“Wherever I lay my hat, that’s my home” wordt al decennia gezongen in verschillende uitvoeringen. Wie zich afvraagt waar die tekst eigenlijk vandaan komt, kan sinds 30 april terecht bij de gevel van het Albeda College aan het Zuster Hennekenplein aan de achterzijde van het Centraal Station. Daar straalt de uitspraak “Waar ik mij goed voel ben ik thuis”, onderdeel van de wijsheden van de geboren Rotterdammert Erasmus die zich verspreiden over de stad.

De neontekst wijst ons erop dat de mens als wereldburger in deze tijd van globalisering overal thuis kan zijn. Voor een stad als Rotterdam, waar meer dan 170 nationaliteiten wonen, een waarheid als een koe.

“Heel de wereld is mijn vaderland”, zei Erasmus al op de Nieuwe Binnenweg, en op het Wilhelminaplein leerden we eerder “Jonge mensen zijn de hoop van een land”. En iedereen die het Centraal Station uit komt lopen weet: “De belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent”.

Erasmus heeft nog veel meer briljante oneliners en als het aan Mothership ligt wordt de stad verder verrijkt met wijsheid. We hebben het nodig.