Dobberend Bos

Jorge Bakker

Artist Jorge Bakker
Concept Jeroen Everaert, Jurgen Bey & Anne van der Zwaag
Title Bobbing Forest
Description Forest of 20 bobbing elm trees in old sea buoys
Location Rijnhaven, Rotterdam
Initiator Mothership – Jeroen Everaert
Producer Mothership – Nathalie Wellstood
Artist’s website www.onderwerper.nl
Project website www.bobbingforest.com
Thanks to See website (Artwork/Credits, Partners)

De gemeente Rotterdam was op zoek naar initiatieven om tijdelijke projecten te laten realiseren in lege havens. De havens moeten veel grotere schepen kunnen ontvangen en daar zijn deze havens inmiddels ongeschikt voor. Er gebeurd al geruime tijd niets meer in de havens. In de toekomst wil Rotterdam hele nieuwe wijken bouwen waar mensen kunnen wonen en werken. Maar voordat het zover is willen ze bijzondere projecten realiseren die een positieve uitstraling hebben voor de plek maar ook voor de stad.

Jeroen Everaert had hier wel een idee voor. Het idee voor het Dobberend Bos was al in 2012 ontstaan toen hij het kunstwerk ‘In Search Of Habitus’ van kunstenaar Jorge Bakker zag.
De in Nederland wonende en werkende George Bakker die zichzelf “Onderwerper”, noemt, staat vooral bekend om zijn sculpturen en installaties met een architectonische inslag. Zij maken vaak onzichtbare eigenschappen van elementen als water en wind zichtbaar.

“Bomen die ronddrijven in kleurrijke boeien, met zoiets geks moet je natuurlijk ook op de foto.”

‘In Search of Habitus’ bestaat uit een met water gevuld aquarium en drijvende dobbers met daarop schaalmodel bomen. Deze dobberende miniatuurbomen dobberen losjes op en over het water, hierbij vragen oproepend over de relatie tussen de stadsmens en de natuur en hoe beiden zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen.

Jeroen Everaert (Directeur Mothership), Anne van der Zwaag (Kunsthistorica en cultureel ondernemer) en Jurgen Bey (Dutch designer) kwamen met het idee om het idee van Jorge Bakker in het echt te gaan uitvoeren.

Bij de realisatie van het Dobberend Bos is grotendeels gebruikgemaakt van bestaand materiaal. Oude zeeboeien uit de Noordzee zijn hergebruikt. En de bomen – Hollandse iepen – zijn beschikbaar gesteld door het Bomendepot van de Gemeente Rotterdam.

© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Mothership
© Frank de Roo
© Frank de Roo
© Frank de Roo
© Frank de Roo
© Frank de Roo
© Frank de Roo
© Theycallmepierre

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?