Hoorn des Overvloeds, Markthal Rotterdam

Arno & Iris

De Markthal is door MVRDV ontworpen als experience waar wonen, winkelen werken, uiteten gaan en parkeren samengaan onder een dak. Een prachtig en spraakmakend ontwerp, maar tegelijkertijd van oorsprong ook een immens grote grijze hal. Een weinigzeggende kleur waar je van buitenaf niet getriggerd wordt om binnen een kijkje te nemen.

Om van het ontwerp van de Markthal een experience te maken was er meer nodig. Er moest een element aan toegevoegd worden. Iets unieks, iets groots, maar vooral een beleving die nergens anders ervaren zou kunnen worden. Hierop heeft Mothership op het juiste moment ingespeeld.

MVRDV en Provast schreven een pitch uit om een groots kunstwerk in de Markthal te ontwerpen. Mothership heeft hiervoor diverse kunstenaars aangedragen.

“In de eerste week ontving de Markthal ruim 350.000 bezoekers hetgeen ruimschoots de verwachtingen overtrof. In het eerste jaar werden 4,5 miljoen bezoekers verwacht. Dit werden er ruim 8 miljoen. Potters (2014). De Markthal is een must-see geworden en werkt als een magneet op het grote publiek.”

De Hoorn des Overvloeds is een meer-laags kunstwerk bestaande uit vijf lagen. Het geheel refereert naar de legendarische Cornucopia uit het klassieke tijdperk, maar ook naar prachtige grootse kunstwerken als de Sixtijnse Kapel. Het kunstwerk van maar liefst 11.000 m2 wekt de illusie dat men dwars door de architectuur van de Markthal naar de hemel kijkt.

De eerste laag van het kunstwerk is een lucht van bloemkolen. In eerste instantie lijken het wolken, maar wanneer je beter kijkt zie je dat de wolken daadwerkelijk bloemkolen zijn.

De tweede laag van het kunstwerk laat de structuur van de Markthal zien. Deze lijkt op een röntgenfoto die de ribben van de ingenieuze architectuur van Winy Maas laat zien.

Een derde laag is de visualisatie van het netwerk van de stad Rotterdam. Deze laag is gevormd door de zon en sterren die met elkaar verbonden zijn. Dit netwerk symboliseert het internationale karakter van de stad Rotterdam en de locatie van de Markthal binnen het netwerk.

Buiten de kunsthistorische interpretatie van het kunstwerk, refereert het ook naar de architectonische locatie van het gebouw. De architectonische referentie is de vierde laag van het kunstwerk. Zoals de karakteristieke Laurenskerk die is terug te vinden in de achtergrond van de weergave, precies waar deze zich in werkelijkheid bevindt. Het geeft de suggestie van een realistisch trompe l’oeil effect. De producten die uit de lucht komen vallen zijn een directe reflectie van de producten die verkocht worden op de markt. Deze producten zijn tezamen de vijfde en laatste laag van het kunstwerk.

Om dit stilleven te kunnen weergeven, is er gebruik gemaakt van de nieuwste software vergelijkbaar met Pixar Animation Studios. Het beeld bestaat uit 400.000 megapixels. Ongecomprimeerd heeft het beeld een bestandsgrootte van 1.470 gigabyte. Het totale beeld is nooit te openen geweest, op geen enkele computer, daarvoor is het veel te groot.
Mothership trad in opdracht van Provast hier op als adviseur en producent.

Artist Arno & Iris
Title Horn of Plenty
Team of Experts Michiel van Iperen, Frank aan de Stegge, Dustin Kershaw
Description Artwork on the inner facade of the Markthal created in a 3D environment
Dimensions 11.000m2
Materials Sublimation print on aluminium sheets
Location Markthal, Binnenrotte, Rotterdam (NL)
Commissioned by Provast
Supported by MVRDV, Corio Nederland
Producer Mothership – Faye Ellen
Artist’s website www.arnocoenen.nl
Photographer Ossip van Duivenbode
Thanks to Winy Maas (MVRDV), Ts Visuals, Aldowa, JP van Eesteren
© Gilbert Sopakuwa
© Gilbert Sopakuwa
© Paul Arps
© Tom Roeleveld
© Paul Arps
© Paul Arps
© Paul Arps
© Maurits Verbiest
© Maurits Verbiest
© Maurits Verbiest
© Paul van de Velde
© Paul van de Velde
© Paul van de Velde
© Paul van de Velde
© Tom Roeleveld
© Willem van Valkenburg
© Willem van Valkenburg
© Willem van Valkenburg
© Kees Tom
© Stijn Nieuwendijk
© Erik de Haan
© Erik de Haan

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?