De Beverbrug

Observatorium

De Beverbrug is onderdeel van de 40 kilometer lange kunstroute van RiverArt. Met deze route wil RiverArt internationale aandacht trekken aan de regio Rotterdam-Drechtsteden. In de 9 kilometer lange afstand tussen Rotterdam en Dordrecht is in de loop der jaren een werkend landschap ontstaan. Industrie, natuur en verstedelijking zijn hier op een bijzondere manier met elkaar vervlochten tussen de rivieren. Aan de rand van de oevers hiervan wilt RiverArt dit duidelijk maken door een route met 25 inspirerende werken die dit laten zien.

Mothership heeft naar het ontwerp van kunstenaarscollectief Observatorium een iconisch uitkijkpunt van (wereld)formaat gerealiseerd in het natuurgebied de Zaag. In 2016 kwam de opdracht van Rijkswaterstaat om dit gebied te her ontwikkelen tot een aantrekkelijke plek. Dit plan is onder andere ingevuld met de bouw van de Beverbrug. Het ontwerp is geïnspireerd op een beverburcht. Via twee trappen kan je een hol bereiken dat circa 6.5 meter hoog zit. Hier heb je een panoramisch uitzicht over het hele gebied terwijl je beschermd door een façade die eruitziet als een stapeling hout van een beverburcht.

Het ontwerp is gemaakt met Cortenstaal. Dit staal maakt de Beverbrug vandaalbestendig, duurzaam, onderhoudsarm en veilig in gebruik. De roestkleur die het materiaal heeft, laat het lijken op houten balken waardoor het op een grote opstapeling hout lijkt dat bevers maken in rivieren. De uitzichttoren is een icoon aan de rivier met een relatie tot het nieuw vormgegeven landschap voor bewoners en natuurliefhebbers.

©  Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?