Ook in Almere volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Hier gaat het gebied van station tot aan het Weerwater op de schop, letterlijk en figuurlijk. Een van de vele pleinen die langs de route door het centrum liggen is de Stadhuispromenade. Een lang en leeg plein waar een deel de markt plaatsvindt, omringd door hoge gebouwen, wordt getransformeerd tot een stadspark. Het plein is onderdeel van de Zeegroene Loper, het concept dat Mothership ontwikkeld heeft voor de binnenstad van Almere. In het ontwerp dat LOLA Landscape Architects maakte voor de Stadhuispromenade is ruimte voor heel veel groen, voor water en voor een bijzonder object. In samenwerking met Mothership ontstond het idee voor een langgerekte, gebogen en kronkelende vorm van metaal, een zitelement: de Backbone. De huid van de zeven afzonderlijke delen zou volgens plan door een kunstenaar ontworpen worden.

Daarvoor staat Mothership aan de lat. Samen met de bekende kunstenaar Jan van der Ploeg ontwikkelden we een opvallende maar natuurlijke buitenkant voor de 100 meter lange bank. Dat ontwerp valt uiteraard binnen het concept van de Zeegroene Loper; de stad die op de voormalige bodem van de zee gebouwd werd. Deze gedachte wordt de komende jaren uitgerold in Almere.

Hier paste Jan van der Ploeg het concept natuurlijk toe op het kleurenschema voor de Backbone; langzaam in elkaar overlopende kleuren van de zee. Van blauw naar groen naar grijs plus alle kleuren die je terug kunt vinden in het zeewater.

Door de hoogglans afwerking van het object wordt de omgeving erin gereflecteerd. Zo word je als gebruiker niet alleen toeschouwer maar ook onderdeel van de Backbone van Almere; alsof je in het zeewater kijkt en tegelijkertijd jezelf en je omgeving terugziet.

Op dit moment wordt het zitobject in kleur gespoten en afgewerkt. De Backbone en het Stadspark worden eind 2021 in gebruik genomen.