De Kracht van Kunst is Communicatie

Mothership is haar vleugels aan het uitslaan. Na jarenlange inzet om de toegevoegde waarde van kunst in de openbare ruimte te laten zien, merken we de laatste twee jaren dat we steeds strategischer werken… We vervullen steeds vaker de rol van aanjager om communicatie tot stand te brengen, en mensen naar bepaalde locaties te trekken. Steeds vaker worden we geraadpleegd om een toeristische attractie in te vullen, en dat werkt heel goed; De Kracht van Kunst is communicatie!

Samenwerkingen met beleidsmakers, gerenommeerde architecten en designers, dat is wat bij Mothership nu voorop staat. En het werkt. In deze nieuwsbrief weer een aantal projecten die vele media aandacht verdienden.

In de volgende nieuwsbrief zullen we een aantal prestigieuze projecten bespreken waar nu aan gewerkt wordt.

  Foto: Leonieke Hinse

  De 1e Nationale Jongerenherdenking

  Het Nationale comité 4 & 5 mei wil al jaren jongeren betrekken bij Dodenherdenking en hen op een andere manier hier over na laten denken. De traditionele manier van herdenken sluit niet aan op de belevingswereld van jongeren. Daarom hebben het Luxor Theater, het Hofpleintheater en Mothership besloten de handen ineen te slaan om deze doelgroep te interesseren en daarnaast mediawaarde te creëren om de jongerenherdenking jaarlijks te laten terugkeren, op verschillende plekken in Nederland.

  Op donderdag 4 mei vond in het hart van Rotterdam deze allereerste Nationale Jongerenherdenking plaats. Het doel was het extra onder de aandacht brengen van Dodenherdenking bij jongeren. Waar de jeugd op Bevrijdingsdag jaarlijks flink beweegt op de tientallen bevrijdingsfestivals door het hele land, wordt daar juist een dag eerder nog te weinig bij stilgestaan.

  Terwijl binnen in de Laurenskerk het Dodenherdenkingsconcert aan de gang was, werd aan de voet van diezelfde kerk door tientallen jongeren en kinderen een enorm kunstwerk gebouwd. Meer dan 7000 kaarsen vormden samen een symbolische afbeelding van kunstenaar Iwan Smit. Tijdens de opbouw van het kunstwerk kregen de jongeren hulp van (toevallige) passanten, kinderen en leeftijdsgenoten die graag een bijdrage wilden leveren aan deze bijzondere manier van herdenken.
  In het Nieuwe Luxor Theater vonden op hetzelfde moment The Smartphone Orchestra (een compositie voor smartphone) en het theaterstuk De Loop der Dingen van Jeugdtheater Hofplein plaats.

  Gezien de vele positieve reacties van passanten en de landelijke aandacht op televisie, radio, in de krant en op internet lijkt het doel bereikt. Want vrijheid geef je door!

  Luister hier het fragment op NPO1 terug
  Bekijk hier het artikel van Hart van Nederland

   Foto: Rick Messemaker
   Foto: Rick Messemaker

   Cadeau voor jarig museum De Pont

   In september van dit jaar bestaat museum De Pont in Tilburg 25 jaar. Om dit te vieren krijgt De Pont een kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Anish Kapoor voor de buitenruimte van het museum. De Pont heeft 16 werken van Kapoor in haar collectie en organiseerde eerder twee solo-exposities. Mothership werkt samen met museum De Pont, Brabant-C, De Gemeente Tilburg en Tilburg City Marketing om het kunstwerk het beeld van Anish Kapoor verder onder de aandacht van de wereldpers te brengen. Het doel is eenzelfde aantrekkingskracht op nationaal en internationaal niveau te creëren als bij werken van Kapoor in Chicago, New York en Versailles.

   Het meest bekende kunstwerk van Kapoor is ongetwijfeld de Cloud Gate in het centrum van Chicago. Volgens het dagblad Chicago Tribune is “The Bean” met vijf miljoen bezoekers per jaar de op een na grootste toeristische attractie van de stad (na de Navy Pier). Voor Chicago, waar in de eerste zes maanden na de opening van the Cloud Gate
   twee miljoen bezoekers kwamen, is dit kunstwerk van Kapoor van aantoonbare toegevoegde waarde voor de stad.
   Hoe het zes meter hoge kunstwerk voor De Pont, dat voor het museum komt te staan, er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Maar kijkend naar Kapoors vorige kunstwerken belooft het iets bijzonders te worden.

   Tilburg wordt hiermee de eerste Nederlandse stad met een beeld van de kunstenaar in de openbare ruimte.
   De sculptuur wordt op 16 september onthuld.

   Bekijk hier een filmpje van de ‘The Bean’ in Chicago.

    Cloudgate, Chicago – Foto : Mr. Elman
    Descension, Versailles - Foto Jean-Pierre Dalbéra

    Felicitaties voor Feyenoord

    Rotterdam vierde feest, Mothership vierde feest, De Rotterdam vierde feest.

    Op zondag 14 mei kon Feyenoord, bij een overwinning op Heracles Almelo, na 18 jaar kampioen worden van Nederland. En zo geschiedde. Dirk Kuyt ontketende hoogstpersoonlijk een volksfeest in Rotterdam.

    In opdracht van L’Etoile Properties organiseerden wij direct na het laatste fluitsignaal reusachtige projecties op het meest iconische gebouw aan de Maas, De Rotterdam. De beelden zijn nog tot zondag 21 mei 2017 dagelijks te bewonderen van 21.00 tot 00.00 uur.

    De hunkering naar het kampioenschap van Feyenoord was groot. De ontlading nog groter. Zo werden de 6000 bezoekers van Biergarten getrakteerd op een warme viering en natte verkoeling.

    Feyenoord gefeliciteerd!

    Beleef hier nog één keer de viering bij Biergarten

     100 jaar Luxor

     Het Luxor Theater is jarig en dat moet gevierd worden! Het Luxor heeft ons gevraagd een concept te bedenken voor de viering van dit bijzondere jubileum, met ‘de artiestenparade’ als resultaat.
     Op 19 april 2017 vond in het nieuwe Luxor Theater de kick-off van deze artiestenparade plaats.

     De artiestenparade bestaat uit levensgrote cut-outs van artiesten die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van het Luxor Theater. Op ware grootte verschijnen nationale en internationale artiesten als Wim Kan, Andre van Duijn, Waardenberg en De Jong, en Édith Piaf in het Rotterdamse straatbeeld en krijgen mensen de kans zichzelf te fotograferen met hun helden. 100 Jaar theatergeschiedenis wordt zo voor iedere Rotterdammer en bezoeker aan de stad zichtbaar; iedereen viert dit bijzondere feestje mee. Elke set bestaat uit een vlaggenmast, een ‘pluchen’ poef en een artiest. Op de poef worden de namen van Partners van Het Luxor vermeld.
     Bedrijven en particulieren kunnen Luxor feliciteren door deze sets te adopteren. Al tijdens de kick-off waren er verschillende bedrijven geïnteresseerd. Spido, De Rabobank en het Havenbedrijf Rotterdam hebben als eerste hun naam verbonden aan dit ‘rode-loper’project dat straks onder andere op de Coolsingel zichtbaar zal zijn.

     Op de route van het Oude naar het nieuwe Luxor theater komen in december in totaal honderd iconen te staan.

      Foto: Luxor Theater

      De Beverbrug – Observatorium

      Tussen Rotterdam en Dordrecht ligt natuurgebied De Zaag. Om het gebied voor zowel mens als dier aantrekkelijker te maken is De Zaag, in opdracht van Rijkswaterstaat, in 2016 herontwikkeld. Eén van de ingrepen is de realisatie van een drietal uitkijkpunten. Afgelopen maand werd definitief akkoord gegeven voor de bouw van ‘de Beverbrug’, een van de eerste projecten van River Art. Het bouwwerk, een ontwerp van kunstenaarscollectief Observatorium, moet een toeristische trekker worden. Het uitkijkpunt heeft als doel de aantrekkingskracht van Rotterdam op toeristen te vergroten en meer mensen naar Rotterdam en regio Rotterdam te krijgen. De Beverbrug versterkt de identiteit en aantrekkelijkheid van het gebied.

      Dit gebied tussen Rotterdam en Dordrecht is een absolute hotspot waar grote maritieme wereldspelers gevestigd zijn. Maar van de 9 miljoen bezoekers, die jaarlijks het gebied bezoeken, zijn er maar weinig die dit weten. Om dit historische verhaal te vertellen gaan wij samenwerking met RiverArt verschillende iconische kunstwerken op de oevers van de Noord, tussen Rotterdam en Dordrecht, neerzetten.

      Met de komst van de Beverbrug krijgt de Zaag er een attractie van (wereld)formaat bij.

       Impressie: Mothership

       Mothership op de Duitse televisie!

       Mothership heeft weer van zich doen spreken! In een half uur durende documentaire op het ARD (Duitsland 1) over de stadsvernieuwing van Rotterdam worden Burgemeester Ahmed Aboutaleb, architect Rem Koolhaas én Jeroen Everaert in één zucht genoemd. En daar zijn we best een beetje trots op!