In Rheine (Duitsland, vlak over de grens bij Enschede) opende op 21 september 2016 de EmsGalerie, een winkelcentrum dat gebouwd is in opdracht van Hermann Klaas Projektentwicklung en dat winkelen als beleving promoot.

Thomas Schaper Design ontwierp het interieur van het complex in natuurlijke materialen en kleuren, en nodigde Mothership uit om een concept te maken voor een kunstwerk. Net zoals bij de Rotterdamse Markthal is de idee dat het ontwerp een toegevoegde waarde voor de beleving van het gebouw oplevert, met extra bezoekers, een langere verblijfsduur en een hogere omzet tot gevolg.
Mothership ontwikkelde een concept voor drie plafonds van in totaal zo’n 500m2 en vroeg drie kunstenaars om een schetsontwerp. De opdrachtgever koos in overleg met Mothership voor het ontwerp van Margriet Smulders.

Het werk dat Margriet maakte voor de drie plafonds heeft als titel ‘Ins Blaue hineintraumen’. De zeer gedetailleerde foto’s verbeelden de loop van de rivier de Ems, die parallel aan het gebouw stroomt. Met de drie ondertitels “Quelle” (bron), “Strömung” (stroming) en “Mündung” (monding) symboliseren ze niet alleen begin en eind van de rivier, maar ook de levensloop van mensen, van geboorte naar dood. Zoals ook in het eerdere werk van Smulders speelt natuur (bloemen, water, dieren) in de foto’s een grote rol. Daarnaast verwijst ze in haar werk naar de textiel die een grote rol speelde in de geschiedenis van Rheine.

TS Visuals produceerde het werk op de manier die we van ze gewend zijn van onder andere de Markthal: prachtige kleuren, mooie diepte en perfecte afwerking van de prints.

Naar aanleiding van de opening verschenen flink wat artikelen in de pers. Het grootste deel stond in Duitse dagbladen, maar ook in Nederland ging de onthulling van het kunstwerk niet onopgemerkt voorbij.

Voor Mothership onderstreept dit eerste grote project in Duitsland onze retail expertise. En het is natuurlijk een mooie opmaat naar meer internationale projecten!

Lees het artikel in de Münsterländische Volkszeitung hier.