Ontdek de magie van SPEEL!

 

“Vorig jaar kruisten de paden van Mothership en CrossArts, wat ons de kans bood om gezamenlijk het unieke concept SPEEL! tot leven te brengen. Wij, Jeroen en Vincent, voelen een sterke verbinding met deze stad, waar talloze kansen liggen om de toekomstige ontwikkeling van Breda vorm te geven. We zijn trots op dit project en kijken ernaar uit om groots bij te dragen aan de positionering van Breda in de komende jaren.”

 

Het Havenkwartier in Breda is omgetoverd tot een magisch kunstdoolhof!

 

Na nog geen jaar intensieve voorbereiding was het moment daar: op vrijdag 18 augustus vond de kick-off van het project SPEEL! plaats. Onder de enthousiaste leiding van CrossArt directrice Marjan van Gerwen, werden de genodigden meegenomen in het verhaal achter de keuze om de Speelhuislaan juist nu in de schijnwerpers te zetten en om te toveren tot een magisch kunstdoolhof!
Kunstdoolhof SPEEL! is een initiatief van CrossArts, Brack, ELECTRON, Grote Kerk Breda, BredaPhoto en stichting Tranzforma (StadGalerij Breda).

 

SPEEL! is geopend!

 

Van 19 augustus tot en met 1 oktober 2023 hebben we het terrein tussen Brack en Electron aan de Speelhuislaan in Breda omgetoverd tot een groeiend doolhof van hennep, met als centraal middelpunt het betoverende Speelhuis 2.0.

Tijdens de feestelijke opening, met waanzinnige circusacts van Tall Tales Company die het publiek uitdaagden voor een avontuurlijke reis door het groene kunstdoolhof, werd het startsein gegeven voor 6 weken kunst en avontuur bij SPEEL!
We zijn ontzettend trots om dit unieke concept te hebben ontwikkeld en gerealiseerd voor CrossArts, vooruitlopend op de herontwikkeling van dit gebied door Amvest. Dit alles is mogelijk gemaakt dankzij de geweldige samenwerking met verschillende partners. Voor het Speelhuis hebben we samengewerkt met Dutch Steigers, die verantwoordelijk zijn voor de bouw van het speelhuis, en Planemos, die de ‘blokken’ van Krijn de Koning hebben geproduceerd.

 

Betoverend Speelhuis: het kloppende hart van SPEEL!

 

Het betoverende kunstwerk ‘BLOCKS’, ontworpen door Krijn de Koning, toont een kunstzinnige interpretatie van het historische Speelhuis van de Nassaus dat ooit tussen 1610 en 1621 op dezelfde plek stond. De speelhuis-remake is een eerbetoon aan het oude jachtslot.

Het kunstwerk valt op door grote gekleurde kubussen die in een steiger constructie zijn verweven, waar het publiek doorheen kan wandelen. De kubussen bieden niet alleen een visuele aantrekkingskracht, maar nodigen ook uit tot interactie en exploratie. Ze fungeren als het kloppende hart van SPEEL!
In één van de kubussen is een opmerkelijke samenwerking tot stand gekomen tussen het Stedelijk Museum Breda, de kunstenaars Tom Heerschop en Krijn de Koning. Het museum toonde interesse en besloot deel te nemen aan het SPEEL!-project door glas-in-lood ramen te creëren die aansluiten op het thema van het Speelhuis van de Nassaus. Tom heeft het ontwerp voor deze ramen gemaakt, waarbij honderden bezoekers mee werkten om dit in te kleuren.

Krijn heeft de blauwe kubus ingericht met speelmateriaal dat telkens verandert, doordat elke bezoeker er spelenderwijs mee aan de slag gaat. Als extraatje heeft de kunstenaar een knipoog naar de blokken verwerpt in het hennep doolhof, wat je uitsluitend kunt zien vanaf de bovenste kubus: de uitkijktoren.

Verken Blocks en ervaar de verrassende connectie tussen kunst en geschiedenis in SPEEL!

 

Maak kennis met Krijn de Koning

 

Krijn de Koning (Amsterdam, 1963) is een kunstenaar die bekend staat om zijn locatiespecifieke en tijdelijke kunstwerken. Zijn creaties, van smetteloos wit tot levendig gekleurd, worden subtiel geïntegreerd in hun omgeving en brengen harmonie, evenwicht en schoonheid. Het werk van Krijn de Koning is te bewonderen in internationale musea, galerieën en openbare ruimtes.

 

Waag je in het groeiende hennep doolhof van SPEEL!

 

Een doolhof gemaakt van groeiende hennep, waar elke stap een ontdekking is en elke bocht een nieuw avontuur onthult. Het doolhof is niet alleen een speels kunstwerk, maar ook een symbool van innovatie en duurzaamheid.

Terwijl je door de gangpaden van het doolhof wandelt, word je omgeven door het weelderige groen van de hennepplanten en kun je je verbazen over de veelzijdigheid van dit duurzame materiaal.

Met advies van experts in de hennepteelt en samenwerking met Hempflax, een toonaangevend bedrijf op dit gebied, hebben we dit groeiende kunstwerk gecreëerd. De groei van het hennepveld verliep aanvankelijk wat moeizaam, maar dankzij de hulp van landbouwexperts en de groene vingers van projectleider Erica Jonkman van CrossArts groeit het nu als kool.

Kom tussentijds lang om de groei van dichtbij te volgen!

 

De opmaat naar vernieuwing: herontwikkeling in beweging

 

In de wereld van cultuur is het geen vreemd verschijnsel dat de fasen van spelen, creëren, bouwen en transformeren, de opmaat zijn van projectontwikkeling. Dit maakt deel uit van de aard van creatieve broedplaatsen, die uiteindelijk meehelpen tot de herontwikkeling van een gebied.