De Pontonboulevard

Almere Centrum ligt aan het Weerwater; daar waar vroeger de zee was, en waar het land gewonnen is op het water om de stad te bouwen, daar is nu ‘weer water’, een groot meer. Door de centrale ligging krijgt het Weerwater steeds meer betekenis voor Almere en wordt de kade steeds leuker en levendig. De nieuwe Esplanade aan het water heeft tegenwoordig dan ook een heus strand én bijbehorend paviljoen waar het altijd druk is. En juist daar lag kortstondig een enorm bouwsel in het water.

Het heeft deze keer heel wat voeten in de aarde gehad, maar op 6 mei lag hij er dan ook echt prachtig bij: de Pontonboulevard! Een imposant lange wandelweg over het water, vanaf de Esplanade, naast het strand. Als onderdeel van de Zeegroene Loper, speciaal voor de Floriade, kon publiek drie weken lang de stad bekijken vanaf het water; een prachtig gezicht.

Mothership ontwierp de 180 meter lange drijvende pier, reikend naar het Floriadeterrein aan de overkant van het Weerwater. Met aan het einde van de pier een omloop. Het geheel bestaat uit pontons die speciaal voor de waterboulevard werden vervaardigd. Ze zijn van duurzaam materiaal en worden na afloop verhuurd.

Aan het einde van de pier lag een groot carré, de omloop, met in het midden een waterkunstwerk in de vorm van een geiser, van kunstenaar Meike Justine Ziegler. Dit werk, ‘Nieuw Flevo Peil’ (NFP), ontstond in samenwerking met toekomstig museum M: een interactieve fontein die op het ritme van de hartslag van bewoners van Almere water omhoogstuwde. Bewoners werd gevraagd waarvan hun hart sneller ging kloppen, en dat werd omgezet in een puls.

Een bijzondere ervaring voor bezoekers van de Floriade en de bewoners van Almere!

Meer informatie