Rolling Tweed smaakt naar meer

 

“Dit is genieten, wat een schitterende route. Dit willen we nog eens beleven”, klonk het uit de mond van een in tweed uitgedoste deelneemster aan de Rolling Tweed. Deze fietsdag vond zondag 24 september plaats in de Achterhoekse gemeente Bronckhorst. Hier ligt de Achtkastelenroute, de oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland. Deze route bestaat dit jaar 110 jaar en daarmee aanleiding voor het van stal halen van een oude traditie: één dag in het jaar deze route samen met de burgemeester fietsen.

 

De een nog fraaier en kleurrijker uitgedost dan de ander. Het is een mooi plaatje op deze zondagochtend bij de ontvangstplek bij Kasteel Vorden. De deelnemers aan de Rolling Tweed hebben hun best gedaan om er op hun ‘tweed-best’ uit te zien. Zelfs de jongste deelneemster van circa 5 jaar is in het tweed gestoken. Ook burgemeester Marianne Besselink heeft zich voor de gelegenheid in tweed gekleed. Zij fietst vooraan, samen met Peter Meulenbroek, voorzitter van de lokale VVV Vorden. Onder een stralend blauwe lucht en onder toeziend oog van diverse kijkers die op het spektakel zijn afgekomen, beginnen ze aan hun 34 km lange Achtkastelenfietsroute.

 

Diverse deelnemers hebben een bijzondere fiets bij zich. Dit varieert van een oude Copenhagen Pedersen tot een ouderwetse en in de regio gemaakte Empo fiets. Anderen fietsen vlot op een elektrische fiets. Toch blijft de groep zoveel mogelijk bij elkaar en is de sfeer opperbest.

 

De fietsroute startte bij kasteel Vorden waarna de route door het groene coulisselandschap langs de overige zeven kastelen voerde. Deze kastelen en landhuizen zijn veelal privébezit en worden vaak nog bewoond door de oorspronkelijke families. Speciaal voor deze fietsers komen enkele landgoedeigenaren naar buiten om een praatje maken met de Tweedfietsers en ze meer te vertellen over hun landgoed. Op een aantal plekken werd ook gestopt voor een soepje, een broodje, een drankje en een praatje met elkaar. De warme najaarszon gaf de dag extra sfeer. De dag eindigde in festival sfeer naast Kasteel Vorden, met een drankje, gezellig napraten en met sfeervolle akoestische muziek van Bert Heerink en André Becker.

 

“Wat heb ik genoten” verzucht een andere deelnemer die nog niet eerder in de Achterhoek is geweest, “Volgens mij hebben jullie een eerste stap gezet naar een nieuwe traditie”, voegt hij er aan toe.

 

Het evenement Rolling Tweed around the castle is onderdeel van de Tot Slot in Bronckhorst campagne. Met deze campagne zet de gemeente, de gemeente Bronckhorst op de kaart als kastelen- en landgoederenregio.