Succesvolle visie: de Zeegroene Loper

Mothership ontwikkelde voor de gemeente Almere een visie die gebaseerd is op de bijzondere geschiedenis van Almere als nieuwe stad, gebouwd op de zeebodem. Onder de overkoepelende titel ‘De Zeegroene Loper’ deed Mothership een serie samenhangende voorstellen om de binnenstad, tussen CS en het Weerwater, te vergroenen (zeegroen…) en aantrekkelijker te maken. Om in die nieuwe stad iedereen te laten ervaren wat die bijzondere kwaliteit, die unieke identiteit, van Almere is.

Precies dit is de expertise van Mothership: vanuit een overkoepelende visie komen tot een concept dat de openbare ruimte op een bijzonder manier positief markeert. Die de geschiedenis, het DNA van de plek aanvoelt en de kracht ervan naar boven haalt.

In Almere, met een nieuwe, vrij stenige binnenstad, is de behoefte aan verzachting groot. Door kunstwerken en andere ingrepen toe te voegen aan de openbare ruimte kan deze vriendelijker worden en meer belevingskwaliteit krijgen. Kunst verrijkt en verdiept die ruimte door mensen met andere ogen te laten kijken naar hun dagelijkse omgeving en door bezoekers te verrassen.

Langs die Zeegroene Loper realiseerde Mothership inmiddels een aantal bijzondere werken. Naast eerdergenoemd project van Geert Mul en het Dobberend Bos zijn er nog vier andere ingrepen. Zo kreeg het nieuwe park van LOLA Landschapsarchitecten op de Stadhuispromenade een prachtige 110 meter lange, kronkelende bank die door kunstenaar Jan van der Ploeg onder handen werd genomen. Alle kleuren van de zee bracht hij boven water om de kracht van Almere te verbeelden. De ‘Zeebank’ wordt inmiddels intensief gebruikt.

Mothership werd gevraagd door Lesley Bamberger (CEO Kroonenberg Groep) iets bijzonders te bedenken voor een blinde muur. Hier, in een overdekte passage die het busstation met het Stationsplein verbindt, bevindt zich nu het lichtkunstwerk ‘Stad op waterspiegel’ van kunstenaar Iwan Smit. Het kunstwerk vertelt het verhaal van Almere en is onderdeel van de Zeegroene loper.

Tijdens de Floriade was het werk van Mothership goed zichtbaar; naast het Dobberende Bos twee werken in het Weerwater.

Allereerst de Power Flower, een spectaculaire lichtshow die de hemel boven het water sinds de opening op 13 april weergaloos deed oplichten met twintig lampen in een hoogspanningsmast midden in het meer.

Ten tweede de Pontonboulevard, een imposant lange wandelweg die van de Esplanade 150 meter het Weerwater op ging en naar het Floriadeterrein reikte. Bezoekers konden zo het silhouet van hun stad ook eens zien vanaf het water. Aan het einde van de pier bevond zich een waterkunstwerk in de vorm van een geiser, van kunstenaar Meike Justine Ziegler: ‘Nieuw Flevo Peil’ (NFP).

Al deze projecten maken deel uit van de Zeegroene Loper. Langzaam maar zeker verandert de sfeer en de kwaliteit van het centrum van Almere van stenig naar zacht en van gebouwen naar mensen. Door de unieke identiteit van de stad steeds weer terug te laten komen in al onze voorstellen draagt Mothership een flinke steen bij aan die omslag. En dat ons werk succesvol; is blijkt uit het feit dat de gemeente Mothership ook de komende jaren de ruimte biedt om de Zeegroene Loper verder uit te werken.

Meer informatie