Zuiderwaterlinie De Sprong

Mothership

De geschiedenis van de provincie Noord-Brabant is onlosmakelijk verbonden met de functie van de Zuiderwaterlinie als verdedigingswerk vanaf de zeventiende eeuw tot en met de Eerste Wereldoorlog. De 165 kilometer lange lijn vormt een samenhangend geheel van forten, schansen, vestingen, dijken, sluizen en inundatievlaktes. Met de komst van het vliegtuig verdween de functie van de linie.

Mothership ontwikkelde in overleg met de Provincie Brabant, Brabants Erfgoed, Bureau Kwant en de Stuurgroep Zuiderwaterlinie een concept om het bijzondere verhaal van de Zuiderwaterlinie zowel landelijk als internationaal op de kaart te zetten. Het plan wordt de komende tijd in etappes uitgevoerd. Hiervoor is Stichting Zuiderwaterlinie Events opgericht.

De eerste activiteit, De Sprong, vond plaats op 23 juni 2018. Boven de vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie sprongen tientallen parachutisten, onder wie een groot aantal van Defensie, vanaf de Vliegbasis Eindhoven.

Vliegbasis Eindhoven leverde voor de militaire parachutesprong een C-130 Hercules. Daarnaast werden diverse andere vliegtuigen ingezet. Deze vliegtuigen vlogen in formatie laag over de gehele linie en splitsten op om de parachutisten hun sprong te laten maken. Eenmaal op de grond kregen de parachutisten een warm onthaal in vijf Zuiderwaterliniefestivals die op die dag werden gehouden.

Voor meer informatie, zie www.zuiderwaterlinie.nl.

Zuiderwaterlinie-Sprong-(4)
Zuiderwaterlinie-Sprong-(3)
Zuiderwaterlinie-Sprong-(1)
Zuiderwaterlinie-Sprong-(2)

Artikelen verschenen in de pers

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?