Oorsprong van Rotterdam

Luuk Bode

Waar ligt de Oorsprong van Rotterdam? Nou hiero!

Dit is de plek waar ooit een klein riviertje, de Rotte, door de polder stroomde. Hier is de dam neergelegd en is de nederzetting Rotta ontstaan. In 1340 kreeg Rotterdam, met 2000 inwoners, definitief het stadsrecht en een stadswapen. Onder het plein op de Binnenrotte ligt de oorsprong van Rotterdam.

Mothership vroeg de Rotterdamse kunstenaar Luuk Bode om tijdens het Architectuurjaar het belang van deze plek op een bijzondere manier in beeld te brengen.

Het grote “painting by numbers” schilderij van ruim 3500 m2 én informatie in de speciaal gebouwde uitzichttoren laten zien hoe Rotterdam is ontstaan. Het laat zien hoe de stad groeide en het gevecht tegen het water aanging. Tevens wordt de explosieve groei van de havenstad in de tweede helft van de negentiende eeuw en het toenemende belang van infrastructuur verbeeld. De vuurkrans staat symbool voor de grote vernietiging in 1940 waarna het aangezicht en de sfeer van de stad volledig veranderden.

Vanaf de toren was de trompe l’oeil schildering in zijn geheel te zien. De schildering heeft de Binnenrotte gesierd van juni tot en met augustus 2007.

De Oorsprong van Rotterdam is een initiatief van Rotterdam 2007 City of Architecture

Artist Luuk Bode
Concept Mothership – Jeroen Everaert
Title Oorsprong van Rotterdam
Description Huge “painting by numbers” artwork marking the spot where a dam on the Rotte once formed the basis for Rotterdam
Location Binnenrotteplein, Rotterdam
Year 2007
Dimensions approx. 3500 m2 (37.700 ft2)
Commissioned by Rotterdam 2007 – City of Architecture
Producer Mothership – Natasa Heydra
Thanks to All colorizers of the painting
© Oscar Langerak
© Hanneke ter Haar
© Hanneke ter Haar
DSC_2732

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?