Do it

Mothership

In de zomer van 2015 presenteerde de Kunsthal Rotterdam het internationale project ‘Do it’.
‘Do it’ is een tentoonstelling die bestaat uit kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars die ter plaatse (in de Kunsthal in dit geval) gemaakt/uitgevoerd worden door het publiek aan de hand van instructies van deze kunstenaars.

De Kunsthal realiseerde de Rotterdamse versie van ‘do it’ in samenwerking met Jeroen Everaert van Mothership, die als gastcurator optrad. Samen met Jeroen werd een selectie gemaakt van ruim veertig do it’s (kunstenaarsinstructies). Voor een aantal ‘do it’ -instructies vroeg de Kunsthal verschillende Rotterdamse partijen, kunstenaars en instituten om deze te realiseren of te interpreteren. Voor andere do it’s verzorgden we binnen de inrichting van de tentoonstelling de (rand)voorwaarden zodat bezoekers mee konden werken aan de realisatie van het kunstwerk, zelf een kunstwerk konden maken of onderdeel konden worden van een do it. Bij de ontwikkeling van deze werken speelde het publiek dus een belangrijke rol. De hele zomer van 2015 stond de grote daglicht hal van de Kunsthal in het teken van het zelf doen, do it.

Do It begon in Parijs in 1993 als een gesprek tussen internationale curator Hans Ulrich Obrist (Weinfelden, Thurgau, Zwitserland, 1968) en kunstenaars Christian Boltanski en Bertrand Lavier in Café Select. Ze wilden zien wat er zou gebeuren als ze een tentoonstelling zouden maken die voortdurend nieuwe versies van zichzelf zou genereren. Om het idee te testen, nodigden ze 12 kunstenaars uit om geschreven instructies voor kunstwerken te maken die elke keer opnieuw kunnen worden geïnterpreteerd voor een nieuwe presentatie. De instructies zijn vervolgens vertaald in 9 verschillende talen en internationaal verspreid als een boek. Sindsdien zijn honderden kunstenaars uitgenodigd om instructies in te dienen. Een keur aan beroemde kunstenaars hebben zich met het indienen van een geschreven instructie aan ‘do it’ verbonden. De do it’s in de Kunsthal zijn een selectie uit dit ‘do it’ boek. In de Kunsthal zullen straks waren uiteindelijk kunstwerken te zien van Christian Boltanski, Louise Bourgeois, Maurizio Cattelan, Joseph Grigely, Ilya Kabakov, Sol LeWitt, Erik van Lieshout, Robert Morris, Yoko Ono en Erwin Wurm.

Concept Hans Ulrich Obrist
Title Do it
Description Over 50 ‘Do it’ instructions were selected to be realised by various artists & visitors
Location Kunsthal Rotterdam
Curators Jeroen Everaert, Jannet de Goede, Eva van Diggelen
Thanks to All artists
© Fred Ernst
© Fred Ernst
© Fred Ernst
© Fred Ernst

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?