Ins Blaue hinein träumen

Margriet Smulders

Artist Margriet Smulders
Title Ins Blaue hinein träumen
Description A trilogy of ceilings called Quelle (source, 11x24m), Strömung (flow, 9x18m) and Mündung (mouth, 6x18m)
Materials Sublimation print on aluminum panels
Location EMsgalerie, Rheine (DE)
Commissioned by Hermann Klaas Projektentwicklung
Art director Mothership – Jeroen Everaert
Producer Mothership – Maartje Berendsen / TS Visuals
Photographer Sandra Albers
Artist’s website www.margrietsmulders.nl
Thanks to Thomas Schaper Design

Langs de rivier de Ems in Rheine (Duitsland) stond de bouw van een nieuw winkelcentrum op de planning: De Ems-galerie. Het gebouw van de Ems-Galerie bestaat uit drie onderling verbonden delen, elk van hen met een aparte plafond. Deze drie plafonds vormden een groot leeg doek. Mothership werd gevraagd een concept te ontwikkelen voor drie thematische kunstwerken gekoppeld aan de geschiedenis van Rheine: textiel, handel, zoutwinning en natuur.

Als inspiratiebron diende een gesprek dat Margriet Smulders had op de plek waar het winkelcentrum werd gebouwd. Ze vroeg aan twee dames wat ze van de bouw van de Emsgalerie vonden. Zij hadden hun bedenkingen: ze zouden de Ems niet meer kunnen zien. Dat inspireerde Margriet om het landschap, de Ems en zijn omgeving, als het ware ‘terug te geven’.

“De Markthal in Rheine is net zo bijzonder als die in Rotterdam.”

Ins Blaue hinein träumen is een drieluik van plafonds met de titels Bron (11 x 23 m), Stroming (9 x 18m) en Monding (6 x 18m). De plafonds sieren de Emsgalerie in Rheine en zijn de grootste kunstwerken die Margriet Smulders ooit maakte.

De titels van de plafonds vormen het uitgangspunt en vertellen het verhaal van de rivier. Dartel en bewegelijk bij bron. Daar zien we ook de ooievaar. En de slang die richting een appel kronkelt, als een verwijzing naar het Paradijs, een schaduw op de ogenschijnlijk lieflijke voorstelling. Ook Margriet Smulders wil de toeschouwer verleiden. En als we ons laten verleiden om in die overweldigende rijkdom aan kleuren en vormen op onderzoek uit te gaan, in de wereld die soms lieflijk, soms geheimzinnig of zelfs duister is, dan worden we door Margriet Smulders beloond. Dan ontdekken we langs de oevers van de rivier de buizerd die een eekhoorn heeft gevangen, een stel eenden, een vos die naar een nest met eieren aan de andere oever kijkt. En zien we de goudfazant op elk plafond terugkeren, om op het laatste plafond de boventoon te voeren. Dan is ook de rivier tot rust gekomen, nadat in het middelste plafond de rimpelingen in het water de oneffenheden in de bedding verraden.

Dat is het andere verhaal dat Margriet Smulders wil vertellen. Voor haar is de loop van de rivier een metafoor voor het leven zelf: je kunt er langs lopen, je afzijdig houden, maar je kunt er ook in springen, je mee laten voeren door de stroming. De bron, de stroom en de monding staan voor het enthousiasme van de jeugd, de turbulentie van het volwassen worden en bovenal de acceptatie van het grote wonder dat leven heet.

© Sandra Albers
© Sandra Albers
© Sandra Albers
© Sandra Albers
© Sandra Albers
© Sandra Albers
© Sandra Albers

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?