Hub Holendrecht

Arno Coenen

Holendrecht had als Amsterdamse wijk een beroerd imago. Dit is in contrast met het gevoel van buurtbewoners en betrokkenen, die de wijk juist een warm hart toedragen en er alles aan doen om van dit imago af te komen. Het imago is echter hardnekkig. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het personeel van het dichtbij gelegen AMC niet de wijk in gaat tijdens hun pauze om er een broodje te eten of een middagwandeling te maken. Bij overige Amsterdammers is het al niet veel beter gesteld. Veel van hen kennen de wijk Holendrecht niet, laat staan dat men er ooit eens is geweest.

Er wordt al tijden hard gewerkt om met diverse ingrepen het imago te verbeteren. Kunstenaar Arno Coenen werd door het CBK Zuid-Oost gevraagd een kunstwerk te ontwikkelen, om ook in dat opzicht de wijk te verbeteren.

Tijdens de bewonersbijeenkomst bleek dat bezoekers in de wijk het gevoel kregen dat men in een vacuüm was beland. “Er is hier niets, we zijn nergens”, terwijl dit door de bewoners juist wordt tegengesproken. Zij zouden niets liever zien dan dat bezoekers de wijk inkomen en zien dat het niet is zoals men momenteel denkt.

Met bewoners van Amsterdam Zuidoost ontwierp Arno Coenen het mozaïek kunstwerk Hub Holendrecht. Met duizenden stenen in zestien kleuren en de krachtige en kleurige beeldentaal zet Coenen het Holendrechtplein letterlijk weer op de kaart. In het kunstwerk heeft Coenen de coördinaten van het plein verwerkt, zodat het mozaïek straks ook in Google Earth op de computer te vinden is.
In 2013 onderzocht Bureau Onderzoek en Statistiek opnieuw het imago van Amsterdam Zuidoost. Hieruit kwam naar voren dat Amsterdammers in 2013 positiever in hun associaties over Zuidoost dan dat ze in 2010 waren.

Met dank aan de initiatiefnemers Werkgroep Kunst Openbare Ruimte (WKOR) Stadsdeel Zuidoost en de bewoners.

Artist Arno Coenen
Title Hub Holendrecht
Description Mosaic for a square incorporating its GPS coordinates and designed in co-operation with the local residents
Dimensions 32,5 x 36,5 m
Materials Concrete paving stones in 17 different colors
Location Holendrechtplein, Amsterdam
Commissioned by Stadsdeel Zuidoost / CBK Zuidoost
Producer Mothership – Mathijs Goorhuis
Artist’s website www.arnocoenen.nl
© Monique Benthin
© Monique Benthin
© Monique Benthin
© Monique Benthin
© Monique Benthin

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?