichting Het Liefdespad de regio op de kaart zetten als aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Dit initiatief is één van de zaken waarmee dit gerealiseerd moet worden.

Het idee is  om  langs de  wandeling  op  verschillende  plekken  stil te staan bij de liefde, uitgesplitst naar verschillende thema’s. Vaak hebben ze iets te maken met lokale kwaliteiten: liefde voor het landschap, liefde voor lekker eten en drinken, liefde voor het water, liefde voor techniek. Maar ook de liefde voor de ander wordt niet overgeslagen: liefde voor je gezin, je grote liefde, liefde voor jezelf. Voor al deze liefde is langs de route een bezinningspunt bedacht. Een plek waar je even stil staat bij die liefde.

Om dat vorm te geven werd Mothership gevraagd langs de route minstens twaalf love seats te laten ontwerpen door kunstenaars die (inter)nationaal de aandacht konden trekken.

De bijzondere zitobjecten markeren het pad en kunnen door de wandelaars worden gebruikt om dichter bij elkaar en bij de natuur te komen. Stip op de horizon is een activeitenprogramma rondom de route en de liefdesbanken dat uitnodigt tot herhaald bezoek, nieuwe ontmoetingen en bijzondere ervaringen.

 

 

Verkenning en selectie

 

De basis voor het Liefdespad lag er, maar voor de nadere uitwerking stond Mothership aan de lat. Als altijd begonnen we met een verkenning van het gebied en onderzoek naar de lokale geschiedenis. Waar liggen de aanknopingspunten, welk verhaal is de moeite van het vertellen waard en welke partijen zijn van belang voor het pad? Waar past welk thema? Welke plekken langs de route moeten uitgelicht worden?

Mothership ontdekte prachtige locaties die met een thema verbonden konden worden. In het bos, aan de rand van het graanveld, langs de Baakse Beek, bij een solitaire boom, op een bijzonder uitzichtspunt, op een heuveltje….

Op basis van de eigenschappen ván en de eventuele verhalen óver zo’n plek zoeken we naar bijpassende kunstenaars en ontwerpers. Mensen die de kwaliteit van een locatie weten te benadrukken in een kunstwerk dat een thema verbeeldt, of juist de ruimte biedt aan het verhaal van de plek.

Vanuit de long list met twintig kunstenaars die we hebben samengesteld kwamen we in overleg met de opdrachtgever tot een selectie van de eerste zes kunstenaars en ontwerpers. Zij zijn door ons gekoppeld aan een locatie en een thema, ter inspiratie voor hun ontwerp op maat. In een briefing leggen we de vereisten en de kernpunten van de opdracht vast zoals die uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen. Naast een attractief object dat hetzij harmonieus opgaat in de natuur, hetzij zich daarvan opvallend onderscheidt, staat daarbij centraal dat het werk moet verrassen en uitnodigt tot het verder ontdekken van het pad.

In een enkel geval vragen we iemand om een heel bepaald ontwerp dat al eerder is uitgevoerd, omdat het zo perfect aansluit bij een specifieke plek.

De thema’s die het ontwerp inspireren zijn lokaal gebonden. Zo worden de kwaliteiten van de streek in beeld gebracht en vormt het totaal een uniek platform: een voedingsbodem waarop oude tradities en verhalen tot nieuwe (culturele) rituelen kunnen uitgroeien. En als de eigentijdse storytellers die wij bij Mothership zijn, weten we hoe belangrijk het is om nieuwe verhalen te laten ontstaat uit de oude tradities. Zo kunnen nieuwe generaties en toeristen van buiten de regio ook weer uit de voeten met die geschiedenis.

 

 

Partners

 

Meerdere stakeholders waaronder het Waterschap, Staatsbosbeheer, de gemeente en lokale ondernemers, dragen bij aan de uitvoering van het pad: financieel, met menskracht of in natura. Deze partners geven ook hun wensen voor het Liefdespad aan, en zijn zo ook inhoudelijk betrokken.

Mothership zorgt voor de juiste connectie tussen locatie, verhaal, kunstenaar en ondersteunende partij door onder andere ook locaties te selecteren die passen bij een bepaalde stakeholder. Die betrokkenheid van de partijen bij het Liefdespad is echt terug te zien: het Waterschap adopteert de liefdesbank bij de beek,Staatsbosbeheer zorgt voor het hout voor de liefdesbank in het bos.

Ook voor de uitvoering van de love seats zoeken we naar lokale ondernemers die de vereiste kwaliteit kunnen leveren. Zo worden de banken echt verbonden aan de regio en zijn ze het resultaat van een gemeenschappelijke, grotendeels lokale inspanning.

 

 

Impact

 

De opzet van het Liefdespad is het trekken van toeristische bezoekers naar de regio. De banken die de interessante locaties markeren zijn daarbij cruciaal. Door  werk  van  bekende  kunstenaars/ontwerpers toe te voegen aan het natuurschoon ontstaat een unieke route. Communicatie zal hierbij de komende jaren van groot belang blijken. De manier waarop het Liefdespad aan de verschillende doelgroepen bekend gemaakt wordt, moet zorgen voor een groeiend aantal bezoekers.

Dat deze bezoekers op sociale media de unieke liefdesbanken gaan delen staat als een paal boven water. Onze ervaring met soortgelijke projecten leert dat dit een garantie is voor het bereiken van een groot en breed publiek. Zo gaan de beelden van de liefdesbanken de wereld over en worden toeristen uitgenodigd om te komen kijken en ervaren wat het Liefdespad voor ze kan betekenen.

In de bijschriften van de afbeeldingen per ontwerp staat toelichting over het object, het thema, de partner en de locatie.