Nationale Jongerenherdenking 2017

Iwan Smit

Concept Mothership – Jeroen Everaert
Illustration Iwan Smit
Description A portrait made out of 7068 collored candles to involve youth in the commemoration for war victims
Dimensions 12 x 14 meters (WxL)
Presentation Remembrance of the Dead, 4 May 2017
Location Grote Kerkplein, Rotterdam
Commissioned by Luxor Theater
Producer Mothership – Justine de Haas
Artist’s website www.iwansmit.com
Thanks to Hofpleintheater Rotterdam

Het Nationale comité 4 & 5 mei wilde al jaren jongeren betrekken bij Dodenherdenking en hen op een andere manier hier over na laten denken. De traditionele manier van herdenken sluit niet aan op de belevingswereld van jongeren. Daarom besloten het Luxor Theater, het Hofpleintheater en Mothership de handen ineen te slaan om deze doelgroep te interesseren en daarnaast mediawaarde te creëren om de jongerenherdenking jaarlijks te laten terugkeren, op verschillende plekken in Nederland.

Op donderdag 4 mei 2017 vond in het hart van Rotterdam deze allereerste Nationale Jongerenherdenking plaats. Het doel was het extra onder de aandacht brengen van Dodenherdenking bij jongeren.

Terwijl binnen in de Laurenskerk het Dodenherdenkingsconcert aan de gang was, werd aan de voet van diezelfde kerk door tientallen jongeren en kinderen een enorm kunstwerk gebouwd. Meer dan 7000 kaarsen vormden samen een symbolische afbeelding van kunstenaar Iwan Smit. Tijdens de opbouw van het kunstwerk kregen de jongeren hulp van (toevallige) passanten, kinderen en leeftijdsgenoten die graag een bijdrage wilden leveren aan deze bijzondere manier van herdenken.

In het Nieuwe Luxor Theater vonden op hetzelfde moment The Smartphone Orchestra (een compositie voor smartphone) en het theaterstuk De Loop der Dingen van Jeugdtheater Hofplein plaats.
Gezien de vele positieve reacties van passanten en de landelijke aandacht op televisie, radio, in de krant en op internet lijkt het doel bereikt.

 

“Als jongeren op deze manier meehelpen met zo’n project gaan ze anders over dodenherdenking nadenken.”

 

Na afloop was er landelijke media aandacht via onder meer het Radio 1 Journaal 5 mei (7.00-8.00 uur), het NRC, Radio 1 Langs de lijn, NOS op 3, Het AD, het Rotterdams Dagblad, RTV Rijnmond en Hart van Nederland.

En ook op Social Media was er veel aandacht voor het evenement.

Op snapchat is de filter 190.000 keer gebruikt (waarvan 140.000 keer uniek) met een totaal van 5.000.000 impressies (waarvan 1.200.000 unieke impressies).
Op Facebook had het evenement een bereik van 406.954 unieke gebruikers met in totaal 181.634 videoweergaven en 7.266 reacties op het bericht. Daarnaast werd het bericht 146 keer gedeeld.

Want vrijheid geef je door!

 

Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker
Foto Rick Messemaker

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?