Opening Rotterdam Centraal Station

Eline Wieland, Mothership

Op donderdag 13 maart werd het nieuwe Rotterdam Centraal officieel geopend. Rotterdam Centraal stond in het teken van feest. De gemeente Rotterdam nodigde vier Rotterdamse organisaties uit om voor deze bijzondere dag een concept te ontwikkeling.

Mothership werkte hiervoor samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Conny Janssen Danst, Codarts Rotterdam en Riverpark Films. De kunstenaressen Eline Wieland en Alexandra Verhaest maakten met deze partijen een bijzonder drieluik voor op het grote panoramascherm in de stationshal. De film is speciaal vervaardigd om vertoond te worden op het 40 bij 4,5 meter grote LED scherm in de hal van het Centraal Station. Het drieluik is geïnspireerd op Rotterdam, Rotterdam Centraal Station en de reiziger.

De film bestaat uit een drieluik waarin de reis van de reiziger wordt verbeeld. Het eerste luik gaat over de reiziger. In dit luik voert dansgezelschap Conny Janssen Danst een dans op die gaat over de tijd die wordt doorgebracht op het station, toevallige ontmoetingen en het samenkomen van een menigte. Dit luik is tot stand gekomen in samenwerking met Riverpark Film.
Het tweede luik verhaalt over de treinreis. Hierin speelt het Rotterdam Filharmonisch orkest het stuk ‘Flight of the Bumblebee’, oorspronkelijk gecomponeerd door Nikolai Rimsky-Korsakov. Deze muziek gaat samen met het snelle beeld, het vervliegen van de tijd tijdens de reis.

Het derde luik heeft als thema het Rotterdam Centraal Station in de stad Rotterdam. In dit luik wordt een ansichtkaart gecreëerd en smelten beelden van de stad Rotterdam en gedigitaliseerde en geanimeerde luchtfoto’s samen tot een levende ansichtkaart. Deze levende ansichtkaart geeft de kenmerkende skyline van de stad weer met daaromheen het landschap en drijvende luchten zoals te herkennen in werk van oude Hollandse Meesters. Deze filmische elementen zijn samengesteld middels gebruik van moderne filmische technieken. De film vormde een eenheid met live muziek door het Rotterdam Filharmonisch Orkest, die hiervoor het nummer ‘de Bolero’ speelden, en een prachtige dans uitgevoerd Conny Janssen Danst.

In opdracht van Gemeente Rotterdam, N-Sign, ProRail en NS trad Mothership op als conceptontwikkelaar en producent.

Artists Alex Verhaest and Eline Wieland
Description Official openingsvideo for the opening op Rotterdam Central Station. The trilogy tells the story about the traveler and his journey. The openingsact was done by His Royal Highness King Willem-Alexander of the Netherlands.
Dimensions Screensize 40 x 4 meters
Materials Video
Presented at Official opening Rotterdam Central Station, March 13th 2014
Commissioned by Prorail, NS Stations and Municipality of Rotterdam
Producer Faye Ellen
Artists websites www.elinewieland.nl
Thanks to Riverpark Films, Conny Janssen Danst, Rotterdam Philharmonisch Orkest, Codarts
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?