Onderdeel van de Zeegroene loperOnderdeel van Floriade Expo 2022

Almere is een jonge stad met een bijzondere geschiedenis: ze is gebouwd op de voormalige zeebodem. Daar waar vroeger de zee was, en waar het land gewonnen is op het water om de stad te bouwen, daar is nu ‘weer water’, een groot meer. Almere groeit hier langzaam maar zeker omheen.

Door deze centrale ligging krijgt het Weerwater steeds meer betekenis en wordt de kade steeds leuker. Uit andere grote steden in Europa zien we hoe die ligging optimaal benut kan worden om een bijzondere sfeer te bereiken. Sinds kort is de Esplanade dan ook voorzien van een heus strand, mét strandpaviljoen, waar het altijd druk is.

Conceptontwikkelaar Mothership ontwierp voor het Weerwater een 180 meter lange drijvende boulevard, met een omloop, die bestaat uit pontons. Drie weken lang kun je de stad bekijken vanaf het water; een prachtig gezicht.

De pontons zijn speciaal voor deze boulevard gemaakt; ze zijn van duurzaam materiaal en worden na deze periode verhuurd. Ook de bekleding is duurzaam en wordt na afloop hergebruikt.

Aan het einde van de pier ligt een groot carré met centraal een waterkunstwerk, een waterkunstwerk, van kunstenaar Meike Justine Ziegler. Dit werk, genaamd Nieuw Flevo Peil, is voortgekomen uit een samenwerking met toekomstig museum M.

NFP bestaat uit een interactieve fontein die op het ritme van de hartslag van bewoners van Almere water omhoogstuwt. Bewoners wordt gevraagd waarvan hun hart sneller gaat kloppen, en dat wordt omgezet in een puls.