VLIEGEN VOOR ONZE VRIJHEID 

300 lichtgevende drones eenmalig boven de Maas als eerbetoon aan vrijheid en gezondheid

‘s Avonds 5 mei, Bevrijdingsdag in Nederland, het kunstwerk Franchise Freedom vloog boven de Maas in Rotterdam om onze vrijheid te vieren. Op initiatief van kunstenaarsduo DRIFT en kunst organisatie Mothership, een indrukwekkende zwerm van 300 lichtgevende drones, het luchtruim als canvas, een vliegende ode aan de vrijheid en tegelijkertijd een eerbetoon aan hen die dag en nacht werken voor de vrijheid en veiligheid van anderen. Franchise Freedom vloog uit om het belang van twee belangrijke grondbeginselen van de mensheid te onderschrijven: gezondheid en vrijheid. Franchise Freedom wil ons op deze manier samenbrengen.

De mensheid heeft op dit moment te maken met de grootste mondiale crisis van onze generatie. Sinds de Tweede Wereldoorlog is onze individuele en collectieve vrijheid niet eerder zo op de proef gesteld als nu.

Ralph Nauta, kunstenaar DRIFT “COVID-19 maakt onmiskenbaar duidelijk dat we als mens afhankelijk zijn van elkaar. De toekomst heeft pas waarde als we deze samen en duurzaam vanuit een groter, collectief belang weer kunnen opbouwen. Zonder gezondheid, geen vrijheid.”

 Jeroen Everaert, oprichter en creatief leider Mothership ‘Op deze bijzondere Bevrijdingsdag zit de hele wereld vast in de greep van het COVID-19 virus.  Juist nu wil Mothership meewerken om met dit kunstwerk een teken van hoop te geven.

Herdenk, Hoop en Hou vol!’

 

Vrijheid 

De 300 drones in Franchise Freedom laten op poëtische wijze zien en voelen hoe de individuele beweging van vrijheid in een groep eruitziet. Het kunstwerk nodigt uit om te kijken naar de patronen en het overlevingsmechanisme van de natuur en om hiervan te leren. Individuele vrijheid kan alleen beschermd worden door gemeenschappelijke inzet van de hele groep. Franchise Freedom vliegt uit als aanmoediging om gezamenlijk door de huidige crisis heen te komen.

 

Erasmus MC 

Het Erasmus MC vormt het landelijk coördinatiepunt voor alle IC’s in Nederland. Al het personeel hier, en in alle andere ziekenhuizen en zorginstellingen wereldwijd zet zich dag en nacht in voor alle patiënten. Pianist Joep Beving begeleidt Franchise Freedom vanuit het Erasmus MC.

 

Over Franchise Freedom

Franchise Freedom is een performance en vliegende sculptuur van kunstenaars duo DRIFT. Het bevraagt de relatie tussen mens, natuur en technologie. Een zwerm van honderden drones beelden middels een speciaal ontwikkeld algoritme natuurlijk autonoom zwermgedrag uit, zoals dat van spreeuwen. Het stelt daarmee het menselijke concept van vrijheid en sociaal construct ter discussie. Het kunstwerk nodigt uit om door poëzie en technische innovatie te verbinden met de natuur en met elkaar. Franchise Freedom won een Dezeen award in 2019 en is genomineerd voor de Global Fine Art Award.

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam ,Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam – ‘Het is verdrietig dat we dit jaar niet bij elkaar kunnen komen om de verwoesting van ons stadshart 80 jaar geleden te herdenken. Maar het is mooi om te zien hoe creatief van de nood een deugd wordt gemaakt. Een verlicht hart boven ons historische hart, hartverwarmend!’

Lonneke Gordijn, kunstenaar – ‘In deze tijd denk ik veel aan hoe het voor andere mensen of dieren is, die altijd leven in compleet onzeker situaties. zij kunnen niets anders dan ad hoc reageren op veranderingen in hun omgeving, zonder te weten of ze de juiste weg gaan. De natuur heeft manieren gevonden om met die onzekerheid om te gaan. In deze onzekere tijden biedt de natuur houvast en geeft de enige richting aan die we kunnen vertrouwen’

 

Live thuis meemaken

Omdat wij op dit moment niet fysiek samen kunnen komen, betekent dit niet dat we verder uit elkaar zullen groeien. Juist het tegendeel kan bereikt worden. Franchise Freedom Freedom kon door iedereen live op tv of online via verschillende kanalen bekeken worden. We kunnen er samen naar kijken, erover nadenken, erover praten en erop resoneren. Het project wil recht doen aan het belang van het vieren van vrijheid, ook als de huidige situatie het niet toelaat dit op een manier te doen die we gewend zijn.

 

Samenwerking

Franchise Freedom is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking tussen Mothership, Nomobo, Xinix films, Ossip van Duivenbode, Havenbedrijf Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Gemeente Rotterdam, Rotterdam Partners, Erasmus MC, Rotterdam Topsport en Rotterdam Festivals. De Rotterdam Make It Happen merkalliantie ondersteunt dit project omdat het op een unieke wijze de veerkracht van de stad laat zien. Franchise Freedom is mede mogelijk gemaakt dankzij Stichting Droom en Daad.

In de media