In de media

Opdracht

 

In 2009 startte de bouw van een bijzonder complex: de Markthal in Rotterdam. De Markthal omvat 228 appartementen, 1600 m2 horeca, 1200 parkeerplaatsen en 96 marktkramen. Het gebouw werd in 2014 door Koningin Maxima geopend en staat sindsdien op alle (inter)nationale ‘niet te missen’ lijstjes voor toeristen.

De Markthal zette Rotterdam op een heel bijzondere manier opnieuw op de kaart en Mothership had een groot aandeel in dat succes. Door architectenbureau MVRDV en projectontwikkelaar Provast werd een beroep gedaan op de bewezen expertise van Jeroen Everaert met de vraag om aan het gebouw een spectaculair plafond toe te voegen om het opvallende ontwerp nog iconischer te maken.

Mothership ontwikkelde een concept voor het 11.000m2 metende plafond om het publiek naar binnen te trekken, de verblijfstijd van bezoekers te verlengen en daarmee de omzet voor de ondernemers te vergroten. Deze opzet slaagde glansrijk.

 

Concept kunstwerk

 

Mothership kreeg de vraag kunstenaars voor te stellen die in staat waren om het concept optimaal te vertalen. Jeroen Everaert droeg direct Arno Coenen aan als beste match, maar opdrachtgever Provast wilde een keuze uit meerdere opties kunnen maken. Daarom werden ook tien andere kunstenaars benaderd om het concept op hun manier vorm te geven. Naar aanleiding van de presentaties door de kunstenaars besloot de jury uiteindelijk om de opdracht toch te geven aan Arno Coenen en Iris Roskam, de eerste ingeving van Jeroen Everaert!

Op basis van de door Mothership opgestelde briefing werkten deze kunstenaars een ontwerp uit dat alle gewenste elementen omvatte.  “Horn of Plenty” kon worden uitgevoerd en kreeg al snel de benaming  ‘de Sixtijnse kapel van Rotterdam’.

Omdat het werk zo groot was, moest er buiten europa een bedrijf gevonden worden om de hoogwaardige kwaliteit te waarborgen. Dat werd de  wereldberoemde Pixar studio die de ontwerpen omzette  in een prachtig scherpe, rijk gekleurde wereld.

Op vraag van en met begeleiding door Mothership bedrukte een gespecialiseerd bedrijf de akoestische panelen van het plafond met de nieuwste sublimatietechniek.

Dit hele proces moest binnen enkele maanden doorlopen worden en vergde daarmee het uiterste van alle betrokken partijen.

 

 

Rol Mothership

 

Motherships expertise op het gebied van communicatie en branding door kunst werd ingezet bij de ontwikkeling van het concept en de totale begeleiding van de totstandkoming van het kunstwerk, als spin in het web tussen alle betrokken partijen.

 

 

Toegevoegde waarde

 

Met ‘Horn of Plenty’ heeft Mothership bewezen hoe groot de toegevoegde waarde van een iconisch kunstwerk kan zijn. In de eerste vijf jaar vonden 38,5 miljoen mensen de weg naar de Markthal. de. Dat is meer bezoekers voor de Markthal per jaar dan voor de Eiffeltoren! Als store traffic genererend element is de kunst een niet te onderschatten factor gebleken.

De rol van de Markthal is nu echter nog veel groter geworden. Het gebouw neemt een essentiele plaats in binnen de communicatie van de stad Rotterdam en is de toeristische trekker bij uitstek. De groei van toerisme in Rotterdam is in de periode 2014 tot 2019 met 80 % gestegen en de gekapitaliseerde internationale media waarde is inmiddels gestegen boven de 150 miljoen euro.

Ook de (inter)nationale pers en social media zijn dol op de boven het hoofd van de bezoekers tuimelende beelden. Horn of Plenty is een pr-katalysator van jewelste. De toegevoegde mediawaarde van het gebouw is zo hoog dat het gebouw door de pers en door bezoekers continue via (social) media gedeeld wordt. Daarmee is het uitgegroeid tot één van de grote iconen van Rotterdam.

En de meest veelzeggende verspreking? De ‘Kunsthal’…

“Most extraordinary ceiling painting that will cheer every visitor’s eye! Exuberant and full of life!”

“Experience the painted arch ceiling of the Markthal in Rotterdam! It’s whimsical and vibrant!”

“More than a bit in love with the ceiling at Markthal in Rotterdam.”

“Twee jaar voor de opening van de Markthal begon ik mijn restaurant aan de Oude Haven. Meteen na de ingebruikneming van de Markthal zag ik al de positieve verandering in ons gebied. Als ondernemer reageer je onmiddellijk op de nieuwe stroom toeristen die sinds de opening van de Markthal vijf jaar geleden naar ons toe is gekomen. Zeker 40% van mijn klanten is internatonaal en het zijn allemaal bezoekers van de Markthal. Ze kennen nu de weg naar ons restaurant, maar ook naar de andere restaurants in de Oude Haven. “

Roy Wynia, eigenaar restaurant Apartt, Oude Haven, Rotterdam, 220 m vanaf de Markthal