SPOT ON! betoverde Nederland

In twaalf plaatsen in Nederland werden de afgelopen weken bijzondere gebouwtjes letterlijk en figuurlijk in het licht gezet: SPOT ON! Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Brugwachtershuisjes kregen de brugwachtershuisjes ieder een bijzondere, eigen dichtregel, gecombineerd met een veelkleurig lijnenspel met licht.

SPOT ON! is een lichtkunstevenement dat van november tot en met januari 2023 plaatsvond. Het project vroeg aandacht voor de betekenis en waarde van deze huisjes, die steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen.

Mothership stond aan de lat voor het concept en heeft op haar beurt lichtkunstenaar Marco Broeders gevraagd om het lichtontwerp te maken. In Zwolle, Apeldoorn, Leeuwarden, Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Utrecht, Den Bosch, Maastricht, Almere, Middelburg en Groningen voorzag hij de binnekant van de huisjes van transparante kleurrijk bedrukte folie met transparante inkt, van binnenuit verlicht. De kleuren roepen met horizontale strepen een herinnering op aan land, water en lucht, aan een landschap met horizon. Iedere stad heeft een eigen kleurenpatroon dat past bij haar karakter.

In samenwerking met omwonenden en betrokkenen hebben verschillende stadsdichters speciaal voor deze gelegenheid een gedicht geschreven, passend bij het huisje. Hieruit werd een regel gekozen die door Marco Broeders verwerkt werd in het lichtontwerp.

SPOT ON! is ruim omarmd door de verschillende steden. Het licht is nu uit en wordt door omwonenden en passanten gemist.

Meer informatie