Het Nationale comité 4 & 5 mei wil al jaren jongeren betrekken bij Dodenherdenking en hen op een andere manier hier over na laten denken. De traditionele manier van herdenken sluit niet aan op de belevingswereld van jongeren. Daarom hebben het Luxor Theater, het Hofpleintheater en Mothership besloten de handen ineen te slaan om deze doelgroep te interesseren en daarnaast mediawaarde te creëren om de jongerenherdenking jaarlijks te laten terugkeren, op verschillende plekken in Nederland.

Op donderdag 4 mei vond in het hart van Rotterdam deze allereerste Nationale Jongerenherdenking plaats. Het doel was het extra onder de aandacht brengen van Dodenherdenking bij jongeren. Waar de jeugd op Bevrijdingsdag jaarlijks flink beweegt op de tientallen bevrijdingsfestivals door het hele land, wordt daar juist een dag eerder nog te weinig bij stilgestaan.

Terwijl binnen in de Laurenskerk het Dodenherdenkingsconcert aan de gang was, werd aan de voet van diezelfde kerk door tientallen jongeren en kinderen een enorm kunstwerk gebouwd. Meer dan 7000 kaarsen vormden samen een symbolische afbeelding van kunstenaar Iwan Smit. Tijdens de opbouw van het kunstwerk kregen de jongeren hulp van (toevallige) passanten, kinderen en leeftijdsgenoten die graag een bijdrage wilden leveren aan deze bijzondere manier van herdenken.
In het Nieuwe Luxor Theater vonden op hetzelfde moment The Smartphone Orchestra (een compositie voor smartphone) en het theaterstuk De Loop der Dingen van Jeugdtheater Hofplein plaats.

Gezien de vele positieve reacties van passanten en de landelijke aandacht op televisie, radio, in de krant en op internet lijkt het doel bereikt. Want vrijheid geef je door!

Luister hier het fragment op NPO1 terug
Bekijk hier het artikel van Hart van Nederland