In de media

Emsgalerie Rheine: ‘Ins Blaue hinein träumen‘ – Margriet Smulders

Opdracht

 

In 2016 startte projectontwikkelaar Hermann Klaas de bouw van een winkelcentrum in Rheine (Duitsland). Niet iedereen in het eeuwenoude handelsstadje zat echter te wachten op een nieuw gebouw in het historisch centrum. Om de bewoners mee te nemen en trots te maken op het complex besloot Klaas tot een bijzondere uitstraling waarmee hij winkelen tot een echte beleving maakte. Met behulp van een bijzonder interieur en ruimte voor kunst werd het winkelcentrum een grote publiekstrekker waar heel Rheine nu profijt van heeft.

Op vraag van zijn interieur designer Thomas Schaper bezocht Klaas de Markthal in Rotterdam. Daar zag hij met eigen ogen het imposante plafond, het kunstwerk dat nog steeds jaarlijks extreem veel store traffic genereert. Om zijn doel te bereiken deed hij daarom een beroep op de expertise van Mothership.

 

Concept

 

Het winkelgebouw in Rheine refereert aan een overdekte straat. De ene kant grenst aan de stad, de andere aan de rivier de Ems. Het complex bestaat uit drie geschakelde bouwdelen. Ieder deel heeft een hangend plafond met akoestische platen en verlichting.

Het interieur verwijst naar elementen uit de geschiedenis van de stad:  textiel, handel, zoutwinning en natuur. Mothership werd gevraagd binnen dit thema een concept te ontwikkelen om de stevige kunstambitie te verwezenlijken.

Het plafond bleek de uitgelezen plek voor een thematisch samenhangend kunstwerk uit drie delen. De ligging ten opzichte van stad en rivier, de geschiedenis van Rheine en de mogelijkheid om de drie plafonds tesamen tot een groot kunstwerk te maken in relatie tot het interieurontwerp werden de basis van de opdracht die Mothership verwerkte in de briefing.

 

Kunstenaar

 

Op basis van deze briefing kwamen in korte tijd drie schetsontwerpen tot stand. Van de door Mothership geselecteerde kunstenaars koos de opdrachtgever voor Margriet Smulders. Zij liet zich mede inspireren door een gesprek met bewoners. Met haar weelderige, met elementen van de lokale geschiedenis doorspekte, fotografische waterbloemenhemel veranderden de drie plafonds in een magisch paradijs: `Ins Blaue hinein traumen`.

 

Rol Mothership

 

Mothership ontwikkelde het concept en begeleidde ontwerp, technische uitwerking, productie en installatie van het werk. Zo werden zowel de kunstenaar als de opdrachtgever door de projectleiders van Mothership ontzorgd om tot het beste eindresultaat te komen.

 

Toegevoegde waarde

 

De toegevoegde waarde van kunst is op een openbare plek als deze bijzonder groot. Omdat het kunstwerk de bezoekers iets geeft om uitgebreid naar te kijken, de winkeliers de mogelijkheid tot het verkopen van merchandise biedt en de verblijfsduur verlengd wordt is de kans op hogere omzet groot. Daarbij komt dat de populariteit van het winkelcentrum vergroot is en daarmee de waarde van het vastgoed in de omgeving. In het eerste jaar bezochten maar liefst 4,9 miljoen mensen de Emsgalerie. Dat is vergelijkbaar met de Markthal!

Onze expertise op het gebied van het toevoegen van economische waarde en sociale impact voor opdrachtgever, gebruikers en omgeving heeft de opdrachtgever heeft zijn vruchten afgeworpen. Ook de pers was enthousiast en het kunstwerk wordt nog steeds gretig gedeeld op social media.