De Hoge Brug in Ulft was nodig aan vervanging toe. De voetgangersbrug is een belangrijke verbinding tussen Ulft en Silvolde. De noodzakelijke vernieuwing bood kansen om iets bijzonders te doen dat Ulft verder op de kaart zet. Echt een klus voor Jeroen Everaert van Mothership!

Aanvankelijk wilde de gemeente Oude IJsselstreek een nieuwe brug laten ontwikkelen van innovatief materiaal. Maar toen Jeroen Everaert aan tafel kwam bij René Plaggenburg van Dusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek ontstond een heel ander plan. Plaggenburg vroeg hem om een brug te ontwerpen met bestaande materialen van de oude brug en ander gebruikt materiaal. Jeroens advies was om dit te combineren met de historie van het gebied; duurzamer kan het niet. Voor Dusseldorp, een landelijk bedrijf met roots in de Achterhoek, dat sloopmateriaal recyclet voor hoogwaardig hergebruik, natuurlijk een prachtige kans om hun visie in praktijk te brengen.

Samen met een paar gespecialiseerde partners pitchten ze dit plan bij gemeente, die meteen het belang ervan inzag en overstag ging: de eerste brug in de Oude IJsselstreek die vanuit circulair oogpunt ontwikkeld zou worden.

Zo ontstond een samenwerkingsverband tussen techniek, circulaire visie en artistieke expertise. En dat levert een prachtig resultaat!

De nieuwe brug bestaat uit oude materialen van verschillende herkomstlocaties. Er is gebruik gemaakt van lokale ‘grondstoffen’. De oude brug bestond voornamelijk uit hout en die uitstraling wordt behouden, maar krijgt een upgrade door de combinatie met andere materialen.

Zo is aandacht besteed aan de vroegere lokale ijzerindustrie. In de omgeving van Ulft bevond zich oer (ijzerhoudende grond) die ter plekke verwerkt. De brug ligt in het noordelijke deel van Ulft dat de bijnaam Oer heeft… de Oerbrug, dus. De rol van ijzer in de geschiedenis van het gebied wordt geëerd door het hergebruik van onder andere een gesloopte hoogspanningsmast die naast de oude brug stond. Hiervan de worden de leuningen van de brug gemaakt.

Het loopdek wordt gemaakt van duurzaam, bestendig Accoya hout. Accoya is naaldhout dat met een milieuvriendelijke conserveringstechniek wordt behandeld, waardoor het zachte hout tot in de kern hard en stabiel wordt. Om het gebruik van dit nieuwe hout te compenseren is een stuk grond beschikbaar gesteld waar jonge bomen worden geplant. Dus niet alleen duurzaam materiaal, maar ook circulair gedacht: maak wat je gebruikt en gebruik wat je maakt.

De Oerbrug draagt de geschiedenis van Ulft in zich, is circulair, stimuleert de lokale economie en wordt bovendien prachtig. De aard van het project wekt veel enthousiasme bij de opdrachtgever en de projectpartners en wordt breed gedragen. Een icoon om trots op te zijn, dat oud en nieuw samenbrengt, dat twee dorpen verbindt en dat een brug slaat naar de toekomst.